Kategoria: Sieci i komunikacja »

mam problem bo jestem zielony

Utworzony: 2010.08.09 23:35

Zakupiłem ruter pentagram cerberus p 6331-4A. Mam laptopa i kompóter stacjionarny. Korzystam z neostrady i niewiem jak zrobić żeby mój laptop odbierał neta besprzewodowo, a kompóter przez kabel. wytłumaczcie krok po kroku co robisz proszę. mam windowsa 7 z góry dzięki

Utworzony: 2010.08.10 11:22

Trochę odwaliłem za ciebie robotę i poszukałem - ustawienia masz identyczne jak dla tych.

1. Logujesz się na router - w instrukcji masz podane co i jak
2. Wchodzisz w tą zakładkę Internet (w przeglądarce, po zalogowaniu się na router)
3. Sprawdzasz czy masz dobre parametry Encapsulation PPPoA vc Mux, VPI = 0, VCI = 35, podajesz username i password (to dostałeś od Neostrady). Nic więcej nie zmieniasz i zapisujesz internet będzie działać.

Jak dioda ADSL miga to zmieniasz ADSL mode na G.DMT - wyszukaj w instrukcji gdzie to masz w ustawieniach router.

Zostaje ci zabezpieczenie WiFi w zakładce Internet - LAN (tez postępuj tak jak w instrukcji napisali).

http://forum.pentagram.pl/discussion/1616/1/konfiguracja-routera-p63314a/

http://forum.pentagram.pl/discussion/1578/jak-skonfigurowac-cerberus-p63314a-do-neostardy/#Item_0

http://forum.pentagram.pl/discussion/1515/cerberus-p63314a-gdzie-jest-quick-start/#Item_0

http://forum.pentagram.pl/discussion/104/cerberus-p-631107a-neostrada-tele2/#Item_0

Utworzony: 2010.08.10 11:31

MAM SIĘ ZALOGOWAĆ NA ROUTER W lapotopie?

Utworzony: 2010.08.10 11:43

w laptopie albo na kompie, to bez znczenia

Utworzony: 2010.08.10 11:51

Powiedz jak mam się zalogować jak ja internetu nie mam :/

Utworzony: 2010.08.10 11:55

a masz podłączony dobrze router? Jak tak to wpisz w przeglądarce 192.168.1.100
Potem wpisz login: admin i hasło: pentagram

Utworzony: 2010.08.10 12:00

kk spróbuje

Utworzony: 2010.08.10 12:22

niedziała , wes mi dokładnie opisz te pukt z logowaniem, po w instrukcji piszą co innego, a na windowsie jest co innego. Pisze tam , zę trzeba wejsc w panel streowania -wyświetl stan sieci i zadania, i dalej niemam pojęcia w co wejść

Utworzony: 2010.08.10 14:37

Co innego to logowanie na router a co innego ustawianie protokołu TCP/IP.

Zacznij od tego co ci piszą a nie od protokołu.

Podłącz kable do router, wpinasz tam:
- kabel telefoniczny (coś musi ci dawać internet), bezpośrednio z linii telefonicznej
- kabel sieciowy do komputera (wtyczka pawie taka jak telefoniczna tylko szersza). Dlaczego kabel skoro masz wifi??? A dlatego, że łatwiej cokolwiek skonfigurować, poza tym część opcji może wymagać jakiegoś restartu i przy wifi będziesz miał zrywane połączenie z routerem.

Jak się podłączyłeś to zobacz jakie diody świecą , migają - odczekaj ok 2-3 min po włączeniu.

Teraz najważniejsze, odpal przeglądarkę WWW i w adresie podaj 192.168.1.100 (tak jak napisał @cromaclear) i Enter. Powinieneś zobaczyć ekran logowania z nazwą użytkownika i hasłem (to są dane do logowania na router --- te z instrukcji). Wpisz je i się zaloguj.

Resztę robisz tak jak podali inni nie będę przepisywał.

Wysłany przez: GOTEKAwyświetl stan sieci i zadania, i dalej nie mam pojęcia w co wejść

Nie napisałeś jaki system masz, ale i tak pewni chodzi ci ustawienia czegoś takiego jak automatyczne pobieranie adresacji z DHCP. Zostaw to i nie szukaj bo i tak masz ustawione domyślnie na automat chyba że coś zmieniałeś.

Możesz sprawdzić jaki adres IP dostaje twoja karta ale do tego potrzebujesz wiedzy jaką kartę masz w kompie. Jak wiesz to naciśnij Specjalny klawisz (ten z logo win) i klawisz R. Wpisz cmd i naciśnij Enter. W tym czarnym polu wpisz ipconfig /all i sprawdź jaki adres dostałeś - skoro router ma 192.168.1.100 to adres IP jaki dostaje twoja karta tez musi być podobny tj. 192.168.1.xxx (nie 100 i nie 255).

Utworzony: 2010.08.10 15:18

napisałem wyżej jaki mam system windows 7

Utworzony: 2010.08.10 19:46

3. Sprawdzasz czy masz dobre parametry Encapsulation PPPoA vc Mux, VPI = 0, VCI = 35, podajesz username i password (to dostałeś od Neostrady). Nic więcej nie zmieniasz i zapisujesz internet będzie działać.
1. w której to mam zakłądce napisać username i pasword.
2. Z kąd mam widzieć czy mam dobre parametry?
3. Po tym jak to zrobie to jak odłącze kabel od neta z laptopa jak mam włączyc na nim internet?.
4. Rozumiem żeby mieć na kompie stacjionarnym neta musze to samo wykonać co na laptopie tylko kabla nie odłączac?

Utworzony: 2010.08.10 20:24

niehc ktos odpwie na moje pytania proszę

Utworzony: 2010.08.11 13:43 Zmieniony: 2010.08.11 13:43

Wysłany przez: GOTEKA3. Sprawdzasz czy masz dobre parametry Encapsulation PPPoA vc Mux, VPI = 0, VCI = 35, podajesz username i password (to dostałeś od Neostrady). Nic więcej nie zmieniasz i zapisujesz internet będzie działać.

Wysłany przez: GOTEKA1. w której to mam zakłądce napisać username i pasword.

............................

Wysłany przez: GOTEKA2. Wchodzisz w tą zakładkę Internet (w przeglądarce, po zalogowaniu się na router)

Masz napisane powyżej.

Wysłany przez: GOTEKA2. Z kąd mam widzieć czy mam dobre parametry?

Wysłany przez: GOTEKAKorzystam z neostrady

............................

Wysłany przez: GOTEKASprawdzasz czy masz dobre parametry Encapsulation PPPoA vc Mux, VPI = 0, VCI = 35, podajesz username i password (to dostałeś od Neostrady)

Też masz wyżej podane. Dla TP to się zgadza, a tak swoją drogą to parametry dostajesz od ISP - TP.

Wysłany przez: GOTEKA3. Po tym jak to zrobie to jak odłącze kabel od neta z laptopa jak mam włączyc na nim internet?.

Internet wtedy masz na stałe na routerze, wystarczy podłączyć sie kablem lub wifi

Wysłany przez: GOTEKA4. Rozumiem żeby mieć na kompie stacjionarnym neta musze to samo wykonać co na laptopie tylko kabla nie odłączac?

Podłączenie w obu przypadkach możesz mieć przez kabel lub wifi (wifi też na stacjonarnym byle byś miał kartę sieciową).