Kategoria: Sieci i komunikacja »

Pentagram Cerberus 3G P 6367 + modem 3G Huawei E122, ZTE MF637 nie łączy z internetem

Utworzony: 2010.12.18 15:14 Zmieniony: 2010.12.18 15:15

Wygląda na to że ja też nie mam komunikacji pomiędzy routerem a modemami jak w temacie. Sprzęt jest wykrywany ale dioda 3G tylko świeci, brak migania. W System Status tylko connected/disconnected.

Ustawienia dla Era:
ISP: Other
Pin: prawidlowy
APN: internet
Dial: *99# lub *99***1#
Username: brak
Password: brak

Utworzony: 2010.12.20 11:27

U mnie bez problemu i połączenie od razu na Huawei E160 i Huawei E220 od Play, ustawienia dałem takie jak niżej.

Play
Login: brak
Hasło: brak
Numer dostępowy: *99***1#

Może nie ma twoich urządzeń na liście a przez to nie ma sterownika obsługującego modem.

Utworzony: 2011.02.04 15:39

Mam podobny problem jak kolega z ery.
Mam Play modem E160 i w sumie nie ma go na liście kompatobilnych bo jest tylko e160e.
Ale kolega wyżej pisze że w niego z e160 działa bez problemu.

Router jest wykrywany i na kompie i na laptopie, jak podłączę modem to świeci się 3G i Wirelesse Router i tyle..nie może tak jakby złapać połączenia.

Ogólnie połączenie sieci bezprzewodowej tez jest że niby połączono, ale jest że połączono komputer z routerem ale nie ma połączenie routera z modemem.

Nie wiem o co chodzi, może jednak huawei 160 nie pasuje do tego routera?
Albo mam gdzies coś źle wpisane.
Bo wygląda mi to na złe skonfigurowanie routera z modemem..

Może ktoś pomoże? :) bo mnie już szlak trafia...

Utworzony: 2011.02.04 15:57

Ma być 3G i 3GRouter a nie Wireless Router - Wireless Router to zupełnie inny tryb pracy.

3G dioda pokazuje pracę modemu 3G a 3GRouter tryb pracy samego routera, naciśnij Mode i przełącz się na 3GRouter. Musisz to zrobić z wyczuciem bo jak zatrzymasz się na trochę to wybierze ci tryb i się zrestartuje.

Rozumiem że pozostałe rzeczy jak APN = internet , hasło = puste, login = pluste, Dial number = *99***1# wpisałaś w zakładce 3GRouter.

Utworzony: 2011.02.04 16:26

No więc mam 3G Router, po podłączeniu modemu jest też 3G, po chwili modem miga mi na niebieskie(więc ma sygnał, zasięg) ale no połączyć z roterem się nie chce.

On sam powinień się z nim połączyć?

A i APN itd mam wpisane.

Tylko takie pytanie, w instrukcji obsługi jest że ma to być numer IP który wpisujemy do przeglądarki 192.168.1.100 i taki ma być? Czy mamy to np.zalogować pod swój nr.IP?

Utworzony: 2011.02.04 16:43

Zrób reset ustawień całości, modem 3G niech będzie podłączony cały czas po resecie uruchomi się od razu w trybie 3GRouter. Wejdź na adres router (koniecznie w trybie 3GRouter - wtedy możesz wejść po kablu) ten właśnie 192.168.1.100, wpisze przez wizard/kreator tylko te wartości apn i numer -> next -> ustaw wifi i next next do końca. Jak skończy to zobacz czy jest połączenie w Connection Status (dioda 3G musi się świecić, będą też nabijane wartości w 3G Traffic).

Wysłany przez: MadziaCzy mamy to np.zalogować pod swój nr.IP?

Nie wiem co miałaś na myśli "swój nr. IP"

Utworzony: 2011.02.04 17:25

tylko że nie mogę mieć cały czas podłączonego modemu 3G.
Ponieważ wtedy nie zrobię tych ustawień w adresie routera bo nie będe miała połączenia z netem.

A to połączenie Connection Status mam sprawdzić:
WLAN Settings -->Connection Status? i co tam ma pisać?

A i jeszcze takie jedno, bo ja go instaluje itd na laptopie, może powinnam to zrobić na komputerze? Czy to raczej nie ma różnicy?

Utworzony: 2011.02.07 14:11

Wysłany przez: Madziatylko że nie mogę mieć cały czas podłączonego modemu 3G.

Możesz mieć nie ma to wpływu na komunikacje do strony LAN - ma się palić wtedy tryb 3G Router

Wysłany przez: MadziaPonieważ wtedy nie zrobię tych ustawień w adresie routera bo nie będe miała połączenia z netem.

Połączenie z netem w ni ząb nie jest potrezbne do konfiguracji

Wysłany przez: MadziaA to połączenie Connection Status

Chodzi o status WAN nie połączenia bezprzewodowego

Wysłany przez: MadziaA i jeszcze takie jedno, bo ja go instaluje itd na laptopie, może powinnam to zrobić na komputerze? Czy to raczej nie ma różnicy?

Tu nie ma różnicy - konfiguracja i działanie identyczne.

Utworzony: 2011.08.11 12:42

A co powiecie na sytuację, gdzie na routerze miga dioda, kolor na modemie wskazuje połączenie, adres IP/bramka itd pobrane a ja nie mogę korzystać z internetu ? Wygląda to tak, jak by router z modemem nawiązał współpracę, modem się połaczył i pobierał sygnał internetu ale router go trzymał w sobie, nie przekazywał dalej. Ma ktoś pomysł na to ?

Utworzony: 2011.08.12 14:19

Może DNS tylko, pingnij adres IP dowolny jakąś stronę, a potem adres bramy jaką dostał modem.

Utworzony: 2011.09.29 20:43 Zmieniony: 2011.09.29 20:45

Wysłany przez: tominkWygląda na to że ja też nie mam komunikacji pomiędzy routerem a modemami jak w temacie. Sprzęt jest wykrywany ale dioda 3G tylko świeci, brak migania. W System Status tylko connected/disconnected.

Ustawienia dla Era:
ISP: Other
Pin: prawidlowy
Dial: *99# lub *99***1#
Username: brak
Password: brak

Router 6367 ma błąd w oprogramowaniu - nieprawidłowo działa obsługa PIN (o ile wogóle działa). Ja też używam E122. Wystarczy wyłączyć żądanie PIN na karcie SIM (np. w oprogramowaniu Blueconnect, po podłączeniu modemu do kompa), a w routerze pole PIN pozostawić puste.
Poza tym, w polach: APN, Username i Password, wpisuję: erainternet.