Kategoria: Nawigacja GPS »

Nomad Evo 4.3

Utworzony: 2011.01.23 22:40

jeśli pojawia ci się taki komunikat to lichuja nie zobaczysz urządzenia w kompie.
Przyczyny mogą być różne.
Opcja pierwsza jeśli wywali ci ten komunikat to uruchom ponownie kompa i podłącz navi pod inny usb.
Opcja druga powyłączaj wszystko co masz na usb zanim włączysz kompa i dopiero wtedy podłącz bo coś może powodować konflikt,ja tak mam u siebie między routerem a czytnikiem kart

Utworzony: 2011.01.24 22:35

idź do jakiegoś kolegi spróbuj czy będzie działać jak będzie działać to znaczy ze masz problem z USB a jakiego masz serwis paka najlepiej jak byś miał sp3

Utworzony: 2011.01.25 18:39

sprawdziłem na dwóch komputerach u mnie w pracy i to samo co na moim, czyli nic się nie dzieje i mam serwis paka 3. Kurcze, no mam nerwy bo kupiłem nowy sprzęt a już mam go dawać do serwisu????:angry:

Utworzony: 2011.01.26 10:07

Wysłany przez: ja jacekpo podłączeniu nawigacji do kompa pokazuje mi się po pewnym czasie dymek na monitorze kompa z takim komunikatem: "Jedno z urządzeń USB podlączonych do tego komputera ma awarię, ale system Windows nie może go rozpoznać." Po prostu podlączam nawigację i nic, tak jak by nie była podlączona wcale.

Wybierasz na ekranie nawigacji tryb komunikacji - 1. dysk wymienny, 2. synchronizacja AS lub WMDC, 3. ładowanie? Zmieniałeś kabel - krótki, gruby.

Utworzony: 2011.01.26 19:08

Keni, po podłączeniu nawigacji do kompa i włączeniu jej na ekranie pojawia mi się tylko menu główne, czyli nawigacja, multimedia, transmiter, itd. więc nie wiem gdzie na ekranie wybrać tryb komunikacji. Kabel oczywiście próbowałem podłączyć inny ale nic to nie dało. Chociaż nie wiem jaki masz na myśli krótki, gruby. Komputer nie widzi nawigacji, szlak mnie trafi!

Utworzony: 2011.01.26 20:45

Zrobiłem jeszcze tak, że podłączyłem nawigację do gniazda usb z tyłu komputera i jest o tyle lepiej, że włączył się kreator instalacji nowego sprzętu ale i tak dupa blada bo pojawia się komunikat: "Nie można zainstalować tego sprzętu. Sprzęt nie został zainstalowany, ponieważ kreator nie może odnaleźć wymaganego oprogramowania." Kurczę, czy muszę mieć może jakieś sterowniki odpowiednie do nawigacji czy co, POMÓŻCIE!

Utworzony: 2011.01.27 13:12 Zmieniony: 2011.01.27 13:17

Wygląda to tak:

Sterownik nie jest potrzebny do trybu ładowania i dysku wymiennego (działa jak zwykła pamięć np. flash)

Sterownik potrzebny jest tylko do trybu synchronizacji przez ActiveSync (AS) lub Windows Mobile Device Center (WMDC) - tzn. ściągasz w tym przypadku program microsoftu właśnie ten AS - 2K/XP, WMDC - Vista/7 i ten program jest automatycznie sterownikiem i programem.

Może to być wina:
- kabel usb
- portu usb w komputerze (zmiana sterownika itd)
- hub usb (jeśli używasz wywal,a tym bardziej jak nie jest aktywny)
- uszkodzony port usb w nawigacji, ale jeszcze chyba nikt tu nie pisał żeby miał z tym problem
- blokada portu usb przez jakiś magiczny program do kontroli dostępu, antywirsu

Dla mnie to jakby wina kabla - nie przenosi czegoś na pinie i stąd brak odpowiedniego trybu pracy - można też spróbować ustawić tryb pracy usb w WinCE w panelu sterownia - tylko nie wiem czy po restarcie nie wraca on do ustawień fabrycznych

Utworzony: 2011.01.27 21:11

No i stał się cud, w końcu komputer widzi mi nawigację!!! chociaż to nie cud, a po prostu pożyczony od kumpla kabel USB, także keni miałeś rację że chodziło o kabel. Dzięki za udzieloną pomoc. Pozdrawiam.

Utworzony: 2011.01.29 12:41

Mam jeszcze jedno pytanie, gdzie znajduje się numer seryjny oraz klucz kontrolny nawigacji, chciałbym zgrać najnowszą wersję mapy navigo.

Utworzony: 2011.03.09 08:32

I coś już wiadomo na temat tych szumów z głośnika? Bo pod względem wizualnym jak i technicznym podoba mi się to urządzenie i nie chciałbym wymienić na inne...

Utworzony: 2011.03.13 13:22

nie szumi wcale nie włącza się też właśnie dzisiaj padły 3 sztuki różnym użytkownikom tego samego dnia
zbieg okoliczności wątpię ktoś cos skopał ???

Utworzony: 2011.03.14 07:38

Nowy pentagram EVO nie włącza sie - podobnie jak nawigacje pozostałych osob piszących na forum... Drogi PENTAGRAMIE co sie dzieje?

Utworzony: 2011.03.18 06:49

Witam,
Nawigacja już drugi raz mi padła. Nie włącza się. Za pierwszym razem odesłałem do serwisu w Warszawie i przysłali mi nowe urządzenie. Teraz nie wiem co robić. Czy mogę od Pentagrama zażądać zwrotu pieniędzy? Bo szczerze mówiąc nie chce mi się znowu czekać kolejne 3 tygodnie do miesiąca na "zreperowanie" sprzętu, który prawdopodobnie i tak po jakimś czasie znowu się zepsuje w ten sam sposób.

Pozdrawiam.

Utworzony: 2011.03.31 12:52

Witam, czy wy też macie problem z godziną na automapie bo mnie pokazuję o godz do przodu.

Utworzony: 2011.03.31 15:53

Jest to pewnie efekt naszego czasu letni/zimowy.

Utworzony: 2011.04.17 09:39

:bigsmile:Witam, mam prośbe, może mnie ktoś przekierować na odpowiedni wątek (dopiero się zarejestrowałam) Problem polega na tym że nie wiem jak podczas wyznaczania trasy dodac opcje " przez" . Z góry dziękuję

Utworzony: 2011.04.17 11:59

A ja mam pytanie z innej beczki:

Co zrobić, żeby pentak pamiętał ustawienia w Windows-ie? Chodzi mi tu konkretnie o ukrywanie paska zadań. Za każdym razem jak włączam auto-mapę pasek zadań zakrywa część ekranu i bardzo utrudnia do obsługę auto-mapy. Ustawiałem już w ustawieniach auto ukrywanie paska zadań, ale po każdym nowym uruchomieniu urządzenia pasek znowu jest na wierzchu. Uciążliwe to trochę.... Jest na to jakiś sposób?:confused::confused:

Pozdrawiam .

Utworzony: 2011.04.17 20:41

sylwia musisz wybrac opcje wyboru trasy z najszybsza na użytkownika i tam wybierasz miejsca pośrednie do punktu. ja miałem 17 punktów do testu na jednej trasie i wszędzie bez błedu!!! Zainstaluj path ze strony pentagram.pl ja mam urządzenie na serwisie!!! ale poza tym ze to bubel prowadzi do celu dobrze...

Utworzony: 2011.04.18 09:02

Dzięki za szybką odpowiedź :bigsmile: wieczorem sprawdze i napisze. Zastanawiałam się czy to nie zależy od tego jaka jest wgrana mapa.

Utworzony: 2011.04.18 09:41

Wysłany przez: robbojCo zrobić, żeby pentak pamiętał ustawienia w Windows-ie? Chodzi mi tu konkretnie o ukrywanie paska zadań.

Uruchom AM z paska nawigacji z nakładki a winCE wymusza wtedy ukrywanie paska z automatu.

Utworzony: 2011.04.18 14:51

Sylwia żeby dodać opcję "przez" pykasz sobie w dany punkt na mapie i w menu i dajesz "przez punkt":wink:

Utworzony: 2011.04.18 20:12

robboj spróbuj: Windowc CE. na pasku ikonka Windowsa - Settings, następnie - Taskbar and Start Menu, zakładka General i zaznacz Auto hide i daj OK

Utworzony: 2011.04.19 15:26 Zmieniony: 2011.04.19 15:27

No właśnie za każdym razem tak robię i za każdym razem po ponownym włączeniu urządzenia jest to samo: pasek zadań jest pokazywany i trzeba go ręcznie ukrywać, tak jak opisałeś....

Utworzony: 2011.05.17 08:54

I co? Nikt nie wie czemu pasek zadań za każdym razem jest widoczny i trzeba go ręcznie ukrywać? Nie ma na to żadnego sposobu?

Utworzony: 2011.05.17 09:38

W moim Nomad nie 4.3 też tak jest, po wyłączeniu przywraca ci wszystko do ustawień fabrycznych (taki trik jak ktoś grzebie i zmienia) taki OFF/Reset. Jeśli ma pamiętać zmianę w ustawieniach systemowych to musisz przełączać w tryb uśpienia a nie OFF i w kilku navi tak takie rozwiązanie widziałem chyba nawet w Nomad GT tak było.

Nie wiem jak jest napisany WinCE i czy da się na trwałe zdjąć, ale pewnie tak, ale ten CE w navi trochę jest przeznaczony do innych celów niż pełny system. Naprawdę nie prościej odpalić AM z nakładki albo podać tam ścieżkę do jakiegoś eksploratora i z niego odpalić cokolwiek (tu akurat nie pamiętam czy wince nie wymusi paska na wierzchu). Ktoś oblatany w WinCE mógłby ci pomóc.

Utworzony: 2011.06.28 16:21

Witam serdecznie jestem "szczęśliwym" posiadaczem a raczej pechowym PENTAGRAM Nomad Evo 4.3
mianowicie GPS został zakupiony wczoraj wszystko było ok do póki nie dałem się nim pobawić Żonie po Jej zabawie z moim nowym GPS-m i po kliknięciu na NAWIGACJA było ładowanie mapy po czym komunikat
że brak foldera Navigo/PRDF po sprawdzeniu faktycznie tego folderu brakowało o takowej nazwie wcześniej bywałem na tym forum ale chciałem sam załatwić problem tak więc pobrałem od nowa mapę Navigo 9i wgranie przebiegało bez problemów po zainstalowaniu od nowa mapy był folder którego brakowało i pozbyłem się problemu mapa się naładowała z nowym problemem nie mam zasięgu pokazuje się tylko 1 kreska która miga czyli jest i znika na przemian nie wiem co dalej robić, robiłem resa programu resa gps i zabrakło mi jakich kolwiek pomysłów POMOCY ;/

Utworzony: 2011.06.28 17:20

Jak masz reset taki który skasował pliki z ustawieniami GPS (pozycjami z pamięci nawigacji - tam gdzie mapa) to zanim go odbuduje trwa jakieś 10-15min w Altas V. Zostaw na ten czas na oknie i zobacz po tym czasie. Jak załaduje i zapisze pozycje to potem będzie szybko. Ostatecznie załaduj obraz systemu, wgraj patch i mapę i wtedy sprawdź nawigację.

Tu masz wskazówki co jak zrobić http://forum.pentagram.pl/discussion/3255/nomad-43-wywietlacz/#Item_10

Utworzony: 2011.07.07 16:50 Zmieniony: 2011.07.07 19:10

Witam. Jestem posiadaczem takowej nawigacji i mam dwa pytania:

1) Załóżmy, że chcę dojechać do miasta X. Ustalam adres, nawigacja ustala mi wybraną przez siebie trasę, ale - powiedzmy - do miasta X można dojechać dwoma drogami, przez miasto Y i przez miasto Z. Nomad pokazuje mi trasę przez miasto Y, a ja z różnych względów chcę jechać przez miasto Z. Można to jakoś konkretnie ustalić?

2) Ostatnio jak jechałem w dłuższą trasę, na ekranie po prawej wyświetlił mi się niebieski pasek, na którym była liczba kilometrów do przejechania, planowany czas drogi, itp. Dziś, gdy jechałem do miejscowości oddalonej od mojego miasta o ok. 50 km, Nomad pokazał mi tylko mapkę. Od czego to zależy? Dodam, że w ustawieniach jest zaznaczone, że ma on być po prawej stronie... a nie ma w ogóle.

W temacie nawigacji jestem zielony, ponieważ jest to moja pierwsza, dlatego pytam :)

Edit: Do rozwiązania punktu 2 doszedłem sam :D Pozostaje tylko wyznaczanie konkretnej trasy.

Utworzony: 2011.07.08 08:41

Wysłany przez: 522Witam. Jestem posiadaczem takowej nawigacji i mam dwa pytania:

1) Załóżmy, że chcę dojechać do miasta X. Ustalam adres, nawigacja ustala mi wybraną przez siebie trasę, ale - powiedzmy - do miasta X można dojechać dwoma drogami, przez miasto Y i przez miasto Z. Nomad pokazuje mi trasę przez miasto Y, a ja z różnych względów chcę jechać przez miasto Z. Można to jakoś konkretnie ustalić?

2) Ostatnio jak jechałem w dłuższą trasę, na ekranie po prawej wyświetlił mi się niebieski pasek, na którym była liczba kilometrów do przejechania, planowany czas drogi, itp. Dziś, gdy jechałem do miejscowości oddalonej od mojego miasta o ok. 50 km, Nomad pokazał mi tylko mapkę. Od czego to zależy? Dodam, że w ustawieniach jest zaznaczone, że ma on być po prawej stronie... a nie ma w ogóle.

W temacie nawigacji jestem zielony, ponieważ jest to moja pierwsza, dlatego pytam :)

Edit: Do rozwiązania punktu 2 doszedłem sam :D Pozostaje tylko wyznaczanie konkretnej trasy.
wystarczy dodawac odpowiednie miejscowosci i odpowiednio je ulozyc za pomoca strzaleczek po prawej stronie. wszystko w temacie