Kategoria: Sieci i komunikacja »

p6371+aster-problem

Utworzony: 2010.10.04 01:47 Zmieniony: 2010.10.17 21:43

Witam.
Posiadam router, który o dziwo nie ma żadnego numeru modelu czy coś w tym stylu. Jest tylko nazwa Cerberus Broadband Firewall Router. OK. Mam internet z ASTERa do 20MB downloadu oraz 2MB uploadu w nocy. I problem jest w tym, że jak podłączę router to maksymalny download jest 6MB, zaś upload jest odpowiedni. Czy ten router ma maksymalna predkość downloadu 6MB i czy muszę sobie sprawić nowy? Czy jest może jakieś rozwiązanie tego problemu?

Moja wersja firmare na routerze, jeśli by to w czymś pomogło:
Boot Firmware version V2.00
Application Firmware version V2.09B
Czekam na odpowiedzi.

Pozdrawiam

Utworzony: 2010.10.05 16:49

Zwykły routery mają zazwyczaj na interface WAN połączenie 10/100Mbps - coś takiego jak karta sieciowa. Raczej do 100 Mbps nie powinno być problemu, ale to chyba stary router i być może sam procesor może tego nie obrobić i był przycięty do jakiejś wartości niższej.

Utworzony: 2010.10.17 21:51

Witam ponownie, dzięki za odpowiedź.
Problem nadal jest, z tym, że zmieniłem router na p6371 i jestem pewien, że działa dobrze, bo sprawdzałem u siebie w domu(problem występuje na stancji), gdzie mam łącze 16MB. Opisze od nowa.
Mam internet z ASTERa 20MB/2MB. Bez routera wszystko działa jak powinno. Jednak kiedy podepnę router(jeden czy drugi) prędkość downloadu spada do 2-3MB(teraz). Prędkość uploadu jest dobra i wynosi 2MB. Czy może być to jakaś blokada ze strony ASTERa? Czy może zła konfiguracja routera? Liczę na Wasze pomysły w tej sprawie i możliwe rozwiązania.

Pozdriawiam