Kategoria: Akcesoria graficzne »

Virtuoso SE + WIndows 7

Utworzony: 2010.06.18 18:03

WItam,

Zakupiłam dzisiaj tablet Pentagram Virtuoso SE. Niestety, pomimo kilkogodzinnych prób nie mogę zmusić go do działania.

Mój system to Windows 7 Ultimatr.

Tablet jest sprawny, gdyż chodzi na tym samym komputerze pod systemem XP. Nie mam jednak ochoty przełączać się na XP - Win7 jest bardziej kompatybilny z moim sprzętem i niemal wszystkie programy użytkowe mam zainstalowane właśnie na tym systemie. XP używam jedynie do gier.

Próbowałam instalacji sterowników z płyty oraz obu wersji (2.5.6 i 2.4.6 w trybie zgodności) ze strony Pentagram.pl, stosując się do instrukcji obsługi. Za każdym razem skutek jest ten sam: tablet w ogóle nie reaguje. Nie działa także obsługa sterownika z poziomu Panelu Sterowania - po kliknięciu na "HW Tablet" menu sterownika nie pojawia się.

Wszelka pomoc jest mile widziana.

Utworzony: 2010.06.19 13:45 Zmieniony: 2010.06.19 14:01

Dokładnie ten sam problem - właściwie to tak, że jakoś działa scroller (ten wirtualny suwak), ale piórko już nie. W Event Logu pojawiają się następujące komunikaty:

The HYRDBios service failed to start due to the following error:
The system cannot find the file specified.

The HWSuperPowerTablet service is marked as an interactive service. However, the system is configured to not allow interactive services. This service may not function properly.

Istotnie - w systemie nie ma sterownika o nazwie HYRDBios.sys, podobnie polecenie:

sc query type= all

nie listuje zainstalowanego serwisu o nazwie 'HWSuperPowerTablet'

Ikona 'HW Tablet' w Control Panelu również jest martwa - klikanie w nią niczego nie czyni.

Oczywiście - jako doświadczony użytkownik Windows próbowałem różnych trybów zgodności instalacji, wyłączyłem UAC, instalowałem z konta administratora, itd.,ale to absolutnie nic nie daje.

Ogólnie - straszny badziew i znikąd pomocy, bo telefoniczna pomoc Pentagrama, to jakiś telefon, którego nikt nigdy nie odbiera. Trzeba było się szarpnąć na Wacoma, który przynajmniej jest uczciwą firmą a nie handlową hucpą, która kupuje niedopracowany sprzęt od chińczyków (Hangwang) i wciska Polakom pod własną marką "Pentagram". Zresztą - nazwa i logo mówią same za siebie - po prostu szatańska robota :-(