Kategoria: Sieci i komunikacja »
P 6341 - wymiana anten
Od 1 do 6 z 6
bayosan
Member
Utworzony: 2010.07.30 12:11 Zmieniony: 2010.07.30 12:13
Witam Wszystkich,
nabyłem router/modem P 6341 w nadziei, że z racji posiadania trzech anten siła sygnału wifi będzie duża (wcześniej nie poradził sobie z tym ani Linksys, ani Netgear, ani Belkin).
Router pracuje w domku jednorodzinnym. O ile na parterze jest wszystko OK, tzn. max ilość kresek zasięgu to już na piętrze są 2-3.
Dokupiłem również trzy anteny 9dBi - i nic się nie zmieniło. tzn. sygnał przy antenach standardowo dołączonych do routera był tak samo mocny jak po założeniu tych trzech nowych , znacznie mocniejszych.
Czy trzeba coś ustawić w routerze, aby wykorzystał on te nowe anteny ?
pozdrawiam
nabyłem router/modem P 6341 w nadziei, że z racji posiadania trzech anten siła sygnału wifi będzie duża (wcześniej nie poradził sobie z tym ani Linksys, ani Netgear, ani Belkin).
Router pracuje w domku jednorodzinnym. O ile na parterze jest wszystko OK, tzn. max ilość kresek zasięgu to już na piętrze są 2-3.
Dokupiłem również trzy anteny 9dBi - i nic się nie zmieniło. tzn. sygnał przy antenach standardowo dołączonych do routera był tak samo mocny jak po założeniu tych trzech nowych , znacznie mocniejszych.
Czy trzeba coś ustawić w routerze, aby wykorzystał on te nowe anteny ?
pozdrawiam
balibali
Member
Utworzony: 2010.07.30 17:29
Musisz mieć niezły strop, lepiej zamiast 9tek użyć max 5tek, poszukać dobrego miejsca na propagację sygnału.
bayosan
Member
Utworzony: 2010.07.30 21:26
dzięki za info - nie będę się więc na razie napinał skoro to nic nie daje, przy najbliższym malowaniu poprostu puszczę kabel na piętro i postawię drugi router :), szkoda tylko 90 zł, które wydałem na anteny.
ass123456
Member
Utworzony: 2010.07.31 01:23
Mam ten sam problem z zasięgiem;/ Początkowo miałem liveboxa, i zasięg był tragiczny. Potem stwierdziłem, że czas coś z tym zrobić i kupiłem pentagrama p 6351, skusiło mnie wifi w standardzie "n", które miało mieć lepszy zasięg i prędkość. Niestety lipa. też mieszkam w domku jednorodzinnym i o ile zasięg na parterze jest na max, to na piętrze mam nad routerem 60%, a w skrajnych punktach 20%+ częste zrywanie połączenia.
bayosan
Member
Utworzony: 2010.12.17 21:48
Hej,
podsumowując wątek - przeciągnąłem kominem wentylacyjnym kabel na piętro, podłączyłem drugi router. I chodzi jak burza - siła sygnału 100% zarówno na parterze jak i na piętrze.
Pozdrawiam
podsumowując wątek - przeciągnąłem kominem wentylacyjnym kabel na piętro, podłączyłem drugi router. I chodzi jak burza - siła sygnału 100% zarówno na parterze jak i na piętrze.
Pozdrawiam
FellAngel
Member
Utworzony: 2010.12.18 12:06
@ass123456
Ustaw router w lepszym miejscu, tj. im bliżej centrum całego budynku tym lepiej.
Ściany w budynkach mocno osłabiają sygnał, a jeśli chcesz mieć tylko jeden router, to wyjście jest takie jak napisałem wcześniej.
Ustaw router w lepszym miejscu, tj. im bliżej centrum całego budynku tym lepiej.
Ściany w budynkach mocno osłabiają sygnał, a jeśli chcesz mieć tylko jeden router, to wyjście jest takie jak napisałem wcześniej.
Od 1 do 6 z 6