Kategoria: Sieci i komunikacja »

PENTAGRAM CERBERUS P 6331-4A

Utworzony: 2010.10.02 19:00 Zmieniony: 2010.10.04 09:21

Kompletnie pogubiłam się z podłączeniem routera. Chciałam mieć internet w komputerze stacjonarnym i w laptopie, ale jakoś nie mogę sobie poradzić. Czy ktoś jest wstanie mi pomóc ?

Utworzony: 2010.10.02 22:05 Zmieniony: 2010.10.03 11:22

Powiedz co już zrobiłaś i jakiego usługodawce masz, bo jak na razie wiemy jaki masz ruter a to trochę mało by Ci móc pomóc. Po za tym przydała by się informacja jak masz zamiar skonfigurować sieć (wszystko po kablu, wszystko przez WiFi czy po części kabel/WiFi)

Utworzony: 2010.10.03 13:13

Internet mam z netii ale na łączach tp. W tej chwili mam podłączony router do komputera stacjonarnego i jest internet w stacjonarnym komputerze ale w laptopie mam tylko wtedy, gdy jest włączony stacjonarny, a chciałabym mieć taką wygodę, żeby móc korzystać z samego laptopa. I włąśnie nie wiem jak to zrobic. A poza tym chciałabym jakoś zastrzeżyć internet, żeby nie dzielić się nim z całym blokiem ;p I nie mam bladego pojęcia co należy zrobić. Dla mnie sukcesem jest już to, że router jest podłączony do stacjonarnego. ;D Więc prosze o pomoc.

Utworzony: 2010.10.03 13:24

Aby zabezpieczyć sieć przed nieproszonymi gośćmi przede wszystkim wejdź w zakładkę "Wireless Security" lub "Wireless" nie wiem w której jest to dokładnie u ciebie. Następnie włącz szyfrowanie WEP lub WEP2, w "Shared Key" wpisz dowolne słowo zdanie liczby co chcesz to będzie hasło dostępu do twojej sieci. Zapisz ustawienie i zrestartuj ruter.
Co do pierwszego problemu z łączeniem z internetem tylko w momencie kiedy jest włączony komputer stacjonarny to wygląda tak jak byś miała nie włączonego NATa sprawdź czy w zakładce ustawień WAN masz włączona funkcje NAT