Kategoria: Sieci i komunikacja »

Pentagram P6362 - jak ustawić jako repeter??

Utworzony: 2011.01.22 20:19 Zmieniony: 2011.01.22 20:34

Witam
Mam pewien problem, do tej pory posiadałem modem ADSL Pentagram P6341 - sprawuje się doskonale - niestety był tylko problem z tym że nie przesyła sygnału przez cztery piętra - no może przesyła ale już szczątki sygnału, dlatego chciałem go wzmocnić w tym miejscu i zakupiłem ruter Pentagram P6362.
Niestety jednak nie udało mi się skonfigurować tego zestawu i nie wiem w tym momencie o co tu chodzi.
Pierwsze podejżenie to:
Czy na pewno ten ruter może przyjmować sygnał Wi-Fi i daklej go przesyłać wzmocnionego??
Czy może do tego rutera DSL sygnał należy dostarczyć kablem?
Drugie podejżenie to ustawienia - niestety cały dzień straciłem i nic z tego, różne konfiguracje nic nie dały!!
Z tego co wiem to istotną funkcją jest WDS ito też próbowałem ustawić jednak ruter ni mógł się połączyć z AP.
Jest również niepewność co do adresu MAC dla WiFi - MAC jest podany tylko dla WAN, ale nie koniecznie kabel =WiFi - jak odczytać MAC WiFi?
A może jakiś prostszy sposób ustawienia tego rutera?

Proszę o poradę
Pozdrawiam

Utworzony: 2011.09.23 09:41

Mam ten sam problem. Teoretycznie router działa jako repeater jednak internetu brak. Z dwoma 6341 nie było problemu z połączeniem z internetem w trybie WDS

Utworzony: 2011.09.26 01:53 Zmieniony: 2011.09.26 01:57

p6341 nie pracuje przypadkiem tylko w standardzie ''n'', a p6362 jest kompatybilny wstecznie ?
Weź ustaw może sztywno na ''n'' w p6362. Oba routery mają funkcję WDS, przez co zasięg się zmienia, drugi router przyjmuje od komputerów ''pakiety'' i przesyła je do routera podłączonego do internetu, ten z kolei gdy wykona żądanie oddaje ''pakiety'' drugiemu, ten drugi danemu komputerowi.

Musisz mieć w obu routerach WDS na ENABLE czy ENABLED nie wiem jak tam jest w menu ^^
(Configuration=>Wireless i tam masz do zaznaczania i wpisania MAC drugiego routera)
Potem w Peer WDS MAC Address musisz mieć MAC drugiego routera. W p6341 masz 4 okienka do wpisania MACa, oczywiście tylko w jedno okienko 1 MAC wpisujesz, pozostałe 3 zostawiasz puste, chyba że dokupisz 3 routery.

MAC routera możesz odczytać w zakładce ADVANCED w oknie STATUS (w p6341, ale w drugim podobnie musi być, poszukaj tylko.) Linijka MAC Address.

No masz dokładną instrukcję do p6341 teraz do roboty szukaj synonimów w drugim.

Utworzony: 2011.09.26 08:26

unlimited1991 dzięki, powinno właśnie być tak jak piszesz, ale ten WDS działa jakoś byle jak. Za to zadziałało w inny sposób: W P6362 w zakładce WAN Medium ustawiłem Wirelees wskazując na P6341 i wpisując hasło do sieci. Wtedy router łączy się tak jak zwykła karta sieciowa, pobiera sobie adres IP (trzeba ustawić na Dynamic IP i zmienić adres routera na jakiś z innej puli) DHCP włączone i wszystko śmiga

Utworzony: 2011.09.26 16:34

P6362 powinno być a'la kartą sieciową dla p6341. Mmonkowi działa już ?

Utworzony: 2011.09.27 10:48

Wysłany przez: WinioW P6362 w zakładce WAN Medium ustawiłem Wirelees wskazując na P6341 i wpisując hasło do sieci.

Tu masz WISPa