Kategoria: Akcesoria graficzne »
Problem z Pentagram Designer - linia faluje
Od 1 do 11 z 11
Gryma-S
Member
Utworzony: 2010.10.15 02:25
Witam!
Tablet mam 2 dzień i pojawił się problem. Gdy trzymam piórko pod kątem i zjezdżam w dół tabletu linia zaczyna sama falować (tak jak na załączniku)
...Jeżeli trzymam prosto to jest wporządku. Przeinstalowałem sterowniki bez rezultatu...Proszę o pomoc!
Tablet mam 2 dzień i pojawił się problem. Gdy trzymam piórko pod kątem i zjezdżam w dół tabletu linia zaczyna sama falować (tak jak na załączniku)
...Jeżeli trzymam prosto to jest wporządku. Przeinstalowałem sterowniki bez rezultatu...Proszę o pomoc!kreti
Member
Utworzony: 2010.10.15 10:07 Zmieniony: 2010.10.15 10:13
Nie napisałeś w jakim programie to masz.
Kuzynka ma taki sam i czegoś takiego nie ma - bez znaczenia czy próbowałem wolno czy szybko, trochę koślawo mi wyszło, ale machnąłem kilka kresek dla porównania - w xp miałem tylko Painta, a w 7ce kuzynki zrobiłem w Painterze. Brałem ten sterownik ze strony producenta.
U niej

Tak od bidy u mnie

Kiedyś jak miała stary tablet to coś takiego było przy uszkodzonym piórku, ale było bez znaczenia czy się je pochyla czy nie.
1. jak masz inny komputer najlepiej inny system to zobacz na nim
2. uruchom go w innym programie i zobacz czy masz to przez cała szerokość jego obszaru - przy rysowaniu w różnych kierunkach (może program interpretuje pochylenie jak nowy punkt)
3. jak to jakiś nowy system 7 w wiście też chyba jest coś takiego jak obsługa PC tablet czy coś takiego spróbuj wyłączyć to
4. jak masz jakąś myszkę z zew. sterownikiem to spróbuj wrzucić inny sterownik, albo podłącz zwykłą mysz bez sterownika, mogą się gryźć
5. może jest uszkodzony to też jest możliwe
Nie wiem czy pomoże bo grafik ze mnie marny i za długo nie siedziałem z tym urządzeniem żeby coś więcej wpadło mi go głowy. Na pewno normalne to nie jest.
Kuzynka ma taki sam i czegoś takiego nie ma - bez znaczenia czy próbowałem wolno czy szybko, trochę koślawo mi wyszło, ale machnąłem kilka kresek dla porównania - w xp miałem tylko Painta, a w 7ce kuzynki zrobiłem w Painterze. Brałem ten sterownik ze strony producenta.
U niej
Tak od bidy u mnie
Kiedyś jak miała stary tablet to coś takiego było przy uszkodzonym piórku, ale było bez znaczenia czy się je pochyla czy nie.
1. jak masz inny komputer najlepiej inny system to zobacz na nim
2. uruchom go w innym programie i zobacz czy masz to przez cała szerokość jego obszaru - przy rysowaniu w różnych kierunkach (może program interpretuje pochylenie jak nowy punkt)
3. jak to jakiś nowy system 7 w wiście też chyba jest coś takiego jak obsługa PC tablet czy coś takiego spróbuj wyłączyć to
4. jak masz jakąś myszkę z zew. sterownikiem to spróbuj wrzucić inny sterownik, albo podłącz zwykłą mysz bez sterownika, mogą się gryźć
5. może jest uszkodzony to też jest możliwe
Nie wiem czy pomoże bo grafik ze mnie marny i za długo nie siedziałem z tym urządzeniem żeby coś więcej wpadło mi go głowy. Na pewno normalne to nie jest.
Gryma-S
Member
Utworzony: 2010.10.15 11:20 Zmieniony: 2010.10.15 11:29
Problem występuje zawsze bez względu na otworzony program, czy praca na pulpicie komputera. Fale zaczynają się w momencie, gdy piórko zaczyna dotykać tablet, prawie od połowy obszaru na sam dół stopniowo zygzak się powiększa. Dotyczy to tylko linii przekątnych. Mam W7 64bit. Drugiego komputera nie mam, żeby sprawdzić. Spróbuję wyłączyć sytemową obsługę tabletu.
Sterowniki zainstalowałem z dołączonej płyty
Sterowniki zainstalowałem z dołączonej płyty
Gryma-S
Member
Utworzony: 2010.10.15 13:10
Wyłączyłem obsługę tabletu w W7 i teraz Tablet reaguje tylko i wyłącznie na panelu PenPad w Macrokey Manager. Wyjście poza panel i kliknięcie piórkiem na pulpit powoduje, że tablet nie reaguje już na nic. O co tu chodzi???
kreti
Member
Utworzony: 2010.10.15 13:18 Zmieniony: 2010.10.15 13:19
Wysłany przez: Gryma-Sprawie od połowy obszaru na sam dół stopniowo zygzak się powiększa.
To jest dziwne jakby matryca uszkodzona. Odłącz przewód od usb i podłącz może musi się coś tam przeładować.
Wysłany przez: Gryma-SWyłączyłem obsługę tabletu w W7 i teraz Tablet reaguje tylko i wyłącznie na panelu PenPad w Macrokey Manager.
No tak nie powinno się dziać teraz to sam nie wiem czy tablet czy jednak coś w systemie.
Gryma-S
Member
Utworzony: 2010.10.15 14:22 Zmieniony: 2010.10.15 14:44
Zainstalowałem XP-eka i problem nie ustępuje:(...Zapomniałem dodać, że im większy kąt nachylenia piórka tym większy zygzak...Czyli servis mnie czeka, tak?...
Wyłączenie i włączenie tabletu z usb również nic nie daje...
Wyłączenie i włączenie tabletu z usb również nic nie daje...
kreti
Member
Utworzony: 2010.10.15 16:41
Zaraz serwis, ja bym spróbował najpierw wymienić w sklepie jeśli masz to gdzieś na miejscu. U mnie ogólnie działała bez problemu i kuzynka tez jest zadowolona szkoda że tobie się coś dziwacznego trafiło i to na początek. Jak pech to pech.
Gryma-S
Member
Utworzony: 2010.10.15 17:49
Sprzęt zamawiałem w sklepie internetowym, także będzie ciężko na wymianę sprzętu. Nie wiem, czy nie będzie prościej do sewisu odesłać.
Fale dunaju zaczynają się zozprzestzeniać na górną część tabletu. No to sobie porysowałem
Fale dunaju zaczynają się zozprzestzeniać na górną część tabletu. No to sobie porysowałem

polko
Member
Utworzony: 2010.10.18 10:18
Wygląda jak uszkodzona matryca lub zbyt duża czułość piórka. Zobacz w tym programie obsługującym tablet - tam gdzie masz pomiar czułości i wychylenia piórka czy przypadkiem samo nie zmienia wartości, mimo że nie naciskasz nim na powierzchnię.
Gryma-S
Member
Utworzony: 2010.10.18 11:06 Zmieniony: 2010.10.18 11:06
Sprawdzałem i wartość się nie zmienia. Tablet jest po prostu uszkodzony. Zauważyłem też, że czasem zatnie się kursor podczas rysowania, albo na chwilę przestaje rysować.
Co do nachylenia piórka to sprawdziłem i rzeczywiście wartości się zmieniają, czyli działa...
Co do nachylenia piórka to sprawdziłem i rzeczywiście wartości się zmieniają, czyli działa...
StoQ
Member
Utworzony: 2010.12.08 15:37
I jak się rozwinęła sprawa z tabletem? jak wrażenia z użytkowania? Może jakieś prace do wglądu?
Od 1 do 11 z 11