Kategoria: Akcesoria graficzne »

PENTAGRAM ThinType a monitor 16:10

Utworzony: 2010.11.30 18:38

Czy PENTAGRAM ThinType będzie współpracować z monitorem Samsung SyncMaster 2243 LNX o proporcjach ekranu 16:10. Proszę o odpowiedź. Zależy mi na czasie ponieważ chcę kupić ten tablet bratu na mikołaja. Z góry serdecznie dziękuję.

Utworzony: 2010.12.03 18:20

Czy w ogóle ktoś z firmy Pentagram zagląda na to forum ? Wydaje mi się że pytanie dla specjalisty naprawdę banalne. Chciał bym znać na nie odpowiedź. W innym przypadku pozostaje mi kupno tabletu od konkurencji.

Utworzony: 2010.12.03 20:40

Nie jestem z firmy Pentagram, co zaznaczam ;]
To pytanie bardziej jest skierowane do firmy Samsung, w końcu to ich monitor odbiera, obrabia i wyświetla obraz.
Osobiście wydaje mi się, że obraz z PENTAGRAM ThinType będzie wyświetlany dobrze na tym monitorze Samsunga. Zazwyczaj telewizory odpowiednio skalują obraz by był dopasowany do ekranu. Masz np. film w rozdzielczości 640x480, a monitor ma dużo większą rozdzielczość, mimo to obraz jest ładnie wyświetlany, czy to monitor panoramiczny czy nie.

Utworzony: 2010.12.03 22:07

FellAngel dziękuję za odpowiedź ale nie o to mi chodziło.
Może sprecyzuję moje pytanie dokładniej, mam monitor o proporcjach ekranu 16:10 a w opisie tabletu jest napisane:
"Wymiary obszaru roboczego tabletu (254 x 158 mm) o proporcjach 16:9, sprawiają, że praca na monitorach panoramicznych jest łatwa i przyjemna."
Czy w momencie rysowania na tablecie kółka na ekranie nie pokaże mi się elipsa, lub rysując kwadrat nie uzyskam na monitorze prostokątu ?

Utworzony: 2010.12.04 14:50

Wydaje mi się, że będziesz miał normalne koło / kwadrat.
Wspominałem, że monitor dopasowuje obraz źródłowy do swojego ekranu. W przypadku tabletu proporcje to 16:9, a ekranu monitora 16:10. Widać, że w tablecie obraz jest dłuższy w stosunku do szerokości (lub szerszy, zależy jak kto na to patrzy, ale trzymajmy się wersji, że dłuższy) niż w przypadku monitora.
Czyli przy skalowaniu powinien być obraz o długości poszerzonej do maksymalnej długości ekranu monitora i zmniejszonej szerokości. Czyli u góry i na dole powinny pojawić się czarne paski. Jeśli tak nie będzie to wystarczy zmienić tryb wyświetlania monitora, gdzie są możliwości rozciągnięcia na cały ekran obrazu, rozciągnięcia w miarę możliwości obrazu, czy też pozostawienia go w oryginalnych rozmiarach.
Ale żeby nie było wątpliwości najlepiej napisać do ludzi od Samsunga jak już wcześniej wspominałem :)

Utworzony: 2010.12.06 11:47

GregorKK będzie elipsa z koła odrysowanego, przy ręcznym rysunku będzie ok bo skompensujesz kształt z tym co widzisz na ekranie. Jeżeli chcesz zostać przy tym tablecie to będziesz musiał ustawić proporce sterownika karty graficznej odpowiadające 16:9 i to powinno załatwić problem. Inne rozwiązanie to tablet designer, virtuoso lub titan które mają możliwość mapowania ekranu na powierzchnię roboczą (wtedy wpasowuje proporce monitora w obszar roboczy tabletu, zazwyczaj przycina aktywny obszar, ale to zależny już od opcji, widziałem to sam i działa to całkiem dobrze).