Kategoria: Sieci i komunikacja »
Pentagram Router p 6351 i Wifi usb p 6132-10 ----------> PRĘDKOŚĆ WLAN NIEZGODNA Z OPISEM !!!
Od 1 do 8 z 8
ass123456
Member
Utworzony: 2010.07.28 19:47
Witam,
Kilka dni temu kupiłem sobie zestaw router cerberus p6351 i do niego kartę Wlan w standardzie "n" p6132-10. Firma podaje prędkość max dla routera 300Mb/s, zaś dla karty 150Mb/s. Co z tego skoro mając zasięg 98%, będąc w pokoju nad routerem uzyskuję prędkość 72Mb/s. Szyfrowanie ustawione jest na WPA2/AES/PSK. Rozumiem, że prędkości 300Mb/s nie osiągnę, ponieważ karta wyciąga max 150, ale mojemu transferowi jeszcze do niego daleko.
Jako dowód dołączam SCREEN z prędkością. Jeszcze jedna uwaga dla tych co chcą kupić tą kartę, sterowniki od pentagramu są do bani. Mam win 7 x64 ultimate i karta wykrywała sieci, ale sie z nimi nie łączyła. Dopiero po pobraniu najnowszych driverów od REALTEKa wszystko poszło.
Pragnę zaznaczyć, że sprzęt działa bez zarzutu, ale denerwują mnie te prędkości. Gdzie te 150Mb tak szumnie reklamowane, ja mam 72Mb ;/
Jeśli ktoś wie jak rozwiązać problem z prędkością, bardzo proszę o radę.
Pozdrawiam
Kilka dni temu kupiłem sobie zestaw router cerberus p6351 i do niego kartę Wlan w standardzie "n" p6132-10. Firma podaje prędkość max dla routera 300Mb/s, zaś dla karty 150Mb/s. Co z tego skoro mając zasięg 98%, będąc w pokoju nad routerem uzyskuję prędkość 72Mb/s. Szyfrowanie ustawione jest na WPA2/AES/PSK. Rozumiem, że prędkości 300Mb/s nie osiągnę, ponieważ karta wyciąga max 150, ale mojemu transferowi jeszcze do niego daleko.
Jako dowód dołączam SCREEN z prędkością. Jeszcze jedna uwaga dla tych co chcą kupić tą kartę, sterowniki od pentagramu są do bani. Mam win 7 x64 ultimate i karta wykrywała sieci, ale sie z nimi nie łączyła. Dopiero po pobraniu najnowszych driverów od REALTEKa wszystko poszło.
Pragnę zaznaczyć, że sprzęt działa bez zarzutu, ale denerwują mnie te prędkości. Gdzie te 150Mb tak szumnie reklamowane, ja mam 72Mb ;/
Jeśli ktoś wie jak rozwiązać problem z prędkością, bardzo proszę o radę.
Pozdrawiam
farfucel90
Member
Utworzony: 2010.07.29 09:41
Jak poszukasz tu http://pentagram.pl/pentagram/pl/wsparcie_techniczne/sieci_i_komunikacja/routery_w_tym_adsl_i_wifi to znajdziesz aktualizację softu włączająca rozszerzone pasmo (40Mhz) na 20Mhz ch prawdopodobnie tak masz bo inaczej nie dali by softu zależnie od układu producenta, długości GI, kombinacji anten (mimo) uzyskasz do 72,2 Mbps lub 144,4 Mbps (wg. certyfikacji Wi-Fi Allianse), dlatego aktualizacja jest wskazana a nawet wymagana dla większych prędkości. Ale nic za nic pasmo 40Mhz jest zazwyczaj mniej stabilne i podatne na zakłócenia, trzeba dodatkowo optymalnie wpaść w kanały bez zakłóceń.
Zrób update, przestaw na 40Mhz (zawsze możesz wrócić do 20Mhz).
Może to ci naświetli sprawę:
Układ: RTL8188SU
# 72.2Mbps receive PHY rate and 72.2Mbps transmit PHY rate using 20MHz bandwidth
# 150Mbps receive PHY rate and 150Mbps transmit PHY rate using 40MHz bandwidth
http://www.realtek.com/products/productsView.aspx?Langid=1&PFid=48&Level=5&Conn=4&ProdID=228
Zrób update, przestaw na 40Mhz (zawsze możesz wrócić do 20Mhz).
Może to ci naświetli sprawę:
Układ: RTL8188SU
# 72.2Mbps receive PHY rate and 72.2Mbps transmit PHY rate using 20MHz bandwidth
# 150Mbps receive PHY rate and 150Mbps transmit PHY rate using 40MHz bandwidth
http://www.realtek.com/products/productsView.aspx?Langid=1&PFid=48&Level=5&Conn=4&ProdID=228
ass123456
Member
Utworzony: 2010.07.31 01:17
Mój laptop acer 6920g, ma pokazaną prędkość 144Mb/s. Czyli to jednak wina tej karty ? Muszę ustawić inne pasmo. Ale czy wtedy Smartphone z Wifi 802.11 g, nie będzie miał problemów ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
ass123456
Member
Utworzony: 2010.08.01 20:00
Ok, wgrałem nowy soft do routera i ustawiłem pasmo 40MHz. Niestety teraz nawet nie chce się połączyć. Po przestawieniu na 20MHz, na nowy sofcie są problemy z tą kartą, bo bardzo długo się łączy z routerem.
Można skądś pobrać ten stary soft, bo na nim nie było problemów. ???
Można skądś pobrać ten stary soft, bo na nim nie było problemów. ???
golik
Member
Utworzony: 2010.08.02 09:17 Zmieniony: 2010.08.02 09:19
Zmień koniecznie kanał na inny, nie wymuszaj prędkości połączenia ani trybu działania niech będzie mieszany b/g/n lub g/n zależnie co tam masz. Jak smartphone? Ustaw dhcp na stałe w smartphonie dla tej sieci, może być problem z obsługą dhcp a nie z prędkością czy pasmem. co do softu to chyba tylko serwis musi pomóc, ale raczej to nie jest jego wina, bo możesz całkowicie wyłączyć szersze pasmo i wtedy wraca do starych ustawień i odcina wyższe prędkości.
ass123456
Member
Utworzony: 2010.08.02 12:36
telefon to Samsung i8910, ale z nim wszystko ok. laptop też z resztą nie ma żadnych kłopotów z połączeniem, czy to 20MHz czy 40.
widzę, że to ta karta sprawia problem. windows cały czas wykazuje błąd sterownika. Po tym jak go odinstalowałem i chciałem jeszcze raz zainstalować, karta przestała wykrywać jakiekolwiek sieci, a program realteka do inicjacji połaczeń w ogóle jej nie widzi.
widzę, że to ta karta sprawia problem. windows cały czas wykazuje błąd sterownika. Po tym jak go odinstalowałem i chciałem jeszcze raz zainstalować, karta przestała wykrywać jakiekolwiek sieci, a program realteka do inicjacji połaczeń w ogóle jej nie widzi.
adam13
Member
Utworzony: 2010.08.02 15:10
Poszukaj innej wersji sterownika na stronie Realtek może będzie się inaczej u ciebie zachowywać, możesz też użyć samego sterownika bez aplikacji ale to raczej odradzam, ale możesz spróbować.
ass123456
Member
Utworzony: 2010.08.02 16:19
Jakoś sie udało zainstalować tez ze strony realteka. Musiałem wyłączyć antywirusa i zerwać połączenie LAN.
Od 1 do 8 z 8