Kategoria: Nawigacja GPS »

PathFinder P3106 uzytkowania

Utworzony: 2010.12.27 17:02

Zostałem posiadaczem tytułowego urządzenia (na własne życzenie). Okazało się, iż z racji zacofania i braku wiedzy nie potrafię z niego skorzystać. (w moim zamyśle miało służyć do zaznaczania pozycji/punktów tudzież zapisywania przebytej drogi)
Po podłączeniu (miga dioda Blouetooth) jak również cudo pod nazwą PENTAGRAM Fan Compact, które nawet melduje, że widzi "loggera" i nic z tego nie wynika. Komputer (XP) nie widzi urządzenia. Żaden wskazywany w instrukcji obsługi "Bluetooth manager" się nie pojawia.
Wszelkie próby kontaktu urządzenia z komputerem nie dają pożądanego efektu.
Czy znajdzie się ktoś kto jak dziecko przez mglę przeprowadzi mnie do celu, czy mam odesłać (wraz z listem przepraszającym) to urządzenie - w tym wypadku istotnym czynnikiem jest czas, zgodnie z teoretycznie obowiązującym prawem konsumenckim).
Nadmieniam, iż używam podobnego cuda techniki firmy "Mainnav" i nie miałem najmniejszych problemów z obsługą, zainstalowaniem oprogramowania (aplikacji, czy jak to się nazywa) i komunikacją urządzenia z komputerem.
Prawdopodobnie nie ma to znaczenia ale podam, iż wspomniane "zabawki" jak i podstawowy sprzęt (GARMIN Oregon 300) służą mi do dokumentowania wypraw kajakowych.
Będę niezmiernie wdzięczny i zobowiązany jeśli ktoś zechce mi pomóc.
Z poważaniem mwst

Utworzony: 2010.12.28 10:23

Za dużo nie napisałeś - co chcesz dokładnie zrobić? Odczytać trasę zapisaną, podłączyć się w nim w trybie nawigacji i nawigować przez komputer? Był tam jakiś program do obsługi tego bluetootha - Fan Compact? Instalowałeś go?

Utworzony: 2010.12.28 15:21

O ile się nie mylę aby zapisywać trasę musisz ustawić looggera w trybie LOG aby zapisywał trasę.
Wcześniej ustawienia dotyczące częstotliwości zapisywanie trasy używało sie dołączone softu phototagger - nie wiem niestety jak to wygląda na tą chwilę. Przy instalacji softu od razu instalował się sterownik urządzenia.

Można tylko zgadywać czemu u Ciebie nie "bangla" - konflikt z innym oprogramowaniem na komputerze? Jeżeli masz dostępny inny komputer spróbuj zainstalować na innym.

Utworzony: 2010.12.28 21:49

Wydawało mi się, ze opisałem problem dokładnie ... :) Chcę zapisać i zobaczyć trasę i punkty zapisane w urządzeniu i nie wiem jak? I tak już jest postęp bo mój komputer "widzi" urządzenie i nawet nawiązał z nim łączność. Tylko, że nic z tego nie wynika. Nie wiem jak ciągnąć (zapisać) ślad i punkty i jak (w jakim programie) potem to wyświetlić?

Utworzony: 2010.12.29 17:01 Zmieniony: 2010.12.29 17:02

Masz tam przecież gpsPhotoTagger ten program służy do ściągania danych zapisanych w urządzeniu.

Instrukcja
http://download.pentagram.eu/index.php?dir=pl%2Fsterowniki%2Fgps%2Fgps_photo_tagger%2F&download=gpsPhotoTagger_manual_Polish.pdf

Utworzony: 2010.12.30 21:05

sobki, dziękuję za podpowiedź. Już opanowałem. Samo urządzenie spisuje się, jak na moje potrzeby, znakomicie