Kategoria: Nawigacja GPS »

Program memory is low

Utworzony: 2010.07.24 21:45 Zmieniony: 2010.07.24 21:48

Witam.
Mam "mały" problem z Pentagramem Nomad 35 i Automapą.
Otóż: wgrana Automapa 6.5.0 (1013) do ResidentFlash (na karcie też była), odpala i niby działa, ale jak wyznaczam trasę do Chłopy (a znajduję się w Zabrzu) to trasa wyznacza się długo po czym wyskakuje komunikat "Program Memory is Low".
Jakieś rady? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Screen

Utworzony: 2010.07.26 11:53

Ile pamięci masz przydzielone dla automapy?

Utworzony: 2010.07.26 13:01

No niestety Nomad 35 nie ma za dużo pamięci. Aby zminimalizować szansę na pojawienie się tego komunikatu przez wyznaczeniem trasy:
- wyłącz wszystkie POI z wyjątkiem radarów
- przydziel max dostępnej pamięci dla mapy
- przydziel jak najmniej pamięci dla POI

AatoMapa aktualnie nie mieści się za bardzo w starszych urządzeniach z 64MB RAM.

Utworzony: 2010.07.27 19:04 Zmieniony: 2010.07.27 19:06

Jest jeszcze opcja druga, którą widać na spodzie screena. Z panelu sterowania WinCE->System->zakładka Memory (nie masz do niego dostępu jeśli nie wgrałeś sobie jakiegoś dodatkowego menu, przykładowo mojego) ustala się ile z dostępnej pamięci RAM, która w Nomad 35 nie wynosi jak podaje producent 64MB tylko 40MB, przeznaczone jest na RAM dostępny dla aplikacji, a ile jako Storage Memory, czyli pamięć dostępna do zapisu poza ResidentFlash i SDMMC (w katalogach Program Files, Temp, Windows, My Documents). Nie jestem pewien jak jest domyślnie, ale ja aktualnie mam 39MB przeznaczone na RAM, a 1MB na Storage Memory. Do tej pory nie zauważyłem żadnych problemów z żadną wersją AM, jednak tej przez Ciebie wymienionej nie testowałem. Radzę podnieść się do 6.5.0 (1059) bo 1013 to wersja beta i nie wykluczone, że istotnie zjada za dużo RAM-u. Na 1059 na defaultowych ustawieniach u mnie nie ma problemu. Zatem jako pierwsze rekomenduję up softu, drugie rzut okiem na stosunek Program memory do Storage Memory, trzecie to co koledzy napisali wyżej, czwarte - możesz przed odpaleniem AM spróbować odpalić programik Hibernate z mojego dodtakowego menu, widoczny na spodzie jako ikonka śnieżki. Nie wiem według jakiej zasady działa, ale zwalnia nieco pamięci RAM.

1

2

Utworzony: 2010.07.27 21:36 Zmieniony: 2010.07.27 21:39

Dzięki za wszystkie porady.
Jak tylko znajdę chwilkę to przetestuję różne opcje i dam odpowiedź co pomogło ;)
P.S. Szkoda, że dopiero co usunąłem Twoje menu "Tempak" ; (

Edit:
A tak przy okazji, jest opcja żeby np. wywalić te oryginalne menu i żeby od razu po włączeniu urządzenia odpalała się Automapa ?

Utworzony: 2010.07.28 09:13

Da się, ale z poziomu Automapy nie wyregulujesz chociażby poziomu jasności wyświetlacza, nie skalibrujesz ekranu, czyli generalnie nie zrobisz tego co dostępne jest pod ikonką system, zatem wydaje mi się, że nie warto.

Utworzony: 2010.10.22 22:48 Zmieniony: 2010.10.22 22:57

Witam serdecznie.
Przejrzałem już całe forum ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na pytanie jak ustawić na stałe storage memory. Czy ten parametr żyje swoim życiem. Jak uruchamiam iGO to Storage Memory spada mi do poziomu 540KB z 8192KB i jeżeli nie zrestartuje urządzenia tylko podmienię karty gdzie jest AM 6.6.0 to mapa funkcjonuje rewelacyjnie. Czyli, obecnie mam dwa wyjścia na to żeby prawidłowo działała AM: 1) przed uruchomieniem AM muszę odpalić iGO lub 2) ręcznie zmieniać Storage Memory z 8192KB na niższy (np. 540KB). Prosiłbym o wypowiedzenie się w tej kwestii. Dodam, że wszystko funkcjonuje idealnie, nawigacja (Pentagram_Nomad P5230) jest odblokowana, tylko ten mały problem (może duży) nie wiem i dlatego liczne na Waszą pomoc. Pozdrawiam.

Utworzony: 2010.10.26 21:09

Ok. Już sobie poradziłem. Wystarczyło w pliku start.mscr wykasować pierwszą linijkę. Pozdrawiam i życzę gute Reise. :)