Kategoria: Sieci i komunikacja »
Pentagram P 6331-62 qos + switch
Od 1 do 10 z 10
Dinin
Member
Utworzony: 2010.07.03 18:58
W routerze mam zpesute dwa gniazda rj45.
Do jednego z gniazd chciałem podłączyć switch, a do switcha kompy.
następnie zamierzam ustawić qos na IP tych kompów. I mam pytanie czy tak się da??
Bo zamiast switcha podpiąłem kolejny router a do niego kompa, i ustawiłem qos na IP kompa ale niestety nie działał.
Do jednego z gniazd chciałem podłączyć switch, a do switcha kompy.
następnie zamierzam ustawić qos na IP tych kompów. I mam pytanie czy tak się da??
Bo zamiast switcha podpiąłem kolejny router a do niego kompa, i ustawiłem qos na IP kompa ale niestety nie działał.
KG23
Member
Utworzony: 2010.07.05 09:19
A działa bez QoSa? Napisałeś, że masz uszkodzone 2 RJtki skąd pewność, że pozostałe nie są strzelone.
Z samym podłączeniem router - router nie powinno być problemu tylko musisz podłączyć lan -> wan i zmienić adresy żeby nie były identyczne na obu.
Z samym podłączeniem router - router nie powinno być problemu tylko musisz podłączyć lan -> wan i zmienić adresy żeby nie były identyczne na obu.
Dinin
Member
Utworzony: 2010.07.05 17:19
Pozostałe wtyczki działają
Mi nie chodzi o to czy jeśli do P6331-62 podłączę inny router a do niego z kolei kompa to czy będzie chodził bo chodzi.
Tylko mi chodzi o to czy jeśli zrobię połączenie P6331-62----switch----komp
i ustawię reguły qos na kompa to czy będą te reguły działały.
Na razie zamiast switcha podpiąłem inny router, połączenie działa, tylko że reguły nie śmiagają, tzn ograniczenia które ustawiłem itd.
Sorry że źle sprecyzowałem pytanie
Mi nie chodzi o to czy jeśli do P6331-62 podłączę inny router a do niego z kolei kompa to czy będzie chodził bo chodzi.
Tylko mi chodzi o to czy jeśli zrobię połączenie P6331-62----switch----komp
Na razie zamiast switcha podpiąłem inny router, połączenie działa, tylko że reguły nie śmiagają, tzn ograniczenia które ustawiłem itd.
Sorry że źle sprecyzowałem pytanie
adam13
Member
Utworzony: 2010.07.06 10:14
Wysłany przez: DininTylko mi chodzi o to czy jeśli zrobię połączenie P6331-62----switch----komp
Spokojnie, switch nic nie będzie ograniczał, ale router w miejsce switcha już może, szczególnie jeśli podroutowuje sieć.
Dinin
Member
Utworzony: 2010.07.30 08:22
Dzięki za odpowiedzi, mam jeszcze jedno pytanie.
A jeśli Qos'a ustawię na pakiety TCP, i zamiast switcha podłączę router, to czy Qos będzie śmigał na kompie podłączonym do drugiego routera??
A jeśli Qos'a ustawię na pakiety TCP, i zamiast switcha podłączę router, to czy Qos będzie śmigał na kompie podłączonym do drugiego routera??
golik
Member
Utworzony: 2010.07.30 10:58
Jak już to prędzej QOS o ile to QOS a nie QOS ATM lub podział pasma będzie działać poprawnie przez switch, bo router może nie obsługiwać nagłówków qos lub je zmieniać.
Dinin
Member
Utworzony: 2010.07.30 11:18
Wiem, ale czy po prostu jeśli ustawię pakietom na określone porty najwyższy priorytet na Pentagramie, to czy do drugiego routera będą dochodzić w pierwszej kolejności?
golik
Member
Utworzony: 2010.07.30 11:29
najwyższy priorytet masz zazwyczaj rezerwowany do komunikacji sieciowej i nie do obsługi www. A przy Torrentach nie ma on przekierowanych portów. Jak już to najlepiej ustawić dla tamtego kompa stały adres IP dla mac addressu (port zawsze można zmienić) i potem kombinować coś albo dla adresu albo dla portów przekierowanych. Najlepiej zrobić tak jak ty piszesz nadać wyższy priorytet dla swojego adresu IP (to ci się nie zmieni i porty nie będą miały znaczenia) a wszystko inne np z innego adres IP lub ogólnie ustawić na końcu kolejki.
Dinin
Member
Utworzony: 2010.07.30 11:50 Zmieniony: 2010.07.30 11:51
Akurat mi chodzi o ustawienie QOS'a dla gierki, czyli IP odpada, bo nie chce na stałe ustawiać QOS'a ale tylko wtedy kiedy gram.
balibali
Member
Utworzony: 2010.07.30 17:32
Może być IP lub port (bardziej szczegółowe ustawienia) bez znaczenia byle puszczał twoje pakiety przed tymi z torrentów.
Od 1 do 10 z 10