Kategoria: Nawigacja GPS »

Software/hardware Nomad Evo 4.3

Utworzony: 2010.11.18 22:12 Zmieniony: 2010.11.18 22:14

Zapraszam do dyskusji dotyczącej użytkowania produktu

Utworzony: 2010.11.21 11:38

Więc napiszę coś jako pierwszy.
Na początku przyczepię się do kilku rzeczy.
1.Bateria - stanowczo za krótka praca na akumulatorze.
2.Gniazdo ładowania z boku zamiast od spodu (dla bardzo poważna wada).
3.Gniazdo kart microSD zamiast SD (SDki są bardziej popularne).Ale rozumiem że to wymóg konstruktorski.
4.Stanowczo zbyt długie uruchamianie się urządzenia.
5.Z dupy uchwyt który trzącha przez większość czasu jazdy po naszych drogach:D
6.W windowsie nie idzie przeciągać pewnych rzeczy do góry żeby kliknąć np apply,ok czy cancel.(pomocne programy do przesuwania okienek).
7.Sprzedawane tylko z Navigo (powinna być możliwość kupienia samej czystej navi bez softu nawigacyjnego).
8.Brak antyrefleksyjnego wyświetlacza, co jest uciążliwe po zmroku jak ktoś jedzie za nami i wali światłami prosto w urządzenie to wtedy jest gorzej niż jeśli światła odbijają się w lusterkach.
Z minusów to na razie, teraz może jakieś plusy;)
1.Ładny elegancki design.
2.Odblokowany windows
3.Spora ilość pamięci wbudowanej w urządzenie
4.Ładowarka sieciowa w komplecie (dla mnie bardzo przydatna)
5.Wszystkie programy do "prowadzenia do celu" które przetestowałem działają bez zająknięcia i nie wysypał się żaden komunikat o memory is low albo coś innego.

No i to chyba tyle na razie;)
Jak na razie to jestem zadowolony z urządzenia:)

Utworzony: 2010.11.21 19:26

Co to tego, że bateria słaba to się nie zgodzę. U mnie po pierwszym włączeniu bez ładowania 1,5h wytrzymało. A co do reszty to nie wiem bo wprowadziłem hasło do windows ce i nie mogłem odblokować nie ma takiej możliwości wada softu. Jak wróci z serwisu to przetestuje. Szybko łapie fix i ładnie wyznaca trasy którymi już jeździłem więc wiedziałem jak jechać. Napewno dam opinie o sofcie jak wróci z serwisu. Niebawem ma sie pojawić obraz systemu na stronie

Utworzony: 2010.11.25 23:22

<blockquote><cite>Wysłany przez: kendzior64</cite>
4.Ładowarka sieciowa w komplecie (dla mnie bardzo przydatna)
</blockquote>

Jaka ładowarka sieciowa w komplecie? Dostałeś? W moim pudełku jej nie było. Ale za to dostałem dwie ładowarki samochodowe?!?!?!! WTF?

Utworzony: 2010.11.26 09:33 Zmieniony: 2010.11.26 15:45

wally... to masz pecha, potwierdzam, ładowarka sieciowa w komplecie jest (przynajmniej u mnie)

Utworzony: 2010.11.26 15:39

Na wyposażeniu są dwa rodzaje ładowarek:
- ładowarka sieciowa;
- ładowarka samochodowa.

Utworzony: 2010.11.26 21:06

Acmon wiadomo już kiedy pojawi się obraz softu. Mój przypadek jest już znany w serwisie. Działaja Panowie aby usterke wyeliminowac. A Pentagram ze swojej strony wyjdzie wkońcu do użytkowników aby inni unikneli tego co ja musiałem zrobić po 1 dniu użytkowania.

Utworzony: 2010.12.04 18:46

czy ktoś ma dostep do softu, który działa bez problemów na windows ce w googlenic nie ma co by dziłało moze byc platne

Utworzony: 2010.12.05 09:39

a czego konkretnie szukasz? www.my-navia.pl ;)

Utworzony: 2010.12.05 19:35

ogólnie czegoś działającego co czyta officea do pdf mam. A co do hardware to jest może jakiś modół wifi zewnętrzny do tego urządzenia??

Utworzony: 2010.12.30 15:24

Witam. Mam pewien problem dot. aktualizacji map do navigo w pentagramie (Evo 4.3). Początki zawsze trudne, a pentagrama mam od 10 dni. Raczej nie chodzi o pentagrama, jak o samą aktualizację map navigo. Legal. Na stronie navigo.pl napisali: cyt:"<em>Aby poprawnie zaktualizować mapy należy pobrać najnowszą wersję danych z naszego serwisu (wsparcie/aktulizacja) a następnie pobraną mapę przekopiować na zewnętrzną kartę pamięci podmieniając istniejący wcześniej katalog z mapami (Polska_i_plany_miast)</em>." Pobrałem aktualizację, a tam jest plik instalatora z rozszerzeniem .exe.
W związku z tym pytanie, co z tym fantem teraz trzeba zrobić: czy uruchomić na pc-cie, znaleźć te pliki i wkleić? - ale gdzie?, bo w plikach "navigo" na karcie wewn. pentagrama ich nie widzę. Jak ktoś to już robił to proszę o poradę.

Utworzony: 2010.12.30 16:18

Temat wątku nie dotyczy bezpośrednio tematu związanego z aktualizacją oprogramowania mapy - załóż oddzielny temat dla Navigo i Evo lub zajrzyj do tego wątku http://forum.pentagram.pl/discussion/1631/problem-z-rejestracja-navigo-w-pentagram-nomad-35-p5230/#Item_0

Utworzony: 2010.12.30 16:52

Chmyz. A więc tak
Podłącz nawigacje do komputera poprzez dołączony kabel i program Activesync. Uruchom pobrany plik klikająć dwukrotnie na niego i w kolejnych oknach masz instalacja pierwsza opcja. Tam zaznaczysz miejsce w jakim zainstalować aktualizacje tu zalecam karte resident flash czyli pamięć urządzenia i poźniej zaznaczasz co ma sie zainstalować. Jak juz tego dokonasz po kilku minutach znaowu uruchomisz ten instalator i zaznaczysz rejestracja. Moje dane to 10.7 i działają rewelacyjnie. Pisz jak bedziesz miał problem na crazyyboyy88@o2.pl

Utworzony: 2011.01.01 23:51

Witam, po podłączeniu nawigacji wyświetla się napis
"Nie można sprawdzic wersji programu Microsoft ActiveSync zainstalowanego na urzadzeniu.Port uzywany przez program Microsoft ActiveSync do komunikacji z urządzeniem może być blokowany na przykład przez zaporę, lub wymagana jest aktualizacja Microsoft ActiveSync zainstalowanego na komputerze do nowszej wersji." Co w takiej sytuacji robić? Zapore mem wyłączoną, active sync 4.5. z góry dzieki za pomoc.

Utworzony: 2011.01.02 13:04 Zmieniony: 2011.01.02 13:05

Dwa razy miałem taki problem. Weź odinstaluj ActiveSync programem Revo Uninstaler i wyczyść 100% rejestru po tym programie. I zainstaluj ponownie. Miałem ten problem niedawno nie widział mi urządzenia którego dot. wątek. Innym przykładem jest awaria sterownika portu USB. Zaisntaluj sterowniki usb w necie jest pełno. Lub możesz mieć zle ustawione połączenie w ActiveSync. W opcji połącz zaznacz łączenie przez usb ta opcja z portem com zrób na nieaktywną jakbys miał włączone. W razie problemów pisz...

tu masz link do tego uninstaler. Wybierz tryb łowcy - następni zaznacz ikone activesync ktora zrobisz na pulpicie i zaznacz po kliknieciu celownikiem lowcy opcje odinstaluj nastepnie opcje zaawansowane. Pozniej sie odinstaluje a ty zaznaczysz wszystkie pliki rejestru do usuniecia tym programem i pozniej wszystkie pliki ustawien jakie activesync zostawil. No i ponowna istalacja activesync. Powodzenia.

Utworzony: 2011.01.02 22:25 Zmieniony: 2011.01.16 18:19

odinstalowałem activesync (całkowicie-revo uninstaller), zrobiłem aktualizację sterowników usb, próbowałem połączenia na innym kablu, wyłączyłem wszelkie zapory, próbowałem starszej wersji AS-nie kompatybilna, ustawienia AS-prawidłowe, próbowałem wszystkiego co tutaj napisali http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1664140.html łącznie z tą zmianą wartości w rejestrze, byłem u kumpla sprawdzić ale ma viste i z tym windows mobile device center byl tez problem-nie widzial wogole nawigacji, a ja orientuje się tylko na xp.
Dodam tylko że po zakupie evo wszystko było ok-połączenie activesync działało. Problem pojawił się gdy pierwszy raz połączyłem się w trybie dysku wymiennego. Potem przy kolejnej próbie połączenia przez activesync pojawiał się błąd "Nie można sprawdzic wersji programu Microsoft ActiveSync.....itd" . Połączenie jako dysk wymienny działa dalej bez zarzutów.

Problem rozwiązałem dzięki ponownemu wgraniu systemu do mojego nomanda. Wszystko już OK. Jakby ktoś miał podobne problemy to polecam reinstall softu na evo.

Utworzony: 2011.01.06 20:11

Witam
Nie działa u mnie program Kamap. Wyskakuje informacja, że trzeba zainstalować nowszą wersję .NET Compact Framework. Jak sobie z tym poradzić? Ściągnąłem instalkę ze stromy Microsoftu. Co robić dalej?
Pozdrawiam

Utworzony: 2011.01.07 20:30

Jak masz [pobrane to poprzez activesync podłącz i gotowe jak klikniesz na kompoie dwa razy. Program instalacyjny albo sam urządzenie wychwyci albo rozpakuje do folderu pliki i musisz tam kliknac plik instalacyjny. Inna opcja to mawsz wersje instalacyjna na urzadzenie wiec kopiujesz na karte i odpalasz w windowsie instalke na twoim nomadzie...

Utworzony: 2011.01.16 15:18 Zmieniony: 2011.01.16 15:19

Wysłany przez: sailor9Witam
Nie działa u mnie program Kamap. Wyskakuje informacja, że trzeba zainstalować nowszą wersję .NET Compact Framework.

Mam ten sam problem. Po ściągnięciu instalki .Net CF i próbie instalacji wyskakuje komunikat żę zainstalowana jest nowsza wersja oprogramowania, jednak programu korzystające z .Neta w dalszym ciągu nie chcą działać. Czy ktoś rozwiązał ten problem u siebie?