Kategoria: Nawigacja GPS »

[P-3106] pytanie odnośnie zapisu Logów

Utworzony: 2010.06.22 23:38

Witam.
Poszukuję datalogera który by zapisywał moje poczynania rowerowe. Zainteresował mnie Pathfinder 3106, bo cena nie jest jeszcze tragiczna i można go stosować jako antenę w razie czego. Interesuje mnie jedna sprawa, przewertowałem instrukcję ze stronki i tam za wiele o tym nie ma prócz tego że można sobie przełączać w tryb logowania, nawigacji i takie tam, a mi chodzi o informacje odnośnie ustawiania częstości zapisu pozycji i co jeszcze jest do tego dorzucane, bo jest to określone bardzo ogólnie na stronce (chodzi mi głównie o takie sprawy jak choćby prędkość chwilowa i takie tam). Przeglądnąłem "szukaczem" forum ale też jednoznacznych info nie znalazłem. Jak ktoś ma doświadczenia rower+pathfinder to będę wdzięczny za jakieś info, i w sumie czy można te dane wrzucać do jakichś programów do planowania treningu np "Garmin Training Center", choć wiem że to inna firma więc może niezbyt działać, i zapewne trzeba uderzyć w tej sprawie do innego forum :-) Z góry dziękuję i Pozdrawiam

Utworzony: 2010.06.23 12:53 Zmieniony: 2010.06.23 12:55

Urządzenie ustawiasz przez program gpsPhotoTagger tam masz też ustawienia do częstotliwości zapisu.

Kilka informacji z instrukcji a całą znalazłem na serwezre http://download.pentagram.eu/index.php?dir=pl%2Fsterowniki%2Fgps%2Fgps_photo_tagger%2F&download=gpsPhotoTagger_manual_Polish.pdf

Connection Setting (Ustawienia połączenia):

Auto Scan GPS Module (Automatyczne skanowanie modułu GPS) [zalecane] Opcja ta umożliwia programowi automatyczne wykrycie portu komunikacyjnego i szybkości transmisji danych. Zaleca się korzystanie z opcji wykrywania automatycznego.

Manual Setting (Ręczne ustawienia)

Użytkownik może również ustawić port i szybkość transmisji danych ręcznie. Chociaż pozwala to przyspieszyć nawiązywanie pierwszego połączenia, nie zaleca się stosowania tej opcji, jeśli użytkownik nie zna poprawnego numeru portu i szybkości transmisji danych.

GPS Log Setting (Ustawienia zapisu GPS)

Dostępne są 4 tryby rejestrowania: Ogólne (General), tryb samochodowy, tryb rowerowy i tryb pieszy. 
Ponadto można zmieniać domyślne ustawienia tych trybów.

Log every () seconds (Zapisuj co () sekund)

W przypadku zaznaczenia tej opcji rejestrator nie zapisuje danych, jeśli różnica między bieżącym 
czasem a czasem ostatniego zapisu jest mniejsza niż podana wartość.

Log every () meters (Zapisuj co () metrów)

W przypadku zaznaczenia tej opcji rejestrator nie zapisuje danych, jeśli odległość między bieżącym 
położeniem a ostatnio zarejestrowanym położeniem jest mniejsza niż podana wartość.

Log over () km/h (Zapisuj powyżej () km/h)

W przypadku zaznaczenia tej opcji rejestrator nie zapisuje danych, jeśli prędkość jest mniejsza niż 
podana wartość.

Uwaga: Urządzenie GPS będzie rejestrować po spełnieniu wszystkich powyższych warunków. 
Data Log Memory (Pamięć danych zapisu)

Na pasku wyświetlają się informacje o procentowym wykorzystaniu pamięci rejestratora danych. Opcja Clear Log (Wyczyść zapis) pozwala usunąć całą zawartość pamięci.

Jeśli pamięć rejestratora danych się zapełni 
W przypadku opcji Overwrite (Nadpisuj) zastępowane są najwcześniej zarejestrowane dane.

W przypadku opcji Stop Log (Zatrzymaj rejestrację) rejestrowanie danych zostaje zatrzymane.

Utworzony: 2010.06.23 16:31

Dzięki wielkie, tego szukałem. Jakoś nie dotarłem do programu sterującego. Przestudiowałem instrukcję i cóż w lipcu chyba trzeba zamówić :-) Bardzo fajnie to wygląda, nie wiem czy jakiś program do planowania treningu obsłuży te Logi ale ten programik jest całkiem rozbudowany z tego co widzę więc sądzę że wystarczy...
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź.