Kategoria: Nawigacja GPS »
Nomad Evo 4.3
kendzior64
Member
Utworzony: 2011.01.23 22:40
Przyczyny mogą być różne.
Opcja pierwsza jeśli wywali ci ten komunikat to uruchom ponownie kompa i podłącz navi pod inny usb.
Opcja druga powyłączaj wszystko co masz na usb zanim włączysz kompa i dopiero wtedy podłącz bo coś może powodować konflikt,ja tak mam u siebie między routerem a czytnikiem kart
krzysiek9999
Member
Utworzony: 2011.01.24 22:35
ja jacek
Member
Utworzony: 2011.01.25 18:39

keni
Member
Utworzony: 2011.01.26 10:07
Wysłany przez: ja jacekpo podłączeniu nawigacji do kompa pokazuje mi się po pewnym czasie dymek na monitorze kompa z takim komunikatem: "Jedno z urządzeń USB podlączonych do tego komputera ma awarię, ale system Windows nie może go rozpoznać." Po prostu podlączam nawigację i nic, tak jak by nie była podlączona wcale.
Wybierasz na ekranie nawigacji tryb komunikacji - 1. dysk wymienny, 2. synchronizacja AS lub WMDC, 3. ładowanie? Zmieniałeś kabel - krótki, gruby.
ja jacek
Member
Utworzony: 2011.01.26 19:08
ja jacek
Member
Utworzony: 2011.01.26 20:45
keni
Member
Utworzony: 2011.01.27 13:12 Zmieniony: 2011.01.27 13:17
Sterownik nie jest potrzebny do trybu ładowania i dysku wymiennego (działa jak zwykła pamięć np. flash)
Sterownik potrzebny jest tylko do trybu synchronizacji przez ActiveSync (AS) lub Windows Mobile Device Center (WMDC) - tzn. ściągasz w tym przypadku program microsoftu właśnie ten AS - 2K/XP, WMDC - Vista/7 i ten program jest automatycznie sterownikiem i programem.
Może to być wina:
- kabel usb
- portu usb w komputerze (zmiana sterownika itd)
- hub usb (jeśli używasz wywal,a tym bardziej jak nie jest aktywny)
- uszkodzony port usb w nawigacji, ale jeszcze chyba nikt tu nie pisał żeby miał z tym problem
- blokada portu usb przez jakiś magiczny program do kontroli dostępu, antywirsu
Dla mnie to jakby wina kabla - nie przenosi czegoś na pinie i stąd brak odpowiedniego trybu pracy - można też spróbować ustawić tryb pracy usb w WinCE w panelu sterownia - tylko nie wiem czy po restarcie nie wraca on do ustawień fabrycznych
ja jacek
Member
Utworzony: 2011.01.27 21:11
ja jacek
Member
Utworzony: 2011.01.29 12:41
kosami
Member
Utworzony: 2011.01.31 11:01
Piteryn1988
Member
Utworzony: 2011.03.09 08:32
rinoraines
Member
Utworzony: 2011.03.13 13:22
zbieg okoliczności wątpię ktoś cos skopał ???
XXX
Member
Utworzony: 2011.03.14 07:38
aligatoryks
Member
Utworzony: 2011.03.18 06:49
Nawigacja już drugi raz mi padła. Nie włącza się. Za pierwszym razem odesłałem do serwisu w Warszawie i przysłali mi nowe urządzenie. Teraz nie wiem co robić. Czy mogę od Pentagrama zażądać zwrotu pieniędzy? Bo szczerze mówiąc nie chce mi się znowu czekać kolejne 3 tygodnie do miesiąca na "zreperowanie" sprzętu, który prawdopodobnie i tak po jakimś czasie znowu się zepsuje w ten sam sposób.
Pozdrawiam.
Max107
Member
Utworzony: 2011.03.31 12:52
sylwia
Member
Utworzony: 2011.04.17 09:39
Witam, mam prośbe, może mnie ktoś przekierować na odpowiedni wątek (dopiero się zarejestrowałam) Problem polega na tym że nie wiem jak podczas wyznaczania trasy dodac opcje " przez" . Z góry dziękujęrobboj
Member
Utworzony: 2011.04.17 11:59
Co zrobić, żeby pentak pamiętał ustawienia w Windows-ie? Chodzi mi tu konkretnie o ukrywanie paska zadań. Za każdym razem jak włączam auto-mapę pasek zadań zakrywa część ekranu i bardzo utrudnia do obsługę auto-mapy. Ustawiałem już w ustawieniach auto ukrywanie paska zadań, ale po każdym nowym uruchomieniu urządzenia pasek znowu jest na wierzchu. Uciążliwe to trochę.... Jest na to jakiś sposób?

Pozdrawiam .
Crazyyboyy88
Member
Utworzony: 2011.04.17 20:41
sylwia
Member
Utworzony: 2011.04.18 09:02
wieczorem sprawdze i napisze. Zastanawiałam się czy to nie zależy od tego jaka jest wgrana mapa.balibali
Member
Utworzony: 2011.04.18 09:41
Wysłany przez: robbojCo zrobić, żeby pentak pamiętał ustawienia w Windows-ie? Chodzi mi tu konkretnie o ukrywanie paska zadań.
Uruchom AM z paska nawigacji z nakładki a winCE wymusza wtedy ukrywanie paska z automatu.
kendzior64
Member
Utworzony: 2011.04.18 14:51

jajek12
Member
Utworzony: 2011.04.18 20:12
robboj
Member
Utworzony: 2011.04.19 15:26 Zmieniony: 2011.04.19 15:27
robboj
Member
Utworzony: 2011.05.17 08:54
balibali
Member
Utworzony: 2011.05.17 09:38
Nie wiem jak jest napisany WinCE i czy da się na trwałe zdjąć, ale pewnie tak, ale ten CE w navi trochę jest przeznaczony do innych celów niż pełny system. Naprawdę nie prościej odpalić AM z nakładki albo podać tam ścieżkę do jakiegoś eksploratora i z niego odpalić cokolwiek (tu akurat nie pamiętam czy wince nie wymusi paska na wierzchu). Ktoś oblatany w WinCE mógłby ci pomóc.
prostylistchoice
Member
Utworzony: 2011.06.28 16:21
mianowicie GPS został zakupiony wczoraj wszystko było ok do póki nie dałem się nim pobawić Żonie po Jej zabawie z moim nowym GPS-m i po kliknięciu na NAWIGACJA było ładowanie mapy po czym komunikat
że brak foldera Navigo/PRDF po sprawdzeniu faktycznie tego folderu brakowało o takowej nazwie wcześniej bywałem na tym forum ale chciałem sam załatwić problem tak więc pobrałem od nowa mapę Navigo 9i wgranie przebiegało bez problemów po zainstalowaniu od nowa mapy był folder którego brakowało i pozbyłem się problemu mapa się naładowała z nowym problemem nie mam zasięgu pokazuje się tylko 1 kreska która miga czyli jest i znika na przemian nie wiem co dalej robić, robiłem resa programu resa gps i zabrakło mi jakich kolwiek pomysłów POMOCY ;/
golik
Member
Utworzony: 2011.06.28 17:20
Tu masz wskazówki co jak zrobić http://forum.pentagram.pl/discussion/3255/nomad-43-wywietlacz/#Item_10
522
Member
Utworzony: 2011.07.07 16:50 Zmieniony: 2011.07.07 19:10
1) Załóżmy, że chcę dojechać do miasta X. Ustalam adres, nawigacja ustala mi wybraną przez siebie trasę, ale - powiedzmy - do miasta X można dojechać dwoma drogami, przez miasto Y i przez miasto Z. Nomad pokazuje mi trasę przez miasto Y, a ja z różnych względów chcę jechać przez miasto Z. Można to jakoś konkretnie ustalić?
2) Ostatnio jak jechałem w dłuższą trasę, na ekranie po prawej wyświetlił mi się niebieski pasek, na którym była liczba kilometrów do przejechania, planowany czas drogi, itp. Dziś, gdy jechałem do miejscowości oddalonej od mojego miasta o ok. 50 km, Nomad pokazał mi tylko mapkę. Od czego to zależy? Dodam, że w ustawieniach jest zaznaczone, że ma on być po prawej stronie... a nie ma w ogóle.
W temacie nawigacji jestem zielony, ponieważ jest to moja pierwsza, dlatego pytam :)
Edit: Do rozwiązania punktu 2 doszedłem sam :D Pozostaje tylko wyznaczanie konkretnej trasy.
Crazyyboyy88
Member
Utworzony: 2011.07.08 08:41
Wysłany przez: 522Witam. Jestem posiadaczem takowej nawigacji i mam dwa pytania:wystarczy dodawac odpowiednie miejscowosci i odpowiednio je ulozyc za pomoca strzaleczek po prawej stronie. wszystko w temacie
1) Załóżmy, że chcę dojechać do miasta X. Ustalam adres, nawigacja ustala mi wybraną przez siebie trasę, ale - powiedzmy - do miasta X można dojechać dwoma drogami, przez miasto Y i przez miasto Z. Nomad pokazuje mi trasę przez miasto Y, a ja z różnych względów chcę jechać przez miasto Z. Można to jakoś konkretnie ustalić?
2) Ostatnio jak jechałem w dłuższą trasę, na ekranie po prawej wyświetlił mi się niebieski pasek, na którym była liczba kilometrów do przejechania, planowany czas drogi, itp. Dziś, gdy jechałem do miejscowości oddalonej od mojego miasta o ok. 50 km, Nomad pokazał mi tylko mapkę. Od czego to zależy? Dodam, że w ustawieniach jest zaznaczone, że ma on być po prawej stronie... a nie ma w ogóle.
W temacie nawigacji jestem zielony, ponieważ jest to moja pierwsza, dlatego pytam :)
Edit: Do rozwiązania punktu 2 doszedłem sam :D Pozostaje tylko wyznaczanie konkretnej trasy.