Kategoria: Sieci i komunikacja »
Pentagram P 6831-3 - brak internetu
Od 1 do 14 z 14
damianus
Member
Utworzony: 2010.07.19 23:53
Witam,
pewnie to banalnie proste, jednak nie potrafię się z tym uporać, mianowicie:
adres MAC karty dopisanej do modemu jest sklonowany i w ustawieniach Wlan pokazuje IP i resztę od ISP, więc teoretycznie powinno działać, ale tak nie jest. Łączę się poprzez WIFI jak i po RJ-45 i nie działa internet. Pomożecie???
pewnie to banalnie proste, jednak nie potrafię się z tym uporać, mianowicie:
adres MAC karty dopisanej do modemu jest sklonowany i w ustawieniach Wlan pokazuje IP i resztę od ISP, więc teoretycznie powinno działać, ale tak nie jest. Łączę się poprzez WIFI jak i po RJ-45 i nie działa internet. Pomożecie???
KG23
Member
Utworzony: 2010.07.20 16:53
Masz odp na ping z adresu bramy którą otrzymał router?
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Start -> Uruchom -> cmd
wpisz ping xxx.xxx.xxx.xxx (gdzie x to adres bramy ze statusu router) i wykonaj
Jak będzie odp to wpisz ping google.pl i tez sie upewnij czy masz odp, jak nie to problem prawdopodobnie z DNSem. Wpisz ręcznie adresy serwerów DNS w router (poszukaj w jego menu opcji DNS, ale nie DDNS) te które zaleca ISP (alternatywne to np. 8.8.8.8, 194.204.159.1, itd)
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Start -> Uruchom -> cmd
wpisz ping xxx.xxx.xxx.xxx (gdzie x to adres bramy ze statusu router) i wykonaj
Jak będzie odp to wpisz ping google.pl i tez sie upewnij czy masz odp, jak nie to problem prawdopodobnie z DNSem. Wpisz ręcznie adresy serwerów DNS w router (poszukaj w jego menu opcji DNS, ale nie DDNS) te które zaleca ISP (alternatywne to np. 8.8.8.8, 194.204.159.1, itd)
damianus
Member
Utworzony: 2010.07.20 22:17
Te wszystkie zalecenia już zrobiłem i nic nie pomogło. Jedna ważna - tak myślę - wskazówka: upgrade firmware'u do wersji 1.0.2.1.wg. zaleceń Pentagramu - mógł tu popsuć coś?? Router wymieniłem i działa. Ale czy powinienem znowu robić upgrade do 1.0.2.1.??? Obecnie mam wersję 1.0.1.20 i chyba zaryzykuję. Jakby co mogę wymienić w Media, co nie?:-) A tak na poważnie to pytanie do Admina: co z tym upgrade'm zrobić i czy może być on groźny dla działania sieci - jest jak najbardziej zasadne. Proszę o odpowiedź.
KG23
Member
Utworzony: 2010.07.21 10:48
Robiłeś - to napisz czy masz odp czy nie przynajmniej tyle bo tak to nic nie wiadomo.
Fw wątpię, zresztą nikt by nie zamieszczał oficjalnie na stronie jak bym był groźny ;)
co do tego updateu to masz napisane "Rozwiązany problem z opcją klonowania MAC address'u." i to czy użyć zależny od twojego dostawcy:
- czy rejestruje mac tylko raz przy rejestracji usługi (wtedy musisz bo inaczej ma zapisany mac pierwszego urządzenia które podłączałeś)
- czy rejestruje mac dla sesji połączenia (włączasz, wyłączasz router i serwer przyjmuje inny mac)
- czy może nie robi takich obwarować i wtedy wszystko jedno czy zrobisz aktualizację czy nie
Fw wątpię, zresztą nikt by nie zamieszczał oficjalnie na stronie jak bym był groźny ;)
co do tego updateu to masz napisane "Rozwiązany problem z opcją klonowania MAC address'u." i to czy użyć zależny od twojego dostawcy:
- czy rejestruje mac tylko raz przy rejestracji usługi (wtedy musisz bo inaczej ma zapisany mac pierwszego urządzenia które podłączałeś)
- czy rejestruje mac dla sesji połączenia (włączasz, wyłączasz router i serwer przyjmuje inny mac)
- czy może nie robi takich obwarować i wtedy wszystko jedno czy zrobisz aktualizację czy nie
damianus
Member
Utworzony: 2010.07.21 21:50
Host nieosiągalny napisane było...coś te routery jakieś mierne bo i ten sieć gubi jakoś, więc go chyba oddam. A do tego mam jeszcze sieciówkę WIFI i jakość w odległości ok 10m to góra 70% i moc sygnału 60%, to normalne?
damianus
Member
Utworzony: 2010.07.23 12:33
Router działał tylko do momentu upgrade'u do wersji 1.0.2.1. Tzn: brama jest w innym segmencie sieci niż IP:
brama: 10.32.0.1
IP 10.37.122.10
Maska 255.255.255.0
Router ma z tym problem po aktualizacji. Przed nią działał bez problemu.
Może Moderator mi to wyjaśni.
Pozdrawiam
IP 10.37.122.10
Maska 255.255.255.0
Router ma z tym problem po aktualizacji. Przed nią działał bez problemu.
Może Moderator mi to wyjaśni.
Pozdrawiam
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2010.07.23 16:53
Firmware zamieszczony na stronie MMV działa poprawnie.
damianus
Member
Utworzony: 2010.07.26 11:30
To proszę mi wyjaśnić dlaczego przed aktualizacją działał na tych samych ustawieniach a po aktualizacji nie? Ta topologia sieci jest specyficzna. Adres bramki jest w innej podsieci niż adres IP ale sobie radził jakoś. Pytanie dlaczego po aktualizacji już nie??
Teraz mam inny router i znowu nie działa.
Teraz mam inny router i znowu nie działa.
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2010.07.26 11:45
Nie zajmuje się się pomocą techniczną. Proszę się skontaktować z serwisem MMV http://mmv.pl/serwis_s_o_s
KG23
Member
Utworzony: 2010.07.26 12:42
Wysłany przez: damianus
IP 10.37.122.10
Maska 255.255.255.0
Wysłany przez: damianusTeraz mam inny router i znowu nie działa.
Był prawdopodobnie błąd to wtedy ci puszczał. A nie działa może dlatego, że maska jest zła jak dla mnie 255.255.0.0 lub jeszcze 2 inne kombinacje ale tak najszybciej.
damianus
Member
Utworzony: 2010.07.26 16:15 Zmieniony: 2010.07.26 16:16
Jak na sztywno wpiszę taką maskę w ust. karty sieciowej połączonej bezpośrednio z modemem to sieć nie działa. Więc gdzie mam to wpisać żeby działało z połączeniem z routerem???
damianus
Member
Utworzony: 2010.07.27 10:50
Parametry są od dostawcy i wszystko jest ustawione na dynamiczne przydzielanie. Problem z tą maską/bramką, z którą nie radzi sobie router. I pytanie: jakie opcje musiałby mieć router, żeby działał poprawnie???
KG23
Member
Utworzony: 2010.07.27 11:19
Mogę się mylić ale mi się maska nie zgadza i dlatego nic nie idzie na bramę. Jakie opcje? Tu opcje nic nie mają.
Od 1 do 14 z 14