Kategoria: Sieci i komunikacja »
Problem z Pentagram HorNET P6121-L6
Od 1 do 2 z 2
Dejvid
Member
Utworzony: 2010.09.13 17:12 Zmieniony: 2010.09.13 19:48
Witam serdecznie ;) Postanowiłem szukać u źródła, bo nigdzie indziej nie mogę odszukać rozwiązania mojego problemu. Otóż - niecały tydzień temu zakupiłem w sklepie wymienioną w temacie kartę sieciową. Wszystko ładnie, pięknie, ale... mam problem z uzyskaniem wysokich szybkości internetu przy znakomitej sile sygnału. Najczęściej jest to 24Mb/s i nie chce wskoczyć więcej (chociaż raz miałem 54 - przez bardzo krótki okres czasu (kilka sekund). I właśnie w tym miejscu nie bardzo wiem co mam zrobić - bo do przeglądania internetu jest to wystarczająco, ale już do oglądania filmików na YT - nie bardzo. Dokupiłem nawet antenę 5dBi i postawiłem ją najwyżej jak się dało - niestety - raz na 36 wskoczyło, ale też na krótki okres. Dodam jeszcze, że na niefirmowej karcie uzyskiwałem lepsze rezultaty na mniejszej antenie, tylko ta uległa prawdopodobnie przepaleniu. Dlatego teraz już zgłupiałem i proszę Was o pomoc.
I jeszcze jedno pytanko: Czy da się zrobić tak, żeby komputer korzystał tylko i wyłącznie z konfiguratora znajdującego się w Windows? Co zrobić, żeby się na niego przestawić to wiem, ale po przeniesieniu się na "windowsowego" karta zrywa połączenie co kilka/kilkanaście sekund i muszę korzystać z dołączonego oprogramowania na płytce razem z kartą. Może zbieg okoliczności, ale po krótkiej obserwcji (spowodowanej zrywaniem połączenia) parametry szybkości Internetu są lepsze na wbudowanym kreatorze w Windowsa. Ale zaznaczam - bardzo możliwe, że był to tylko przypadek ;)
I jeszcze jedno pytanko: Czy da się zrobić tak, żeby komputer korzystał tylko i wyłącznie z konfiguratora znajdującego się w Windows? Co zrobić, żeby się na niego przestawić to wiem, ale po przeniesieniu się na "windowsowego" karta zrywa połączenie co kilka/kilkanaście sekund i muszę korzystać z dołączonego oprogramowania na płytce razem z kartą. Może zbieg okoliczności, ale po krótkiej obserwcji (spowodowanej zrywaniem połączenia) parametry szybkości Internetu są lepsze na wbudowanym kreatorze w Windowsa. Ale zaznaczam - bardzo możliwe, że był to tylko przypadek ;)
skok_z_mostu
Member
Utworzony: 2010.09.16 16:24
Mocniejsza antena to nie zawsze dobry pomysł, postaraj się zmienić kanał na jakim nadaje router (inna karta inny układ i na danym kanale może śmigać dobrze, ale już inny układ będzie zachowywał się inaczej) i jak możesz zmień testowo położenie router - inna wysokość, mniej przeszkód. na samymm routerze nie ustawiaj na sztywno prędkości połączenia, jak możesz to wybierz tylko tryb g lub g/n bez b.
Zero config nie zawsze jest wskazany zależy jaki układ siedzi w karcie. Intel, Realtek, Ralink zazwyczaj pchają swoje programiki i na nich chodzi to najlepiej, wyższa prędkość nie zawsze oznacza lepsza jakość pracy (więcej śmiecia, więcej pasma na utrzymanie prędkości). Możesz też pożyczyć od kogoś jakiś inny router i z nim się połączyć lub jak masz komputer na jakim jej nie instalowałeś to spróbuj na nim.
Zero config nie zawsze jest wskazany zależy jaki układ siedzi w karcie. Intel, Realtek, Ralink zazwyczaj pchają swoje programiki i na nich chodzi to najlepiej, wyższa prędkość nie zawsze oznacza lepsza jakość pracy (więcej śmiecia, więcej pasma na utrzymanie prędkości). Możesz też pożyczyć od kogoś jakiś inny router i z nim się połączyć lub jak masz komputer na jakim jej nie instalowałeś to spróbuj na nim.
Od 1 do 2 z 2