Kategoria: Akcesoria graficzne »

Designer, a monitor panoramiczny

Utworzony: 2010.09.13 11:23 Zmieniony: 2010.09.13 16:25

Witam!
Planuję kupno tabletu Pentagram Designer i chciałbym się dowiedzieć jak współpracuje z monitorami panoramicznym w moim przypadku 16:10 ???
Z tego co wyczytałem jest możliwość dopasowania formatu do monitora, ale czy to będzie dobrze działać ???...

Utworzony: 2010.09.13 16:30

Nie miałem okazji, ale to może ci się przydać, jak ktoś ma już ten tablet to niech się podzieli informacją bo też jestem ciekaw.

Opcje opisane w tej instrukcji http://pentagram.pl/content/download/9832/100131/version/1/file/PENTAGRAM+Designer+%5BP+2700%5D.pdf

Tryb Pen
W trybie śledzenia Pen (pióro), obszar roboczy tabletu jest na stałe przypisany do obszaru ekranu. Umieszczenie piórka nad konkretnym punktem obszaru roboczego tabletu spowoduje przemieszczenie kursora na ekranie monitora do punktu przypisanego punktowi obszaru roboczego.
Working Area Setting - pole to reprezentuje cały obszar ekranu, czerwona ramka zaś obszar ekranu, do którego przypisany jest obszar roboczy tabletu.
Monitor Area - wybór obszaru ekranu, do którego będzie przypisany obszar roboczy tabletu.
•All Screens - obszar roboczy tabletu odpowiada obszarowi ekranu wszystkich monitorów.
•Monitor - obszar roboczy tabletu odpowiada tylko obszarowi ekranu wybranego monitora (aktywne tylko w niektórych trybach konfiguracji wielomonitorowej). Po wybraniu tej funkcji, po prawej stronie pojawia się pole umożliwiające wybór monitora. Wybrany monitor w polu Working Area Setting jest oznaczony czarnym tłem.
•Portion - obszar roboczy tabletu odpowiada wycinkowi obszaru ekranu wszystkich monitorów, który można ustalić za pomocą pola Working Area Setting.
•Force Proportions - wymuszenie zachowania proporcji obszaru ekranu. Po zaznaczeniu tej opcji część obszaru roboczego staje się nieaktywna, dzięki czemu proporcje jego aktywnej części odpowiadają proporcjom obszaru ekranu.
Default – przywrócenie ustawień domyślnych na tej zakładce.

Najciekawsze to All Screens i Force Proportions.

Utworzony: 2010.09.13 17:08 Zmieniony: 2010.09.13 17:09

Dzięki soyo za odpowiedź!
Opcje są ok, ale ciekaw jestem jak to działa w rzeczywistości i tutaj przyłanczam się do prośby, jak ktoś użytkuje ten model niech się podzieli (również wrażeniami), bo w necie dosłownie bida na jego temat.

Utworzony: 2010.09.14 16:06

Słyszałem, że jakieś testy są robione w czasopismach graficznych, ale na nic nie trafiłem.

Utworzony: 2010.10.14 11:32 Zmieniony: 2010.10.14 11:33

Po dłuższym zastanawaniu się nad kupnem tegoż Designera, czy Bamboo, wybrałemten pierwszy. Jest dobrze wykonany, nic nie trzeszczy, piórko stabilne, twarde, wygodne. Jest dokładny i rysuje się bardzo naturalnie. Mapowanie działa bardzo dobrze:)...Jeżeli ma ktoś jakieś pytania związane z tym tabletem to piszcie, bo w necie informacji jest bardzo mało

Utworzony: 2010.11.02 21:32

witam.
własnie zakupiłam tablet designer w sklepie internetwym.
wczesniej nie miałam mozliwosci dokładnie go nigdzie obejrzeć.
Mam pytanie - na dole tabletu dokładnie a granicy gdzie obszar roboczy lączy sie z podstawa tabletu jest przerwa kilku milimetrowa.
odstaje od tabletu część powierzchni roboczej.
Czy to jest ok.
Powiedzano mi w sklepie ,że ok.

Utworzony: 2010.11.03 09:57

To prawdopodobnie folia do kalkowania, możesz na przykładać coś tam wsunąć i odrysować, tylko tak żebyś wyciągnął.

Utworzony: 2010.12.08 15:37

Witam i jak się sprawuje ten DESIGNER z monitorami panoramicznymi.. Posiadam w domu 16:9 i pytam się dlatego że nie wiem czy będzie on wykorzystywać całą powierzchnię.. Pozdrawiam!!

Utworzony: 2010.12.08 19:48 Zmieniony: 2010.12.08 19:49

Do wyboru masz kilka trybów. Domyślnie ustawiony jest rozmiar monitora odpowiada rozmiarowi tablet-a. Na takim formacie pracuję i sprawuje się bardzo dobrze - nie przeszkadza w pracy. Można również wyłączyć pewien rozmiar tabletu, aby dostosować proporcjonalnie 2 urządzenia.

Utworzony: 2010.12.09 00:04

Dziękuję za odpowiedz. Czyli z monitorem panoramicznym współpracuje dobrze tak? :)

A mógłbyś coś więcej na temat tego tabletu napisać? Dobry to tablet? Duży obszar rysowania? Cena mnie do niego przekonuje bo 435zł to niedużo a wacom FUN M ~650zł złodziejstwo w biały dzień :) Porównywalne są te modele? Jakieś wady poważne? Dobry tablet na ten pierwszy? Działa wszystko pięknie z PhotoShopem cs5?

Utworzony: 2010.12.12 18:13 Zmieniony: 2010.12.12 20:52

Tablet świetny! Obszar naprawdę wystarczający do rysowania. Rysuje w nim w open Canvas i sprawuje się wyśmienicie. Rysowanie na nim jest ok. Nie spowalnia, nie robi krzywych linii. Ja też miałam wątpliwości czy go kupić, także rozmyślałam nad bamboo fun M, ale jednak padło na Designer i nie żałuję. Z początku trochę gubiłam się w konfiguracji, ale tak to jest jeśli ma się pierwszy raz tablet w rękach. Ta odklejona folia u dołu to normalna rzecz, można wsadzić pod folię zdjęcie albo obrazek i obrysować w programie. StoQ, bierz i nie zastanawiaj się. :) Nie wiem jakie mógłby mieć wady... brak gumki? Ja ustawiam na tablecie klawisz skrótu na opcję COFNIJ i GUMKA i nie ma problemu. Niektórzy piszą, że niepotrzebne są koła-przyciski, te na dotyk. Nie sądzę, że można to uważać za wadę. Lepiej jak jest, niżli miało by nie być. Pzdr! :) :bigsmile: Jakby co, to PM do mnie i rozwieję wszelkie wątpliwości ;P

Utworzony: 2010.12.19 19:27 Zmieniony: 2010.12.19 19:27

Blondii mogłabyś się do mnie odezwać.. coś u mnie ten tablet nie chce działać :( HELP!
moje gg 7571870

Utworzony: 2010.12.20 11:10

Napisz może co się z nim dzieje.

Utworzony: 2012.01.27 12:27

Odkopuje ten stary temat bo uważam że zakładanie nowego jest spamerskie.

Drodzy użytkownicy, widzę z waszych komentarzy że Designer sprawuje się świetnie przy panoramicznym monitorze, ale ja mam zagwozdkę ponieważ mam monitor 26cali panoramiczny 16:9, obecnie popracowałem trochę na openwide i pracowało się całkiem dobrze, aczkolwiek zastanawia mnie Designer, bo wydaję się być lepszy, tylko pytanie jak on się będzie zachowywał i jak mi się będzie rysowało przy mniejszym tablecie?

Utworzony: 2012.02.10 14:07

Witam.
Przymierzam się do kupna tabletu graficznego a p2700 Designer mnie zaciekawił możliwościami i ceną. To będzie mój pierwszy tablet i nie chciałbym stracić zaufania do firmy pentagram (posiadam również EON Cineo) więc proszę o pomoc w wyborze.
I jeszcze jedna sprawa dotycząca ceny tego tabletu tutaj na stronce domowej - dlaczego tutaj kosztuje 599zł a w innych serwisach nawet 450zł. Myślę że tutaj powinno być chyba najtaniej.
Tak więc ===H===E===L===P===

Utworzony: 2012.02.10 14:22

Wysłany przez: helion15I jeszcze jedna sprawa dotycząca ceny tego tabletu tutaj na stronce domowej - dlaczego tutaj kosztuje 599zł a w innych serwisach nawet 450zł. Myślę że tutaj powinno być chyba najtaniej.

Cena przestawiona na stronie pentagram.pl jest wyłącznie ceną orientacyjną i każdy podmiot prowadzący jego dystrybucję może kształtować ja według własnego uznania.

Nie będę przestawiał własnej opinii na temat tego produktu, aby nie została uznana za stronniczą. Polecam ew. zakup z możliwością zwrotu.

Utworzony: 2012.02.27 19:58

Słyszałem że kółka dotykowe nie chcą wspólpracować lub wręcz są bezużyteczne. Chciałbym wiedzieć czy będą współpracować z najbardziej popularnymi pakietami programów graficznych takimi jak Adobe Photoshop czy Corel Draw. Wiem że kółka dotykowe nie są ważne ale dobrze byłoby gdyby działały.