Kategoria: Nawigacja GPS »

Pentagram Nomad 35 P5230 problem z AutoMapa

Utworzony: 2010.05.30 19:59

Witam mam pewien problem posiadam nawigacje P5230 i miałem wgrana Automape 6.2 wszystko chodziło cacy do momentu wgrania na probe mapamap i chciałem powrocic do automapy i teraz jak chce właczyc automape z przycisku nawigacja wyskakuje mi ciagle "error wystąpił błąd podczas pobierania ścieżki do aplikacji" nie wiem o co chodzi wyciagalem karter pamieci resetowalem w folderze mobilenavigator mam wpisaną scieżkę względną ..\SDMMC\AutoMapa EU\wceAm.exe i nie mam pojecia co jest przyczyną tego komunikatu wiec mam do was prośbę a w szczególności do Tepaka co jest nie tak a nawigacja bedzie mi potrzebna na srodę wiec prosze pomóżcie dzieki

Utworzony: 2010.05.30 20:26

No coż. Zacznę od tego, że MapaMap ma niemiłą przypadłość instalowania części swojego oprogramowania do katalogu MobileNavigator. W Twoim wypadku \SDMMC\MobileNavigator. Pozostała część oprogramowania ląduje w katalogu \SDMMC\MapaMap. Na początek zmień nazwę katalogu \SDMMC\MobileNavigator na jakąś inną, np: \SDMMC\MobileNavigator123. Napisz czy pomoże. Potem napiszę jak posprzątać dalej.

Utworzony: 2010.05.30 20:46

Witam dzieki za odpowiedz a wiec w katalogu \SDMMC\MobileNavigator zmienilem na \SDMMC\MobileNavigator123 i nic nie pomogło i dodam ze mapamap mialem na innej karcie Tempak prosze o pomoc bo tylko w tobie nadxzieja a nie ukrywam ze navi bedzie mi bardzo potrzebna

Utworzony: 2010.05.30 21:21

Nie, no jeśli MapaMap jest na innej karcie niż AM to zmiana katalogu zdecydowanie nic nie zmieni. Co więcej nie powinna mieć zupełnie wpływu na instalację AM. Ale ok, skoro mimo wszystko coś jest nie tak - standardowa diagnostyka. Sprawdź czy:

- masz plik \ResidentFlash\SHELL.INI (jeśli tak napisz co w nim masz wpisane)
- masz plik \SDMMC\SHELL.INI (jeśli tak napisz co w nim masz wpisane)
- masz plik \ResidentFlash\MobileNavigator\MobileNavigator.ini (jeśli tak napisz co w nim masz wpisane)

Utworzony: 2010.05.31 17:16 Zmieniony: 2010.05.31 17:19

-\ResidentFlash\SHELL.INI (\ResidentFlash\MobileNavigator\MobileNavigator.exe)
-\SDMMC\SHELL.INI (nie mam tego pliku)
-\ResidentFlash\MobileNavigator\MobileNavigator.ini (..\SDMMC\AutoMapa EU\wceAm.exe)
dodam ze w pliku \ResidentFlash mam cały czas plik o nazwie AutoMapa.info.bak

Utworzony: 2010.05.31 19:21

Numer 1 - w porządku
Numer 2 - również w porządku
Numer 3 - idealnie

To że masz plik AutoMapa.info.bak w niczym nie przeszkadza. Błąd jaki obserwujesz zgłasza program \ResidentFlash\MobileNavigator\MobileNavigator.exe jeśli nie może odnaleźć programu wskazanego w pliku \ResidentFlash\MobileNavigator\MobileNavigator.ini. Ścieżka:
..\SDMMC\AutoMapa EU\wceAm.exe
jest właściwa. Zatem upewnij się czy na 100% masz w swojej nawigacji taką ścieżkę i plik: \SDMMC\AutoMapa EU\wceAm.exe. Może zmieniłeś nazwę katalogu z AM, lub samego pliku exe?

Utworzony: 2010.05.31 20:06

witam sformatowalem jeszcze raz karte wgralem automape i znowu zonk juz nie wiem co z tym zrobic moze sa jeszcze jakies inne mozliwości bo zaczynam juz watpic nic w navi nie zmienialem Tempak pomoż :)))))

Utworzony: 2010.05.31 21:02 Zmieniony: 2010.05.31 21:47

Hmm.. to już bardzo dziwne. Ale spróbuj takiego triku: zmień nazwę katalogu \ResidentFlash\MobileNavigator na powiedzmy \ResidentFlash\MobileNavigator1 oraz zmień nazwę pliku \ResidentFlash\SHELL.INI na powiedzmy \ResidentFlash\SHELL1.INI. Zobacz czy AM się uruchomi.

I upewnij się czy instalując AM wybrałeś właściwą platformę, bo jeśli nie to nie będzie pliku wceAm.exe

1

Utworzony: 2010.05.31 22:00 Zmieniony: 2010.05.31 22:25

o tempak jestes wielki w koncu poszlo masz u mnie duze piwo ale teraz mam nastepujacy problem bo nie moge wczytac mapy wyskakuje mi komunikat mapa jest uszkodzona lub jest nie poprawnie zarejstrowana wgrywalem 2 razy i ciagle to samo czy moze byc to spowodowane tym ze pozmienialem nazwy katalogów bo wczesniej dobrze bylo. jeszcze raz dziekuje

Utworzony: 2010.06.01 17:09

mam jeszcze jedno pytanie w katalogu głownym pojawił mi sie nastepujacy plik o nazwie "am-com7" moze przez niego nie chce mi sie wczytac mapa na AM oto jego zawartość:
$GPGGA,201801.01,5216.6391,N,02054.8737,E,,,60.000,142.868,M,0,M,0,*7A
$GPRMC,201801.01,V,5216.6391,N,02054.8737,E,0,0,310510,0,W,N*29
$GPVTG,0,T,0,M,0,N,0,K,N*2C
$GPGSA,A,1,,,,,,,,,,,,,60.000,60.000,60.000*06
$GPGSV,5,1,19,1,5,,,3,62,285,,5,5,,,6,75,
co to jest za plik?????

Utworzony: 2010.06.01 18:45 Zmieniony: 2010.06.01 18:58

Pomogło bo zmieniłeś nazwę katalogu MobileNavigator i pliku SHELL.INI czy też instalowałeś AM na niewłaściwą platformę? Przypuszczam że to drugie, ale napisz.

Co do pliku o którym piszesz - napewno nie sprawia że AM nie chce się uruchomić. To ślad z GPS'a (pozdrowienia dla mieszkańców Marszewskiej 31 :) Przypuszczam, że AM używa tego śladu do określenia ostatniej znanej pozycji samochodu.
Tego typu komunikat mówi dokładnie tyle ile jest w nim napisane, czyli: nie masz zarejestrowanej mapy. Jeśli masz oryginalną AM - zarejestruj. Jeśli nie - mając na uwadze że nie jest to forum warezowe - poszukaj wskazówek na innym forum.

Utworzony: 2010.06.01 18:59

jak tylko zmienilem nazwe katalogu i pliku SHELL.ini to od razu AM sie uruchomila ... niestety nie udalo sie wczytac mapy ... instalacja AM odbyla sie na wlasciwa platforme ...

Utworzony: 2010.06.01 19:20

Zatem normalnie też AM powinna się uruchomić (tzn. bez zmiany nazwy katalogu i pliku). Może tak zostać, ale jesli chce Ci się bawić spróbój przywrócić nazwy katalogu i pliku, po czym nadpisz pliki w /ResidentFlash/MobileNavigator tymi, które załączyłem. To oryginalny exe + właściwa ścieżka względna do AM. Jeśli to zadziała - diagnoza jest tylko jedna: Jakoś dziwnie musiałeś wyedytować plik ini. Albo nie ta strona kodowa, albo np. spacja na końcu, albo może znak końca linii...

Utworzony: 2010.06.01 19:39

jestes chyba cudotworca :) ... dziekuje bardzo ... wszytsko smiga :) ... jeszcze raz wielkie dzieki ...

Utworzony: 2010.06.01 20:32

Na zdrowie :)

Utworzony: 2010.11.15 18:48

Witam, chciałbym się dołączyć do tematu gdyż też mam problem z AM na NOMADzie 35, lecz inny.
Ale zanim, to wielki szacunek dla Tempaka za genialnie pomocne rzeczy które stworzył!! i podziękowania:D

mam na nomadzie dwa pliczki od Ciebie, przejście do windowsa przez ebook i po kliknięciu nawigacji wybór AM lub nawigo gdy jest SD, navigo gdy SD brak.

a problem jest taki że podczas nawigacji wyskakuje czasem komunikat (windowsowy taki) że jest za mało pamięci i żebym wyłączył jakieś pracujące programy, po czym AM zgłasza się na ochotnika i się wyłącza ...:/ HELP?

Utworzony: 2011.12.10 23:44

Podłączam się do wątku Randfrida. Odblokowałem nawigację Pentagram Nomad 35 P 5230 wszystko było dobrze dopóki nie zacząłem używać AUTOMAPY. Odpali się dobrze ale po chwili jak zacznę coś robić wyskakuje okno: OUT OF MEMORY ERROR i napis: There is not enough memory.
Please exit some running programs and try again. Przypominam, że AutoMapę mam na oddzielnej karcie pamięci, wersja 6.9.0 Mapa Polski 1106
Pozdrawiam i proszę o pomoc!

Utworzony: 2011.12.16 23:47

Generalnie im nowsza AM, tym więcej bierze pamięci i tym większe prawdopodobieństwo, że przy wytyczaniu jakiejś trasy zobaczymy "out of memory". Porad na mniejszą konsumpcję pamięci jest w sieci sporo. Generalnie sprowadza się, do zmnieszenia w konfiguracji przydziału pamięci:

Menu->Ustawienia->Inne-> Strona 3: Max. pamięć na dane mapy + Max. pamięć na punkty użytkownika.

Inne źródła sugerują, że im mniej POI jest wyświetlane, tym lepiej, więć nie włączajcie np. pokazywania wszystkich.

Trzecia opcja, dla osób mającym moje dodatkowe menu, zanim wystartujecie AM, uruchomcie i zamknijcie aplikację Oxios Hibernate (ikona płatka śniegu na samym dole). Aplikacja ta zwalnia nieco pamięci, dzięki czemu będzie więcej dla AM.