Kategoria: Sieci i komunikacja »

Pentagram Cerberus P 6351 spowalnia download przy włączonym szyforwaniu Wi Fi - proszę o pomoc.

Utworzony: 2010.11.25 22:04

Witam ;-)
Mam problem z Cerebrusem P 6351 ;-(
Mianowicie... Mam Neostradę 6 Mb i gdy łączę się przez Wi Fi przy szyfrowaniu WPA2(AES) to moja prędkość pobierania jest drastycznie ograniczona albowiem spada do 1,5 Mb ;-( Gdy wyłączam szyfrowanie i Wi Fi komunikuje się bez szyfrowania to prędkość jest normalna czyli około 6 Mb/s/.
Wypróbowałem wszystkie możliwe opcje szyfrowania tego routera i zawsze gdy sieć jest "zabezpieczona" to prędkość maleje do 1,5 Mb (około).
Na pewno wina nie leży po stronie karty sieciowej w laptopie albowiem mam drugi router od TP S.A. ZTE ZXV10 W300 który również łączy się z laptopem przez Wi Fi szyfrując połączenie i prędkość jest nominalna tzn. około 6 Mb/s.
Nie wiem w czym tkwi problem? Ciekawostką jest gdy Cerberus łączy się z laptopem przez kabel Ethernetowy RJ-45 to prędkość jest OK czyli 6 MB/s, natomiast gdy przez Wi Fi szyfrowane WPA2(AES) to prędkość downloadu jest cztery razy mniejsza i waha się w granicy 1,5 Mb/s ;-(((
Proszę bardzo o pomoc.

Serdecznie Pozdrawiam
BigFranki ;-)

Utworzony: 2010.11.28 10:11

Spróbuj zaktualizować firmware, może to coś pomoże...

Utworzony: 2010.11.28 12:02

Firmware został zaktualizowany i niestety nic to nie pomogło ;-(

Utworzony: 2010.11.28 17:16 Zmieniony: 2010.11.28 17:16

To może zrób downgrade do starszego i spróbuj jeszcze raz. Jeżeli to nie pomoże to przywróć na nowe firmware i napisz do pentagrama.
3. Skontaktuj się z Konsultantem Pomocy Technicznej SOS przez: tel. 0 801 080 221 lub 022 338 90 30
e-mail: pomoc@mmv.pl

Utworzony: 2010.11.28 18:14

No niestety na obydwu firmware (starym i nowym) problem pozostaje ten sam i nic się nie zmienia. A numery S.O.S. 801 080 221 lub 22 338 90 30 TO JEDEN WIELKI MIT I ŚCIEMA PENTAGRAMU !!! Parę dni próbowałem się dodzwonić kilkanaście razy o różnych godzinach i cały czas ten sam tekst w słuchawce "Przepraszamy ale wszyscy nasi konsultancie są zajęci"... Ogólnie to się zawiodłem bardzo mocno na firmie Pentagram bo mają zasadę wypchnąć towar a później nie interesują się czy klienci mają problemy czy nie. Na adres mailowy też pisałem i zero odpowiedzi. Tak więc pomoc techniczna ze strony firmy Pentagram jest poniżej krytyki...

Utworzony: 2010.11.28 19:25 Zmieniony: 2010.11.28 19:37

To olej szyfrowanie i wykorzystaj blokadę adresów mac i nie będziesz musiał się martwić szyfrowaniem co cie spawalnia a do sieci nikt ci nie wejdzie problem będziesz mieć tylko jak ktoś przyjdzie i będziesz chciał udostępnić mu neta. Ustawienia masz w zakładce "Access Control", tryb działania "Allow Listed i podajesz swój adres MAC karty Wifi

Utworzony: 2010.11.28 20:22

BigFranki mam dokładnie to samo z routerem. I niestety zrobiłem tak jak Ci radził kac30, nie mniej jednak warto poszukiwać rozwiązania problemu bo jak widać to nie jednostkowa sprawa.
Jednak powinno działać bez "myków ze straony użytkownika" Albo sprzęt do wyiany.
Może ktoś z forumowiczów, kto posiada taki router napisze czy u niego jest OK?
Pozdrówka LXVI

Utworzony: 2010.11.28 21:18

LXVI zgadzam się z Tobą w zupełności! Nie po to wydaje się znowu nie tak małą kasę na router którego funkcjonalność jest ograniczona bo ktoś od produkcji tej małej czarnej skrzyneczki ;) zawalił sprawę!
Wiem, że można zabezpieczyć łącze w inny sposób niż szyfrowanie ale niby dlaczego tego nie robić??? Kupiłem nowy sprzęt z 24 miesięczną gwarancją i ma działać w 100% a nie przymykać oczy na niedoróbki bo konkurencja na rynku teraz jest ogromna i jak Pentagram takie wadliwe sztuki będzie wypuszczał to na pewno straci klientów!

Utworzony: 2010.12.01 11:23

Ja mam ten sam problem i u mnie ten problem nie występuje.
Niestety, za to mam inny problem, ograniczony upload do ok. 60-70% możliwości łącza. Ten model chyba się pentagramowi nie udał.
Na infolinie dodzwoniłem się za pierwszym razem (0-22)...

Utworzony: 2010.12.02 20:23 Zmieniony: 2010.12.02 20:25

To opowiem wam jeszcze ciekawsza historie. Do wspomnianego routera kupiłem dwie dedykowane karty P6121-L5. I teraz po włożeniu do dwóch kompów jedna pracuje w "n" druga za cholerę. Zmieniam sterowniki cuda wianki. Pomyślałem różne kompy, systemy takie same ale... zamieniłem karty fizycznie! miejscami!
I co wynik taki, że ta co pracowała w 300 Mb/s pracuje nadal druga dalej 150 Mb/s.
Podkreślam TAKIE SAME KARTY?! (jedna w każdym kompie OK, druga w żadnym!)
I co reklamować?

Pozdrawiam, ale nie firmę Pentagram.

Utworzony: 2010.12.03 10:59

Moim zdaniem sprawa ewidentnie nadaje się do reklamacji.
W moim wypadku (upload poniżej możliwości łącza) na infolini Pentagramu powiedzieli mi, żeby odesłać ten router. Waham się co robić, bo obawiam się, że ten model po prostu tak ma. Czy jakiś posiadacz P6351 moglby zrobic test np. na speedtescie i podac wartość uploadu? Z góry dzięki.

Utworzony: 2010.12.03 13:15

Ogólnie rzecz ujmując przyjaciele forumowicze to jestem bardzo zawiedziony firmą Pentagram ;-( Teraz mam pewność, że mój problem z tym routerem nie był jednostkowy i jest to wada fabryczna. Ale gdzie w tym wszystkim była firma Pentagram??? Gdzie testy sprzętu który wypuszczają na rynek i reklamują jako "najlepszy w swojej cenie"??? W sumie to ja już sprzedałem ten router na Allegro i na pewno nie kupię więcej żadnego sprzętu z tej firmy. Pozdrawiam wszystkich. BigFranki ;-)

Utworzony: 2010.12.03 15:26

Jak sprawdzaliście prędkość łącza?
Macie może problemy z tym ruterem z windowsem 7?

Utworzony: 2010.12.03 15:54

http://www.speedtest.net/

Utworzony: 2010.12.04 10:05

Dobra powtórzę apel: Czy jest chociaż jeden posiadacz cudownego routera Cerberus P 6351, któremu podczas włączonego szyfrowania NIE SPADA PRĘDKOŚĆ ŁĄCZA?!
Niech się odezwie!

Big Franki wymiękł i wkręcił innego bogu ducha winnego ludzia. :-)

Ale ja proponuje kombinować dalej i gnębić Pentagrama i zanim odeślemy routery musimy się dowiedzieć czy wszystkie są do D czy istnieją takie, które działają poprawnie.

Pozdrówka wsiem.

Utworzony: 2010.12.04 10:08 Zmieniony: 2010.12.04 10:29

A co do testu prędkości to było już pisane. U mnie przy 6 Mbs (takie mam łącze i wynik po kablu) na połączeniu WiFi szyfrowanym jest max 1,5 Mbs na speedtescie.

Utworzony: 2010.12.04 10:49

Kolego LXVI ja wcale nie wymiękłem tylko poprostu pozbyłem się tego "śmierdzącego jaja" ;-D i teraz niech kto inny się bawi z tym routerem ;-D Po wypróbowaniu wszystkich możliwości konfiguracyjnych zarówno w karcie Wi Fi laptopa jak i samym Pentagramie P6351 nie udało mi się usunąć problemu spowolniania łącza przy szyfrowaniu. Jeżeli Wy nadal macie ten sam problem i nic nie drgnęło w temacie to odsyłajcie routery do tej "cudownej" firmy Pentagram i niech coś robią bo w żywe oczy SPRZEDAJĄ WADLIWY SPRZĘT ZA NIEMAŁĄ KASĘ !!!
Ja wymiękłem?? Nie kolego! Ja go po prostu sprzedałem na Allegro za dobre pieniądze bo nie mam czasu ani nerwów żeby poświęcać swój czas na reklamacje tego sprzętu. Konkurencja na rynku jest olbrzymia i już zakupiłem nowy router firmy Linksys która nigdy mnie nie zawiodła i który super właśnie śmiga ;-)
A Wam Koledzy życzę udanej walki z firmą Pentagram i jej routerem P6351 !
Powodzonka i trzymajcie się!

BigFranki ;-)

Utworzony: 2010.12.04 11:08

Oki oki! To był niewinny żart z mojej strony, chyba sie ie pogniewałeś/
A jaki model Linksysa kupiłeś i za ile?
A może jeszcze działa z kartami w drafcie N (300 Mbs)? Ja mam cały czas te co do Pentagrama kupiłem.
A kupiłem 5 szt. kuźwa. Chciałem mieć duży transfer dla Tv w domku.
No trudno, sprzedać wszystko i od nowa? Nie bardzo mi się chce.

Utworzony: 2011.02.19 13:00

Tez miałem ten sam problem ale wgrałem nowy soft do routera i powiem ze problem zniknął mam szyfrowanie wpa2-Mixed (zniknął u mnie nie wiem jak to bedzie u was ale myslę ze bedzie oki . Customer Version :RNR4-A0-4X32M_uc2600409_PEN_02_101122 po wgraniu softu . Link http://download.pentagram.eu/index.php?dir=pl%2Fsterowniki%2Froutery%2FP6351%2F i pobieramy : 4X32M_uc2600409_PEN_02_101122.zip . Powodzenia

Utworzony: 2011.05.13 07:46

Jeżeli sprawa aktualna - u mnie przy szyfrowaniu WPA2 uzyskuję maksymalne transfery. Firmware najnowszy:
http://download.pentagram.eu/index.php?dir=pl%2Fsterowniki%2Froutery%2FP6351%2F&download=4X32M_uc2600409_PEN_03_110218.zip

Utworzony: 2011.08.10 15:46

czy ktoś rozwiązał już ten problem?
u mnie na p6352 z neostradą 6m jest dokładnie tak samo z pewnymi ciekawostkami, test na 3 laptopach:
1.laptop z win7 - kabel daje ok.6Mb, wifi bez szyfrowania=6Mb, wifi z szyfr.=1,7Mb
2.laptop2 z win7(inna karta i firma) - tak jak powyżej
3.laptop3 z Vista - i tu ciekawostka, na wifi z szyfr. osiąga 6Mb

ustawienia kart wlasciwie takie same we wszystkich laptopach (no tylko vista ma typ radia G, reszta N - ale wymuszenie na routerze tylko G nic nie zmienia). czy ktoś wie o co tu biega ?

a jeszcze dodam coś do wątku o wył. WPa2 - to nie jest rozwiązanie bo to protokół przesyłu, więc dostęp rzeczywiście zablokować można na samych MAC-ach ale pliki i tresci będą latały bez żadnych zabezpieczeń (szczególnie w sieciach wewnętrznych niebezpieczne)

proszę o info jak ktoś coś będzie wiedział. na razie dzwonie na (22)... ale nie moge sie dodzwonic.

Utworzony: 2011.08.14 18:13

<strong>wygląda na to, że problem rozwiązałem...niestety drastycznie. kupilem d-linka.</strong> od razu wszystko zadziałało(szyfrowanie, predkosci, internet, siec wewnętrzna)--- szkoda jednak czasu było na grzebanie w pentagramie. sądząc po opisach z jakimi spotkałem się na forum to modele te mają wady konstrukcyjne, mój poza tym mógł być dodatkowo jakoś uszkodzony albo kiepskie wykonanie.

Utworzony: 2011.12.24 03:22

witam,
czy ktoś znalazł już rozwiązanie tego problemu?
mam to samo, a mianowicie: bez hasla na wifi download 10mbps, a z haslem 1.5mbps.. upgrade firmware nic nie dał.
będę baaaaardzo wdzięczny za pomoc

Utworzony: 2011.12.26 16:43

Sprawdzcie może jeszcze kanał wysyłania (na routerze) i kanał odbioru (na karcie), najlepiej ustawić na 11.

Utworzony: 2012.01.20 17:02

u mnie występuje ten sam problem, szyfrowanie zmniejsza transfer do 1,5Mb, bez szyfrowania 10Mb, testowane na 3 różnych firmware'ach i na różnych konfiguracjach (różne kanały itd)

jak można wypuścić taki bubel? jakim cudem to urządzenie zostało wogóle dopuszczone do sprzedaży?

Utworzony: 2012.01.28 13:55

Witam.
Kupiłem nowy router P 6351 i mam problem z połączeniem się przez wifi. Dioda od wlan cały czas mryga zielonym światłem. Przez przewód wszystko działa bez zarzutów. Proszę o jakąś pomoc bo nie wiem co mam zrobić aby działało bez przewodowo.

Utworzony: 2012.01.30 10:23

Załóż nowy wątek lub podepnij się pod taki, który pasuje do twojego problemu, a tak to pisze w czymś co dotyczy zupełnie innej sprawy.