Kategoria: Sieci i komunikacja »

pentagram 6331-6 zerwanie połączenia przy 3 komputerach

Utworzony: 2010.09.24 12:19

Witam.

Mam problem z routerem pentagram 6331-6. Otóż w domu posiadam 3 komputery - stacjonarny i dwa laptopy. Przy stacjonarnym podłączony jest router.
Gdy włączony jest PC i jeden z laptopów wszystko działa znakomicie. Problemy zaczynają się w momencie włączenia drugiego laptopa. Wtedy to, we włączonym do tej pory laptopie zrywa się połączenie z internetem i nie ma możliwości ponownego połączenia. Nie wiem w czym tkwi problem.. Proszę o jakieś rady...

W ramach pokazania problemu zamieszczam plik ze zrzutami pulpitu i opisem problemu
http://www.sendspace.pl/file/3f5f99e43d1f766eba9f798

Bardzo proszę o pomoc, gdyż nie chciałbym kupować bezsensownie nowego routera jeżeli ten nie jest zepsuty, a problem leży gdzie indziej...

pozdrawiam

Utworzony: 2010.09.25 15:55

W każdym komputerze przydzielanie IP jest włączone automatyczne? Sprawdź adresy MAC

Utworzony: 2010.09.29 15:05

Sprawdziłem to o czym mówiłeś.. przydzielanie IP jest włączone automatycznie.. Adresy MAC mam podane poprawnie.. W zakładce ustawień Wireless MAC filter pojawia mi się to w ten sposób jak w załączonym pliku. Czy to jest poprawnie?

Nie wiem o co chodzi kompletnie.. Taka jest sytuacja:
1. mam włączony PC i tylko ten laptop, który jest w domu na parterze to działa.
2. mam włączony PC i tylko laptop, który jest na piętrze to też działa.
3. mam włączony PC i oba laptopy postawione tuż obok routera to oba działają
4. mam włączony PC i laptop na parterze, następnie włączam laptop na piętrze i wtedy w tym na parterze zrywa mi połączenie.

Chyba nie jest to wina zasięgu wi-fi, bo wtedy by mi nie działał ten laptop na parterze w ogóle, a nie tylko wtedy jak włączam drugiego laptopa..

Utworzony: 2010.09.29 22:19

MAC ok, każdy różny. A właśnie to może być wina zasięgu. Zobacz jaki masz zasięg w laptopie na parterze. Jeśli tylko kreska to być może drugi laptop przechwytuje tę resztę sygnału, która dociera na dół. Przydałaby się mocniejsza antena do routera. Tak w ogóle to ja myślałem, że w ogóle nie działa ci połączenie z 3 komputerami, a tu okazuje się, że rozłącza się jeden laptop ale w pewnych okolicznościach

Utworzony: 2010.09.30 10:15

Jak jest włączony tylko ten na dole to mam 3-4 kreski i szybkosc 54 Mb/s.. Jeszcze wieksza antene do tego routera..? i tak jest wielka :-) myslalem moze bardziej o jakims access poincie ale nie za bardzo jeszcze wiem na czym to polega i czy to pomoze..

Utworzony: 2010.09.30 10:23

3,4 kreski to dużo, myślałem, że na 1 Ci chodził internet.
Access point to punkt dostępowy, ale to pewnie wiesz. Dość ładnie jest opisany na wiki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Punkt_dost%C4%99pu
Nie wiem czy to mogłoby pomóc

Utworzony: 2010.09.30 16:39

najgorzej ze musze cos kupic i wydac pieniadze, a nie wiem czy mi cokolwiek pomoze w tej sytuacji.. bo chyba nie ma wypozyczalni sprzetu do przetestowania..? no nic, dzieki za pomoc :-)

Utworzony: 2010.09.30 21:09

Najlepiej wypożycz router od znajomego, podłącz u siebie i sprawdź czy też będzie rozłączał ;)

Utworzony: 2010.10.01 09:45

FellAngel dobrze pisze to najtańsza opcja a po co wydawać kasę jak nie masz pewności.