Kategoria: Sieci i komunikacja »
Pentagram p6361 rozłącza się
Od 1 do 14 z 14
cromaclear
Member
Utworzony: 2010.08.09 11:47
WItam,
Kupiłem ostatnio router pentagram p6361 i niestety nie dziala tak jak trzeba.
Mam dwa komputery jeden polaczony z routerem kablem drugi laptop przez 802.11n. Net na kompie polaczonym kablem dziala bez zarzutu natomiast wi-fi co chwile rozłącza i traci siłe sygnału ( pierwszego dnia moc sygnału była na max i nie rozłączał, drugiego dnia na max i raz rozłączyło, a dzisiaj to traci sygnal i rozlacza). Dodam że router jest w odległości ok.4m od laptopa i nie ma żadnych barier dla sygnalu jak np. ściana.
Byłbym wdzieczny za rozwiazanie mojego problemu
Kupiłem ostatnio router pentagram p6361 i niestety nie dziala tak jak trzeba.
Mam dwa komputery jeden polaczony z routerem kablem drugi laptop przez 802.11n. Net na kompie polaczonym kablem dziala bez zarzutu natomiast wi-fi co chwile rozłącza i traci siłe sygnału ( pierwszego dnia moc sygnału była na max i nie rozłączał, drugiego dnia na max i raz rozłączyło, a dzisiaj to traci sygnal i rozlacza). Dodam że router jest w odległości ok.4m od laptopa i nie ma żadnych barier dla sygnalu jak np. ściana.
Byłbym wdzieczny za rozwiazanie mojego problemu
adam13
Member
Utworzony: 2010.08.09 16:58
Poszukaj nieobleganego kanału a tym bardziej nie obleganych jak masz ustawiony Channel BandWidth na 40, jak masz ochotę to próbuj na rożnych kanałach, aż znajdziesz optymalny dla siebie. Przestaw ten parametr na 20 i wtedy zobacz. Ustal jaki masz układ wifi w swojej karcie i może warto zaciągnąć nowy sterownik.
cromaclear
Member
Utworzony: 2010.08.10 09:23
Niestety ustawienie brandwidth na 20 nic nie daje. Dzisiaj rano polaczyl sie przez wi-fi podzialal 3minuty i potem klapa. Jakies inne sugestie?
cromaclear
Member
Utworzony: 2010.08.10 11:49 Zmieniony: 2010.08.10 12:11
Sterownik wifi? Chodzi o to? Ralink RT2790 802.11n 1T/2R miniCard Wireless Network Adapter
Kanały ustawiłem na "auto" i zobaczymy co z tego wyniknie
Niepokoi mnie jednak dalej słaby sygnał mimo że router jest blisko laptopa...
Kanały ustawiłem na "auto" i zobaczymy co z tego wyniknie
Niepokoi mnie jednak dalej słaby sygnał mimo że router jest blisko laptopa...
cromaclear
Member
Utworzony: 2010.08.10 18:05 Zmieniony: 2010.08.10 18:08
Poruszałem troche antenką i sygnał jest mocny. To chyba nie jest normalne. Czyżbym kupił egzemplarz z walnieta antena???
BTW ponoć router pełni też funkcje firewalla tzn. on tak z siebie cały czas jest firewallem czy trzeba coć ustawić? I czy moge usunąć softwarowego firewalla w takim razie?
BTW ponoć router pełni też funkcje firewalla tzn. on tak z siebie cały czas jest firewallem czy trzeba coć ustawić? I czy moge usunąć softwarowego firewalla w takim razie?
KG23
Member
Utworzony: 2010.08.11 11:52
No nie jest nie da się ukryć. Może coś nie łączy na złączu rp-sma. Pewnie to robiłeś odkręć antenę i wkręć ponownie, zamień je miejscami lub jak masz inne sprawdzone to wkręć na ich miejsce inne. Wyeliminujesz antenę i zostanie usterka karty.
Tia może być antena lub sama karta.
Router zazwyczaj blokuje większość ruchu inicjowanego z zewnątrz, puszczać powinien tylko to co masz przekierowane na komputery lokalne. Dodatkowo często można włączyć blokady na typowe ataki z sieci, musiałbyś zerknąć co tam masz.
Jak chcesz mieś jeszcze większe bezpieczeństwo to nie usuwaj. Zazwyczaj te programowe filtrują zawartość strony, aktywne treści na stronie a router zazwyczaj tego nie robi.
Tia może być antena lub sama karta.
Router zazwyczaj blokuje większość ruchu inicjowanego z zewnątrz, puszczać powinien tylko to co masz przekierowane na komputery lokalne. Dodatkowo często można włączyć blokady na typowe ataki z sieci, musiałbyś zerknąć co tam masz.
Wysłany przez: cromaclearI czy moge usunąć softwarowego firewalla w takim razie?
Jak chcesz mieś jeszcze większe bezpieczeństwo to nie usuwaj. Zazwyczaj te programowe filtrują zawartość strony, aktywne treści na stronie a router zazwyczaj tego nie robi.
cromaclear
Member
Utworzony: 2010.08.11 11:57
a czy mój model nie ma przypakiem zamocowanej anteny na stałe? Karta raczej dobra jest bo jak w laptopie nie wykrywa sieci to w moim telefonie z wi-fi tez nie wykrywa
KG23
Member
Utworzony: 2010.08.11 12:08 Zmieniony: 2010.08.11 12:14
Nie wiem, myślałem że jest wykręcana. Jedyna opcja w takim przypadku to otworzenie router i w miejsce tej podłączenie innej jeśli jesteś pewny że jak dociskasz to się poprawi. Na gwarancji raczej się nie opłaca ale już po można się pobawić.
Wejdź w ustawienia wifi na routerze może bedzie opcja zmiany ustawień mocy nadajnika w routerze tx power.
Wejdź w ustawienia wifi na routerze może bedzie opcja zmiany ustawień mocy nadajnika w routerze tx power.
cromaclear
Member
Utworzony: 2010.08.11 12:24
Nie znalazłem takiej opcji. Mam ten router pare dni wiec zwroce go chyba w sklepie albo wymienie na inny. Mam tylko nadzieje ze to nie jest powszechny problem w routerach pentagram...
cromaclear
Member
Utworzony: 2010.08.11 16:49
Mam takie pytanie. Używając połączenie wi-fi wysłanych danych jest 2x wiecej niz odebranych mimo że tylko pobieram dane np ogladajac video online. Czy to normalne?
golik
Member
Utworzony: 2010.08.11 16:59
pakiety to nie tylko twoje video, pomyśl dlaczego realnie nie ciągniesz tyle co by dały liczby. Utrzymanie łącza,szyfrowanie, jakość łącza wlan, aplikacje pracujące w tle, itd.
Od 1 do 14 z 14