Kategoria: Nawigacja GPS »

Nomad Evo 4.3 Hit czy Kit!?

Utworzony: 2011.01.15 23:26

Problem polega na współdziałaniu tej navi z AM 6.7 lub 6.7b wersje EU, przy dalszych trasach wywala "za mało pamięci". Ustawiłem oczywiście max 10,5MB na mapy i 8MB Poi. AM jest zainstalowana na karcie GoodRam MicroSD HC Class 4 8GB. Kombinowałem z com i prędkością (com1 4800kbs) ale nadal nie działa....
Moja druga navi MIO M560 na Windows Mobile 6 nie narzeka na AM 6.7b EU... (mimo słabszego procka Samsung 400MHz).
Poradźcie coś - czy wywaliłem 270ZŁ w błoto???

Utworzony: 2011.01.16 11:06 Zmieniony: 2011.01.16 11:06

kolego a co rozumiesz przez "dalsze trasy"?
Bo ja używam wersji 6.7 EU i przy trasach rzędu do 1000km nie wywala mi żaden komunikat a navi chodzi elegancko.Suwaki pamięci map 8.mb a poi 1.5mb.
Powyłączane mam animacje menu nazwy w dymkach, jakieś tam zbędne wizualizacje sygnalizacji świetlnej.Tak samo jak zbędne poi.Mam włączone tylko radary bo to jest mi najbardziej potrzebne.
Pokombinuj ze zmniejszeniem paseczka w lewą stronę i wyłącz zbędne poi'e, zostaw te które NAPRAWDĘ potrzebujesz.Bo mija się z celem włączanie wszelkiej maści wodotrysków które są tak naprawdę ch...warte.Tak samo z mapami, jeżeli używasz wersj EU a nie jeździsz po całej europie to może przemyśl kwestię instalacji tych map, które są Ci naprawdę potrzebne a nie "a są wrzucę wszystkie bo są i będzie fajnie wyglądać".

Utworzony: 2011.01.16 17:32

Problem w tym że dziś jestem w Hiszpanii a jutro w Anglii. Także mapa mi cała potrzebna. Wszystko co napisałeś OK - tylko czemu na słabszym sprzęcie (fakt z Windows Mobile) nie ma takich problemów.
Zjechałem właśnie z trasy z Nowego Sącza, testowałem Lark 50.3 i nic takiego mu nie wyskakiwało...
Nawalone POI i cala EU...
Chyba że karta robi robotę, jemu to chodzi na Sandisk ULTRA (12/19mb) mój GoodRam (4/18)???
Jakieś inne sugestie, bo juz chciałem smalcem posmarować i Psu dać!!!

Utworzony: 2011.01.16 18:37

A może wywal całą AM i wszelkie pozostałości, sformatuj kartę i zainstaluj na nowo.
2.Program wrzuć na pamięć urządzenia a mapy pozostaw na karcie.
3.Zainstaluj na innej karcie

Choć to bardzo dziwne bo wziąłem u siebie powyliczałem sobie różne trasy 2500-3000km i liczyło długo owszem bo mam max. dokładność ustawioną ale ani razu nie wywalił mi się komunikat o braku pamięci.
Najlepsza rada wywalić AM :bigsmile: bo wiadomo że Panowie z AKUKU z wersji na wersję partolą coraz bardziej, program zużywa więcej zasobów a baboli zamiast ubywać to przybywa:bigsmile:
Może przesiądziesz się na IGO?:smile: Bo IMHO to nie jest wina urządzenia tylko programu:neutral:

Utworzony: 2011.01.16 20:01

Biorę się za testy innych kart... Wnioski będą jutro...

Utworzony: 2011.01.17 00:20

Sandisk MicroSD HC Ultra 4GB class 6 Read/Write 19/14
Kingston MicroSD HC 4GB class 4 R/W 18/7
Nokia 8GB class 4 R/W 19/9
GoodRam 8GB class 4 R/W 18/4
Instalacja czysta Automapa 6.7 / 6.7b / 6.6.2 wszystkie wersje EU, bez POI.
Próbowałem też program wgrać na Flashdisk Nomada do ResidenFolder - a mapy na kartę z witaminkami oczywiście ver 2.0 i 2.1.
Przy dalszych trasach - dalej zaczyna wytyczać i "za mało pamięci" wyskakuje.
Kończą mi się pomysły...............
Grzebałem w Windows, próbując przydzielić więcej pamięci, no ale w ustawieniach systemu też nic nie pomogło.
Pomoże ktoś, jakieś pomysły, zmiana firmware??

Utworzony: 2011.01.17 07:50

Teraz nawet na samej Polsce wywala komunikat "Wystąpił problem z dostępem do pamięci".

Utworzony: 2011.01.17 09:27

Zadzwoń pod ten nr 22-859-02-40 w godzinach 8:00 - 19:00, wtedy spece od automapy będą mogli dać ci odpowiedź (Support automapy).

Utworzony: 2011.01.17 14:04

kolego 1267FGF w tym przypadku dzwonienie na support mija się z celem:bigsmile:

Utworzony: 2011.01.17 15:35

A bo to cukierkowane było :D

Utworzony: 2011.01.17 18:45

ja i tak podejrzewam że by powiedzieli że to nie wina programu bo przecież program jest bez wad a wina sprzętu.A w rzeczywistości będzie zupełnie na odwrót...Ja tam wolę iGO przynajmniej bez takich niespodzianek jest:)No i Tomasz Knapik zamiast Krzysia...

Utworzony: 2011.01.17 22:32

Testuję dalej różne rozwiązania, Polska już się nie wychacza, EU zdarzają się jeszcze komunikaty...
Zadzwoniłem że tak powiem z ciekawości, gość mi kazał przesłać email z opisem całej sprawy, bo nie miał do czynienia z takim zajściem na tym urządzeniu....
Zmniejszyłem pamięć na mapy do 7mb, POI 3mb - testuję Polskę i na razie nie ma niespodzianek...
Niemniej, navi idzie do sprzedania i mam pytanie czy myśleć o Nomad Evo 5 (128MB RAM) czy szukać coś innego, może jakieś MIO z ekranem 4.7''.
Szkoda że nie dostanie się czegoś z Windows Mobile 6, chociaż 4.3".
Napiszę w czwartek, uderzam na Belgię i Holland - także zobaczymy jak będzię się zachowywać. Ale P560 również ze sobą biorę:)

Utworzony: 2011.01.18 10:47

Kolego... A czego Ty się spodziewałeś?
Wyłącz w AM wszystkie zbędne POi, wyłącz tryb 3D to będzie śmigać. Weź jednak pod uwagę iż na 64MB pamięci problemy z AM były już wcześniej. Nie da się jednocześnie robić dokładniejszych, bardziej wybajerzonych map bez apetytu na RAM. MIO odradzam Ci własnie z tego powodu - mało RAM-u!

Utworzony: 2011.01.18 18:45 Zmieniony: 2011.01.18 19:23

tiaaa tylko że w tym przedziale cenowym praktycznie wszystkie navi mają 64mb ramu.I z takiego sprzętu też większość przeciętnych kowalskich korzysta.Więc może panowie z Aqua poszli by po rozum do głowy i robili coś w tę stronę a nie tworzyli szit który za niedługo będzie wymagał procka 4GHz i 2gb ramu...Bo za niedługo to mój pecet nie uciągnie automapy.
Zamiast pomyśleć o rozwijaniu map i pozostaniu przy takiej wersji jaką była 5.5.3 (najlepsza i najstabilniejsza)Ale trzeba być debilem żeby olać takie uwagi czytając różne fora na których ta opinia jest wypowiadana.A wiem że spece z Aqua śledzą praktycznie wszystkie fora związane z nawigacją.
A płacąc za coś, wymagam prawidłowego działania na danym sprzęcie który jest wymieniony na stronie AM.Bo po co mam płacić za program który nie dość że działa gorzej niż moja babcia nawigująca mnie papierowym atlasem, to jeszcze nie mam pewności czy następna wersja nie będzie gorsza i czy obsłuży mój sprzęt.Na który wywaliłem sporo kasy, może dla Aqurat to są śmieszne pieniądze i myślą że wydać 300zł na sprzęt+dodatkowo na program to jest nic i za 2aktualizacje będzie mnie stać na kupno nowego lepszego....Takie podejście do klienta jest o kant ch... potrzaskać.

Utworzony: 2011.01.18 21:24

Reasumując:
Nomad Evo 5 128MB RAM/544MHZ wystarczy??

Z tym Ramem to dziwna rzecz bo MIO P560 (WM 6) też ma 64 MB i z max POI nigdy nie wypluł takich rzeczy...

Jestem obok Hannover'u, na razie działa (ale pod Gosslar kieruje na lewy pas na ślimaku - pod prąd). Zobaczymy jak dalej będzie...

Pytam ludziska rzeczowo: ten model wyższy będzie dawał radę ze 128MB Ram?

Utworzony: 2011.01.19 07:59

Tak - przed długi długi czas.

Utworzony: 2011.01.19 09:50

Ograniczeniem jest też program ( w starych wersjach na POI mogłeś przeznaczyć 4MB, potem 8MB i będzie szło w górę) oraz jego optymalizacja nie tylko pod ogólne wymagania ale także pod urządzenia, jedyna opcja to zgłaszanie wszelkich problemów AM a oni wypuszczą wersje 6.8.1., 6.8.2.6.8.3 i w każdej będą coś tam poprawiać. 128MB powinno spokojnie uciągnąć.

Utworzony: 2011.03.14 23:11

Polecam instalację najnowszej wersji automapy 6.8. Jest to jeszcze wersja beta, ale przynajmniej u mnie w koncu nie muli nawigacji i wyznacza trasy powyżej 1000km nie krzycząc o braku dostępu do pamięci.

Utworzony: 2011.06.03 09:40

No ja też mam problem, instalowałem już te wersje am i na brak dostępu do pamięci:
6.7. ,6.8. ,6.8.1

Utworzony: 2011.06.03 09:52

Wysłany przez: menffisNo ja też mam problem, instalowałem już te wersje am i na brak dostępu do pamięci:
6.7. ,6.8. ,6.8.1

Kolego u mnie pomogły następujące ustawienia:
- pamięć na mapy ustawione 7MB,
- POI 1MB (wyłączone zresztą są...),
- Animacja Menu - wyłącz,

Chodzi bez problemu, objechałem Hiszpanię i Francję, także po testach jest OK!!!

jedyny minus to samo wyznaczenie trasy trwa troooochę dłużej.

Utworzony: 2011.06.03 11:01

Nic z tego. wywala mi "Out of memory error".
Igo też to samo

Utworzony: 2011.06.06 12:52 Zmieniony: 2011.06.06 23:03

Jaki Sprzęt taki serwis. Wysłałem swoją nawigacje żeby rozwiązali problem z synchronizacją. Problem mieli opisany w emailach i na kartce załączonej do sprzętu.
Trzymali ponad tydzień i przysłali a w opisie dali WYMIANA KABLA USB NA NOWY.
...i jak się nie synchronizował tak dalej się nie synchronizuje. Po rozmowie z Serwisantem okazało się że nawet nie raczył przeczytać jaki był problem. Tak sobie od ręki strzelił że kabel do wymiany ...No przecież działa jako dysk USB... i stwierdził że Usterka Naprawiona. Sprzęt odesłai spowrotm.

Po prostu ręce opadają, po prostu dramat nie Firma.

EDIT
Sprawdzane na kilku kopmach i kilku kablach. Inne nawigacje łapią odrazu (sprawdziłęm 3 różne Navroady).
Sprawdzałem też po "naprawie gwarancyjnej" Dalej dupa a w trybie Dysku USB działa idealnie (zawsze działał). Czyli jak było zrypane tak jest dalej
Podpinasz kabel, wyskakuje wybór trybu podłaczenia, dajesz na synchronizację (środkowa opcja) i... to by było na tyle synchronizacji. I tak sobie możesz czeakć do usr... śmierci bo nawigacja się łaczy i traci połączenie łączy i....

Utworzony: 2011.06.06 13:12

Pojawia ci się po podłączenia to http://forum.pentagram.pl/discussion/2257/4/nomad-evo-43/#Item_7

Wysłany przez: fydEllTrzymali ponad tydzień i przysłali a w opisie dali WYMIANA KABLA USB NA NOWY.

A co złego jest w wymianie kabla, sprawdż na innym kompie.

Utworzony: 2011.06.08 09:12

kolego przeczytaj dokładnie posta a później udzielaj rad. kolega napisał że sprawdzał na kilku kompach i kilku kablach

Utworzony: 2011.06.08 09:30 Zmieniony: 2011.06.08 09:35

@menffis a widzisz coś takiego jak EDIT .... czytaj dokładnie za nim się przyczepisz jak pisałem nie był wpisu po edycji

Wysłany przez: fydEllSprawdzałem też po "naprawie gwarancyjnej" Dalej dupa a w trybie Dysku USB działa idealnie (zawsze działał). Czyli jak było zrypane tak jest dalej

Rusz kablem usb w gnieździe nawigacji i zobacz czy zrywa może gniazdo jest padnięte - użyj krótszego i grubszego kabla usb), inne gniazdo usb pewnie próbowałeś. Jak robisz to przez AS to 4.5 to zrób przez 4.2.

Utworzony: 2011.06.09 09:56 Zmieniony: 2011.06.09 09:58

@keni CZYTAMY ZE ZROZUMIENIEM. Gdyby było padnięte gniazdo to by nie działał jako dysk USB a działa. Nie działa na żadnej wersji jask trzeba, to samo tyczy nowszych systemów i CENTRUM SYNCHRONIZACJI. Coś skopane z poziomu FIRMWARE nawigacji. Sprzęt poszedł spowrotem do nich, może tym razem serwisant się zainteresuje opisem problemu (tak dla odmiany). Już są w plecy 20% wartości sprzętu. (kurier w jedą stronę to 15zł).

Utworzony: 2011.06.09 10:46 Zmieniony: 2011.06.09 10:58

Spoko i tak wysłałeś a ja kłócić się nie zamierzam, chciałem pomóc a dostałem bury. W obronie też nie będę stawał może i jest zwalona.

ED..
Wysłany przez: fydEllCoś skopane z poziomu FIRMWARE nawigacji.

Może zabił się błąd w pamięci twojej sztuki i to dlatego. Napisz im dokładnie co z czym nie działa jaki program jak wersja i nich patrzą pod tym kątem.

Utworzony: 2011.06.18 18:54

Do fydEll. Miałem dokładnie to samo, toczka w toczkę jak się mówi. Dzwoniłem do Pentagrama i miła pani zasugerowała, że może coś jest padnięte w firmware. Miała podesłać plik na maila, ale nie doszło bo to chyba za duży plik. Sam ściągnąłem ze strony pentagrama (download.pentagram.pl) i zrobiłem reinstal . I co? Teraz wszystko chodzi pięknie. Ciekawe tylko skąd się uwalił system? I wszystko bez wysyłania. Tylko niestety po tym wszystjo się traci mapę Navigo również. Jak była zarejetrowana, to potem jest problem z ponowną rejestracją, ale po telefonie do Navigo udało się od nowa zarejestrować. I teraz na razie wszystko jest cacy. Pozd

Utworzony: 2011.06.19 01:57 Zmieniony: 2011.06.19 01:59

@Krzychof i tu jest właśnie problem. Ja dostałem linka na emaila, pobrałem firmware zainstalowałem i... nic dupa dalej nie działało. Z tego co piszesz powinno mi wszystko wyczyścić, ale nie wyczyściło pomimo ze instalka wygladała jakby przeszła bezproblemowo. Dalej miałem Navigo oraz inne pliki w pamięci wew.

Utworzony: 2011.06.19 20:42

Czy to był ten plik? http://download.pentagram.pl/index.php?dir=pl%2Fsterowniki%2Fgps%2Fnomad_evo_43%2F. U mnie wszystko poszło ok. Myslałem, że cos pomoge...Może to jednak coś innego a może niewłasciwy sposób instalcji?