Kategoria: Sieci i komunikacja »

PENTAGRAM Cerberus ADSL2+ router Wi-Fi 802.11g [P 6331-4A] - pytanie.

Utworzony: 2010.09.28 19:54 Zmieniony: 2010.09.28 19:59

Witam,

Mam pytanie dotyczące wymienionego powyżej routera. Znajoma zapytała mnie się czy istnieje jakiś sposób by poprawić/zwiększyć sygnał Wi-Fi u niej w domku. Na standardowej antenie Wi-Fi działa dobrze w pokoju z routerem, w pokoju obok, ale tylko w połowie przylegającej do pokoju z routerem oraz w pomieszczeniu bezpośrednio nad routerem.

Zasięg tak będzie może z 8 metrów i w każdym kierunku jest tylko jedna ściana - tragicznie jest.

Poszperałem w internecie trochę i widzę, że rozwiązaniem sensownym by zasięg był a każdym miejscu domku ( powiedzmy, że około 15-20metrów w każdym kierunku) jest kupienie anteny dookólnej. Polecaj firmę Interline ludzie i pytanie czy taka antena link będzie dała się zamontować do wymienionego routera oraz czy da taki zasięg o jakim pisałem wyżej?

Pozdrawiam,
Okopolitan

EDIT:

Właśnie zobaczyłem, że pentagram też ma anteny dookólne, więc nastepne pytanie czym się takim różnią ta powyżej od tej

Utworzony: 2010.09.29 10:59

Interline to nie jest przypadkiem antena zew. na elewację a ta druga wygląda na antenę wyłącznie do użytku wewnątrz budynku. Postaw router w innym miejscu i zobacz czy ta antena co masz nie wystarczy, w ustawieniach router tez masz pewnie coś takiego jak moc anteny na wyjściu nazywa się to chyba TX Power - spróbuj ustawić to ma maksa.