Kategoria: Nawigacja GPS »

Activesync - problem z instalacją

Utworzony: 2010.06.01 21:27 Zmieniony: 2010.06.01 21:30

Witam!
Mam problem z instalacją tego programu. Wcześniej go miałem zainstalowanego ale teraz po formacie nie mogę go zainstalować. Instalacja .NET Framework 1, 2 a później i 3 oraz 3,5 nic nie dały. Mapi32.dll także mam odpowiedni (po 2001). Fixmapi.exe także nie pomaga. Nie wiem już co mogę zrobić... Mam Windę z SP2. Gdy nacisnę z programu Activesync'a wcesmgr.exe wyskakuje mi "Aplikacja nie została prawidłowo zainicjowana (0xc0150002). Kliknij OK, aby zakończyć aplikację."
Proszę o rady bo jutro mam jechać na Węgry a tu lipa z moim GPS (Nomad 35 P 5230) bo nie mogę nic wgrać z kompa

Utworzony: 2010.06.01 21:52

Windę z SP2 ale jaką? XP/Vista/2k3? Może masz jakiś felerny instalator ActiveSync? .NET Framework nie jest potrzebny ActiveSync'owi (nie jest napisany w .necie). Mój instalator AS 4.5 PL (setup.msi) ma 7921152 bajty. Mapi32.dll z tego co pamiętam dotyczy obsługi poczty i wątpię czy ma cos wspólnego z AS. Zacząłbym od innego instalatora AS. Może w wersji angielskiej.

Utworzony: 2010.06.01 22:25

Zapomniałem że Xp Professional. Mój instalator ma tę samą sumę co podałeś, mam 2 wersje ściągnięte (te same zdaje się). O mapi32.dll pisali inni na innych forach że akurat w ich przypadkach pomagało (ściągnięcie nowszej wersji niż z 2001) a o .NET framework wielu pyta na samym początku kiedy tylko ktoś ma problem z activesync. Używam najchętniej do wszytskiego Total commandera i wiem (od Ciebie) że jest wtyczka zastępująca activesync ale żeby ją zainstalować trzeba mieć activesync... i koło się zamyka.

Ściągnąłem wersję angielską i to samo :(

Utworzony: 2010.06.02 09:13

U mnie instalacja AS 4.5 ruszyła dopiero jak zainstalowałem AS 4.2.

Utworzony: 2010.06.02 19:38 Zmieniony: 2010.06.02 20:12

Próbowałeś uruchomić astu.exe z katalogu ActiveSync? To narzędzie do rozwiązywania problemów z AS. Może akurat coś mądrego powie.

Alternatywnie znalazłem ActiveSync w wersji Portable, czyli bezinstalacyjnej. Sprawdziłem na dość czystym systemie - odpala się prawidłowo.

Link 1
Link 2

Jeśli nic nie pomoże to chodzą mi po głowie pomysły typu - skoro to produkt Microsoftu a oni lubią wszystko ze sobą integrować i uzależniać, może lekarstwem będzie zainstalowanie MS Office? Z Office'm instalowanych jest jakaś tam ilość poprawek i dodatków. Może jakiś sprawi, że AS ożyje...

Jeszcze po głowie chodzą mi usługi systemowe. Wyłączałeś jakieś? Może nie zaszkodzie włączyć wszytkie w nadziei że AS zadziała.

Gdzie indziej wyczytałem żeby zarejestrować poniższe dll-ki:

regsvr32 wuapi.dll
regsvr32 wuaueng.dll
regsvr32 wuaueng1.dll
regsvr32 wucltui.dll
regsvr32 wups.dll
regsvr32 wups2.dll
regsvr32 wuweb.dll
regsvr32 qmgr.dll
regsvr32 qmgrprxy.dll

Niektórzy istotnie piszą, że 4.5 im nie działa, natomiast z 4.2 jest ok.
Link

Utworzony: 2010.06.04 11:48

Więc jestem w tej chwili już na tych Węgrzech...pożyczyłem innego GPS'a :(.
Natomiast wracając do rad to MS Offica mam zainstalowanego, wersję 4.2 spróbuję jak dojadę z powrotem do domu. Usługi systemowe włączę bo mam powyłączane a dll'ki pościągam jak nic nie pomoże wcześniejszego. Dzięki za czas i cierpliwość Panowie!

Utworzony: 2010.06.06 21:18

Więc w końcu dojechałem do kraju (z przeszkodami w postaci zamkniętych dróg) i sprawdziłem wersję 4.2 i działa!! Jest wszystko ok. Wielkie dzięki wszystkim za zainteresowanie!!