Kategoria: Nawigacja GPS »

Nomad Evo 4.3

Utworzony: 2010.11.09 14:13

Hejka,
A czy ktoś wie jak zainstalować TomToma (i którą wersję)? Sporo jeżdżę za granica a z opinii widzę, że TT jest tam bezkonkurencyjny...

Utworzony: 2010.11.09 14:15 Zmieniony: 2010.11.09 14:16

Ciekawy poradnik dla amatorów alternatywnej AutoMapy się zrobił ;)

Czy w uchwycie w nowym Evio docisk jest regulowany przez plastkiową śrubę czy metalową ?

Patrząc na zdjęcia nie wygląda on zbyt zachęcająco. W Nomadzie GT jest on jednak całkiem niezły.

Utworzony: 2010.11.09 16:50

Przez plastikową ale nie jest on aż taki zły dokręcenie z wyczuciem wystarczy bo po wewnętrznej stronie są ząbki które się wzajemnie blokują , nie jest taki mizerny na jaki wygląda .

Utworzony: 2010.11.09 17:13

http://torrenty.org/nowe/gsm#524053 lewa zakładka znajdź gsm/pda 19 ta pozycja , niestety wymagana rejestracja ale komentarze cię nakierują na sprawę co do pokrycia map z obszarem poszczególnych państw i instalacji napewno spasi na pentagram jest pod win ce .

Utworzony: 2010.11.09 17:31

fremen ja dałem AM EU kumplowi do przetestowania na zagraniczne wyjazdy do testowania jakiś miesiąc temu i czekam właśnie na jego ocenę ja sam jestem ciekaw jak się sprawdzi , będę coś wiedział to napisze co do TT to masz rację większość moich znajomych jeździ na tych mapach i mogę się przychylić do pozytywnej oceny jeśli chodzi o wersję to zawsze lepiej mieć nową ta dziedzina się dopiero rozwija w niektórych krajach powiększa się pokrycie map !

Utworzony: 2010.11.10 18:18

Witam, Evo mam od pięciu dni jest super szybki (Navigo i AM 6.5.0).Problemem jest ,że w Win CE nie widać dolnej części niektórych okienek-pomimo że ukryłem pasek zadań. Ale najgorszy jest kurz między panelem a wyświetlaczem. Pojawił się po kilku godzinach pracy, a może wcześniej go nie zauważyłem. Jest kilka mniejszych i większych ziarenek-cały czas w tym samym miejscu. Czy macie takie same problemy ? .A może wiecie jak się pozbyć tego kurzu?

Utworzony: 2010.11.11 04:20

Witam, właśnie kupiłem tego pentagrama. Czy u was też po włączeniu urządzenia słychać dosyć głośny szum? Wydobywa się on z głośnika i przypomina szeleszczenie foliowego worka. Trochę to denerwujące. Zastanawiam się czy to tylko u mnie tak jest bo jak tak to chyba oddam go do serwisu.

Pozdrawiam.

Utworzony: 2010.11.11 09:36

Cześć nie tylko u ciebie ale w samochodzie tego nie słychać tak widocznie ma i tyle .

Utworzony: 2010.11.11 16:58

Już prawie zdecydowałem się na zakup tej nawigacji, ale trochę mnie niepokoją te szumy z głośnika. Czy bardzo to przeszkadza np. przy oglądaniu filmu podczas postoju (kiedy jest cisza i nie słychać silnika) Czy szumy słychać również kiedy korzysta sie z słuchawek ?

I jescze jak oceniacie czytelność obrazu w pełnym słońcu (b. słaby punkt większości nawigacji) ?

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi

Utworzony: 2010.11.11 18:15

Ten szum słychać dopiero jak zbliżysz nawi do głowy , podświetlenie ma regulację w stosunku np: p5210 jest bez porównania lepsze nie będę cię namawiał do kupna bo to twoja decyzja to naprawdę minimalny szum ja go usłyszałem jak zbliżyłem urządzenie do głowy w samochodzie tego na pewno nie będziesz słyszał a i przy odtwarzaniu filmu tym bardziej no chyba że masz zamiar oglądać film przez mikroskop :wink::thumbup: polecam nie będziesz żałował nawi warte ceny !!

Utworzony: 2010.11.11 18:16

Jeśli masz jakieś pytania pisz!:wink:

Utworzony: 2010.11.11 18:22

Zapomniałem jest regulacja głośności urządzenia jaki mapy ja mam u siebie ściszone urządzenie i nie słyszę tego szumu z większej odległości np: jak siedzisz w samochodzie nawet z wyłączonym silnikiem , jak masz możliwość sprawdzenia w sklepie lub u osoby która ma ten sprzęt potem zdecydujesz .

Utworzony: 2010.11.11 18:53

Sprawdziłem na słuchawkach słychać , bez sł. słychać dopiero po przystawieniu bezpośrednio do ucha jeśli będziesz odtwarzał film + słuchawki to tak jakbyś przystawił bezpośrednio do ucha w filmie też jest dźwięk więc według mnie nie powinno mieć to aż tak wielkiego znaczenia jest to naprawdę niewielki szum mniej więcej taki jak w starych magnetofonach kaseciakach dopóki nie obróciło tej przeźroczystej taśmy to tylko moja opinia nie wiem jak inni właściciele pamiętaj !.

Utworzony: 2010.11.11 19:45

No to mam problem (skoro w słuchawkach tez słychać):cry:.
Jak jadę z rodziną, muszę zakładać słuchawki kiedy korzystam z navi, bo moi pasażerowie szybko dostają białej gorączki na głos komendy ,,skręć w Prawo" itp.

Utworzony: 2010.11.11 20:06

U mnie głośnik również szumi co moim zdaniem dyskwalifikuje to urządzenie do słuchania muzyki, zastanawiam się nad zwrotem urządzenia...

Co na tą usterkę powie Pentagram? Może wystarczy aktualizacja softu? Czekamy na jakąś odpowiedź...

Póki co polecam wstrzymać się od zakupu.

Utworzony: 2010.11.11 20:23

kevin załóż pasażerom słuchawki tylko od innego urządzenia

Utworzony: 2010.11.11 20:24

albo skręcaj w lewo :rolling::thumbup:

Utworzony: 2010.11.11 20:29

A tak poważnie to ja korzystam z tego produktu głównie do nawigowania więc nie mogę wam pomóc , S3bOLO ma racje być może rozwiązanie przyjdzie z czasem dla mnie jak na razie nie ma problemu pozdro dla wszystkich .!

Utworzony: 2010.11.12 10:25

A ja mam pytanie z innej beczki. Co jest nie tak z .NET Compact Frameworkiem w tej nawigacji? Programy korzystające z wersji 3.5, np. Kamap, krzyczą, że potrzebują nowszej wersji niż jest zainstalowana. Patrząc po plikach i rejestrze, to są zainstalowane dwie wersje: 2.0 i 3.5. Nawet po ręcznej instalacji wersji 3.5 tak jak to robiłem w pierwszym nomadzie 5210, też nie chcą działać.

Utworzony: 2010.11.12 18:42

Czy firma Pentagram nie zrobiła testów zanim wrzuciła nawigację na produkcję? Myślę, że chyba z łatwością dałoby się te szelesty wyeliminować a tak to przez tę wadę (dla jednych ważną dla drugich mniej) część osób odpuści sobie zakup tego sprzętu. Zastanawiam się czy odesłanie go do serwisu coś da, może go jakoś ściszą. bo raczej wymiana na nowy nie ma sensu skoro wszystkie "szumią".

pozdro

Utworzony: 2010.11.12 19:51

Wygląda na to że tylko u mnie są jakieś paprochy pod folią.Pech. Gośnik szumi, ale w samochodzie jak włączyłem transmiter grało ok.

Utworzony: 2010.11.12 21:03

Jak na razie większość uczestników tego wątku którzy już kupili EVO skarżą się na te nieszczęsne szumy w głośniku .
Ponawiam wcześniejszą prośbę S3bOLO o wypowieź w tej sprawie kogoś z Pentagrama (w końcu jest to forum firmowe).
Ja osobiście na razie wstrzymuję się z zakupem aż się sprawa wyjaśni, bo jak sie okazuje nie jest to sprawa jednostkowa ale coraz wiecej skarg w tym temacie a produkt dopiero co wszedł na rynek .

Utworzony: 2010.11.13 15:51 Zmieniony: 2010.11.13 15:55

kevin albo zmień pasażerów:D
A ja myślałem że jestem jedyny z tym nieszczęsnym szumem, ale też nie uważam żeby dyskwalifikowało urządzenie do słuchania muzyki ponieważ w praktyce przy normalnych warunkach pracy czy słuchaniu muzyki nie słychać go.
Mankamentem moim zdaniem jest umieszczenie gniazda ładowania z boku a nie od spodu bo w tym momencie kabel dziwnie sobie dynda i np. mi haczy o drążek zmiany biegów.
Mogę się także przyczepić do uchwytu.Choćbym nie wiem jak mocno go dokręcił to i tak po przejechaniu kilkunastu kilometrów naszych cudownych dróg zawsze się obluzowuje.Lepszym rozwiązaniem byłoby coś na kształt uchwytu z Mio lub Garmina (ale wszystkiego mieć nie można).Co do samej navi nie mam żadnych zastrzeżeń.Jedynie to Navigo...Normalnie używam innego programu ale to co nowe (przynajmniej dla mnie) zawsze trzeba wypróbować.Na+Navigo zasługują szlaki turystyczne a na - trochę dziwne wyliczanie tras i wcale nie najszybsze.I nie wspomnę o tym że w gliwicach uparcie chciało mnie prowadzić kilka razy pod prąd w jednokierunkowe.
I pytanie z innej beczki na jakim porcie i szybkości pracuje Navigo?Czemu zawsze ustawia się po wyłączeniu programu na com1 i 4800?

Utworzony: 2010.11.15 16:41 Zmieniony: 2010.11.15 16:42

Dostałem odpowiedź z serwisu firmy Pentagram dotyczącą wady fabrycznej głośnika urządzenia:

Jeśli chodzi o szum problem jest nam znany i obecnie czekamy na odpowiedź producenta.
W momencie kiedy otrzymamy odpowiedź na stronie pentagram.pl oraz na forum.pentagram.pl pojawia się wskazówki pomagające wyeliminować problem.
Na dzień dzisiejszy może Pan ewentualnie zwrócić sprzęt do sprzedawcy.

Tym samym na dzień dziesiejszy polecam wstrzymać się z zakupem urządzenia.

Utworzony: 2010.11.17 21:11

Nawigacja kupiona wczoraj - brak jakiegokolwiek trzeszczenia, czy szumów. Jednym słowem polecam.

Utworzony: 2010.11.19 08:17

Wysłany przez: bobogumiNawigacja kupiona wczoraj - brak jakiegokolwiek trzeszczenia, czy szumów. Jednym słowem polecam.

No to jesteś szczęśliwcem kolego bo większość użytkowników ma nową navigację, która trzeszczy niemiłosiernie... Serwis Pentagrama z resztą potwierdził, że problem istnieje...
Tym samym nie polecam tego urządzenia póki co.

Utworzony: 2010.11.19 20:20 Zmieniony: 2010.11.20 15:12

Wysłany przez: Droman Witam, Evo mam od pięciu dni jest super szybki (Navigo i AM 6.5.0).Problemem jest ,że w Win CE nie widać dolnej części niektórych okienek-pomimo że ukryłem pasek zadań. Ale najgorszy jest kurz między panelem a wyświetlaczem. Pojawił się po kilku godzinach pracy, a może wcześniej go nie zauważyłem. Jest kilka mniejszych i większych ziarenek-cały czas w tym samym miejscu. Czy macie takie same problemy ? .A może wiecie jak się pozbyć tego kurzu?

Mój WinCE rzeczywiście nie reaguje na pionowy suwak oraz okienka w dolnej części ekranu. Głośnik działa OK.

Utworzony: 2010.11.19 20:22 Zmieniony: 2010.11.19 20:29

Niestety moje EVO zgłasza "low memory" przy próbie korzystania z Automapy 6.5. Ustawiłem pamięć zarówno w WinCe jak mi w AM, tak aby maksymalnie zwolnić ja dla programu - bez sukcesu.
Odnoszę wrażenie, że 64MB PAO to dzisiaj za mało. Mam chińskiego "noname" ze 128MB. Działa bez problemów, a jakością wykonania i design'em nie odbiega od EVO.
Na dzień dzisiejszy nie polecam EVO mimo bardzo niskiej ceny.

Utworzony: 2010.11.19 22:53

to dziwne ze AM wywala Ci taki błąd.
Mi 6.6.1 ani Beta 6.6.2 ani razu sie na EVO nie wysypała.
Wiesz z AM 6.5 był właśnie taki problem pod winCE6 dla tego wychodziły co chwila nowe wersje 6.5 a, b ,c, d w których Akuku starało się poprawić ten błąd.
Niemożliwe jest żeby coś nie działało skoro Evo jest wspierane przez AM

Utworzony: 2010.11.20 15:09 Zmieniony: 2010.11.20 15:11

Wysłany przez: kendzior64 to dziwne ze AM wywala Ci taki błąd.
Mi 6.6.1 ani Beta 6.6.2 ani razu sie na EVO nie wysypała.
Wiesz z AM 6.5 był właśnie taki problem pod winCE6 dla tego wychodziły co chwila nowe wersje 6.5 a, b ,c, d w których Akuku starało się poprawić ten błąd.
Niemożliwe jest żeby coś nie działało skoro Evo jest wspierane przez AM

Uruchomiłem dzisiaj AM 6.6.2, zapuściłem długie demo trasy i wszystko działało OK. Zapewne coś było "nie tak" z 6.5.