Kategoria: Akcesoria graficzne »

O'Pen XL Vs. Designer

Utworzony: 2011.02.21 15:22

Posiadam tablet O'Pen XL i jestem z niego zadowolony mimo częstych zwiech piórka i problemów z siłą nacisku. Zastanawiam się jednak na kupnem nowego tabletu a w zwiazku z tym, że Virtuoso już nie ma :S chodzi mi po głowie Designer. Mam jednak pytanie...
Czy w jakimś znaczącym stopniu odczuje różnice między tymi tabletami? Nie chodzi mi o wykrywanie nachylenia bo to oczywiste czy też bezbateryjne piórko... Chodzi mi bardziej o dokładność/czułość.

Utworzony: 2011.02.22 11:21

Ja miałem na sklepie kilka sztuk i coś tam maznąłem, ale brak ogłady graficznej nie pozwala mi na wyrażenie miarodajnej opinii, wg. mnie działa lepiej niż xl, xxl i wide jednak to kilka lat różnicy, piórko, dokładność , czułość, linia mniej strzępiona do tego zabawa airbrushem - przy kącie nachylenia całkiem spoko i całkiem ciekawie to wygląda przy cieniowaniu. Piórko lepiej leży w dłoni, szczególnie jak ktoś ma drobniejszą dłoń. Więcej mogą ci tylko napisać osoby, które na nim pracują a tu ci za bardzo nie pomogę.

Utworzony: 2011.02.22 12:06 Zmieniony: 2011.02.22 12:09

Używałem obu tabletów zarówno do obróbki graficznej jak i digital paintingu i muszę przyznać, że designer jest zdecydowanie "płynniejszy" w użyciu. Reaguje również na wiele delikatniejsze gesty niż O'Pen XL. Dwukrotnie większa ilość poziomów nacisku robi pokaźną różnicę, czuć to od pierwszej kreski, większa rozdzielczość tabletu i dwukrotna maksymalna prędkość odczytu dają w moim odczuciu o wiele lepsze odwzorowanie pociągnięć piórka. "Zwiech" także nie zauważyłem, jak pisałem wcześniej, więcej stopni nacisku = płynniejsze przejścia.

Że nie wspomnę o wygodzie jaką daje zmakrowanie sobie undo, zoom in i zoom out pod wygodnie ułożone przyciski oraz rewelacyjny przycisk gumki. To wydają się bajerki na pierwszy rzut oka zbędne, ale pozwalają zdjąć rękę z klawiatury, co w przypadku kilkugodzinnej pracy nie tylko przyspiesza ale i ułatwia życie.

Jedyny zarzut to ogólnie tandetne wykonanie obudowy tabletu. Guziki sprawiają wrażenie jakby zaraz miały powypadać a touchpady reagują jak chcą. Sam obszar roboczy i piórko natomiast jest dość solidne (chociaż po pierwszych 3-4h pracy zauważyłem zarysownia na plastiku, a nie należę do osób uzywających dużej siły nacisku przy pracy - ale może to moje zboczenie, że czepiam się delikatnych rysek).