Kategoria: Akcesoria graficzne »
Problem z tabletem pentagram Designer
Od 1 do 8 z 8
dr_gonzo
Member
Utworzony: 2010.12.30 15:54
Witam. Zakupiłem ostatnio tablet Pentagram Designer i mam następujący problem. Po zainstalowaniu sterowników wszystko działa dobrze (docisk, pochylenie..itd) , jednak nie mogę wejśc w zakładkę Pen Tablet Properties (Nic się nie dzieje po kliknięciu), a tablet w menadżerze urządzeń jest wpisany jako tablet mouse. Jest mi to potrzebne ponieważ chciałbym ustawić ustawić drugi przycisk piórka jako trzeci przycisk myszy(ten od scrolla). Może ktoś zna jakiś sposób na obejście tego problemu. Samemu już próbowałem wielokrotnie reinstalować sterownik, zarówno te z płyty jak i te ściągnięte ze strony, jednak bez skutku. Na koniec jeszcze dodam że moim systemem operacyjnym jest windows 7 i miałem także table Wacom Bamboo, być może jakieś pozostałości po jego sterownikach kolidują z tymi od Designera. Z góry dziękuje za odpowiedz.
Bloodi
Member
Utworzony: 2010.12.30 19:23 Zmieniony: 2010.12.30 19:25
Sprawdzałam u siebie i u mnie też tablet w menedżerze urządzeń wyświetlany jest jako tablet mouse. Zainstaluj może program Revo Uninstaller i spróbuj nim jeszcze raz usunąć wszelkie sterowniki do tabletu. Dzięki temu programowi usuniesz wpisy w rejestrze do sterowników, żadne śmieci po nich nie zostaną. Być może teraz się uda.
kosami
Member
Utworzony: 2010.12.31 12:13
Czasem sterownik od innego urządzenia miesza. Tablety to tak jak myszki może się gryzie.
Myke
Member
Utworzony: 2011.01.04 15:32
To i tak masz szczęście, że cokolwiek z Designera działa pod Windowsem 7... U mnie na 64 bitowym sterowniki z płyty/strony w ogóle nie działały (pomimo, że zaznaczone jest u producenta niby wsparcie dla 7 x64). Ze sterami x86 był podobny problem do opisanego, dorzucając do tego brak stopni nacisku i przechyłu piórka, a rozwiązaniem okazało się systematyczne zatrzymywanie serwisów wbudowanych w Windowsa a odpowiedzialnych za obsługę tabletów. Jeśli nic innego nie pomoże odinstaluj sterowniki i zatrzymaj serwisy odpowiedzialne za wykrywanie i obługę tabletu w Windowsie (w pierwszej kolejności nieszczęsne Pen Flicks), później znów zainstaluj sterowniki i podepnij tablet - Windows nie powinien wtedy tak natrętnie upierać się nad kontrolą podpiętego urządzenia i zostawić jego obsługę zainstalowanym sterownikom od pentagramu. Trochę męczący workaround ale innego nie znalazłem niestety.
dr_gonzo
Member
Utworzony: 2011.01.10 21:38
No więc, sprobowałem kolejnej instalacji sterownkików, czyściłem rejestr,używałem różnych programów do odinstalowywani, probowałem też odnalezć jakieś pozostałości po starych sterownikach...bez skutku. Być może powinienem zainstalować te sterowmiki pod xp(sam już nie wiem, niby jest wsparcie dla windows 7, ale w wersji sterowników do ściągnięcia ze strony nie ma takowych, jest tylko vista i xp). Może problem też tkwi w tym, iż mam angielskiego windowsa. A najgorsze w tym wszystkim jest to, że wszystko działa tak jak powinno, procz konfiguracji przycisków i ogolnie tableta(obszar roboczy itd..).
hannnah
Member
Utworzony: 2011.01.23 22:33
Witam. Kilka dni temu kupiłam designera i mam podobny problem. Zainstalowałam sterowniki dołączone na płycie (mam Windows 7 64 bit). Tablet działa dopóki nie włączę programu graficznego (Photoshop, Ilustrator , Corel). W programach tych działa przez chwile (kilka sekund, jakby siłą rozpędu), a potem się zatrzymuje i program go nie wykrywa. Pierwszego dnia działał tylko w photoshopie, w corelu był niewidoczny, ale teraz nie działa już nigdzie, mogę go używać za to po wyłączeniu programów jako myszki (sic!). Być może problemem jest "gryzienie się" z jakimis innymi sterownikami. Tyle tylko, że nie jestem zbyt biegła w zwalczaniu takich problemów, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku, w wersji "dla ułomnych" jak rozwiązać ten problem? będę wdzięczna za każdą podpowiedź... Pozdrawiam
hannnah
Member
Utworzony: 2011.01.23 22:53
dodam, że po odinstalowaniu dodanego do tabletu oprogramowania tablet jest wykrywany przez wszystkie programy, tylko nie wyrywa nachylenia piórka, itp.
Od 1 do 8 z 8