Kategoria: Sieci i komunikacja »
Połączenie dwóch P 6361 po WiFi i rozdzielenie internetu na różne urządzenia
Od 1 do 4 z 4
BartekS
Member
Utworzony: 2010.10.18 20:10
Witam
Posiadam dwa routery jak w temacie i nieco skomplikowaną sytuację z podłączeniem do nich wszystkich posiadanych przeze mnie urządzeń. Najpierw kilka słów wyjaśnienia:
- internet mam od lokalnego dostawcy po radiu, do pierwszego P 6361 podłączony jest przez skrętkę i udostępniany normalnie przez WiFi dla 2 komputerów stacjonarnych i 2 laptopów,
- w salonie posiadam TV Samsunga i dekoder "n" z możliwością podpięcia sieci i tu zaczyna się problem,
Schemat sieci wyglądać miałby następująco: antena zewn. ->> router 1 (po kablu) ->> komputery i laptopy oraz router 2 (po WiFi) ->> TV i dekoder (po kablu). Niestety nie wiem, w jaki sposób skonfigurować pierwszy i drugi router aby całość poprawnie działała. Chodzi mi o WDS i całą resztę, niestety przerasta to moją mikrą wiedzę o sieciach. Może ktoś się bawił w coś podobnego i jest w stanie łopatologicznie mi to wszystko wyjaśnić ?
Posiadam dwa routery jak w temacie i nieco skomplikowaną sytuację z podłączeniem do nich wszystkich posiadanych przeze mnie urządzeń. Najpierw kilka słów wyjaśnienia:
- internet mam od lokalnego dostawcy po radiu, do pierwszego P 6361 podłączony jest przez skrętkę i udostępniany normalnie przez WiFi dla 2 komputerów stacjonarnych i 2 laptopów,
- w salonie posiadam TV Samsunga i dekoder "n" z możliwością podpięcia sieci i tu zaczyna się problem,
Schemat sieci wyglądać miałby następująco: antena zewn. ->> router 1 (po kablu) ->> komputery i laptopy oraz router 2 (po WiFi) ->> TV i dekoder (po kablu). Niestety nie wiem, w jaki sposób skonfigurować pierwszy i drugi router aby całość poprawnie działała. Chodzi mi o WDS i całą resztę, niestety przerasta to moją mikrą wiedzę o sieciach. Może ktoś się bawił w coś podobnego i jest w stanie łopatologicznie mi to wszystko wyjaśnić ?
fanabob
Member
Utworzony: 2010.10.19 09:29
Zapomnij o WDS z tym są sam problemy - (ustawienia są proste wpisujesz mac addressy przeciwnych urządzeń w router tzn. router 1 ten z 2 i odwrotnie [powinien to być mac adress - interfejsów bezprzewodowych w statusie powinna być informacja o nim, jak nie ma to często przy połaczeniu przez program do obsługi karty masz go podawany], szyfrowanie ustawiasz na wep, te same kanały transmisji i SSID, tylko że to zazwyczaj nie działa tak jak powinno) jak chcesz żeby dobrze działało to WISP lub kabel R 1 -> kabel R2 -> wifi tuner.
BartekS
Member
Utworzony: 2010.10.19 21:05
Kabelek odpada, bo musiałbym wiercić w ścianie i zzbrojoonym suficie. Proszę o wytłumaczenie jak skonfigurowaćrzeczzon WISP (nazwę rozwinąłeem sobie w google, ale mi nic nie mówi) lub ewentualnie w jaki sposób ustawić routerry do WDS (lazy mode, bridge czy też repeater).
KG23
Member
Utworzony: 2010.10.20 11:22
WISP jak masz to prostu - wrzucasz tylko wykrywanie sieci z pierwszego router i podłączasz się routerem jak sieciówką i tyle.
Z tego co widzę to tylko to będzie miało WISP http://pentagram.pl/produkty/sieci_i_komunikacja/routery/pentagram_cerberus_3g_dsl_wi_fi_802_11n_p_6367
Z tego co widzę to tylko to będzie miało WISP http://pentagram.pl/produkty/sieci_i_komunikacja/routery/pentagram_cerberus_3g_dsl_wi_fi_802_11n_p_6367
Od 1 do 4 z 4