Kategoria: Nawigacja GPS »
P3101 - poszukiwane stery
Od 1 do 6 z 6
RicoElectrico
Member
Utworzony: 2011.03.15 19:29
Witam wszystkich, poluję na sterowniki USB do tego modelu na Win XP HE SP3 x86 PL.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc w ich odnalezieniu! :)
Będę bardzo wdzięczny za pomoc w ich odnalezieniu! :)
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2011.03.15 20:26
W jakim celu? Port usb służy w tym modelu wyłącznie do lądowania akumulatora.
RicoElectrico
Member
Utworzony: 2011.03.15 20:40 Zmieniony: 2011.03.15 20:46
Właśnie że nie tylko do ładowania :P
XP pokazuje, że znalazł urządzenie USB GPS Receiver, ale nie może znaleźć sterowników, nawet na Windows Update. Czyli po USB leci nie tylko zasilanie, ale i komunikacja. Szukałem na stronie MTK i Pentagrama, bezskutecznie.
XP pokazuje, że znalazł urządzenie USB GPS Receiver, ale nie może znaleźć sterowników, nawet na Windows Update. Czyli po USB leci nie tylko zasilanie, ale i komunikacja. Szukałem na stronie MTK i Pentagrama, bezskutecznie.
RicoElectrico
Member
Utworzony: 2011.08.11 01:45 Zmieniony: 2011.08.11 01:45
Hej, udało mi się jednak złowić sterowniki - co prawda do innego chipsetu MTK, ale z MTK3301 sobie radzą i tworzą wirtualny port szeregowy. Wrzucam, jakby ktoś szukał.
http://www.f-tech.com.tw/modules/mydownloads/viewcat.php?cid=5
http://www.f-tech.com.tw/modules/mydownloads/viewcat.php?cid=5
Cthulhu
Member
Utworzony: 2012.05.09 15:51
Jesteś _absolutnie_ pewien, że to jest P3101? On działa tylko przez Bluetooth...
Chyba, że Pentagram wypuścił jakąś "odblokowaną" serię chodzącą także po USB? ;-)
Mam już drugi taki odbiornik ( na pierwszym usiadłem i się coś w środku złamało :( ) i żaden po podłączeniu kablem nie był widoczny dla systemu...
Chyba, że Pentagram wypuścił jakąś "odblokowaną" serię chodzącą także po USB? ;-)
Mam już drugi taki odbiornik ( na pierwszym usiadłem i się coś w środku złamało :( ) i żaden po podłączeniu kablem nie był widoczny dla systemu...
RicoElectrico
Member
Utworzony: 2012.05.09 23:14 Zmieniony: 2012.05.09 23:17
Jestem absolutnie pewien! Ten odbiornik "łudząco przypomina" Transystem 737A+. Dowiedziałem się o nim sprawdzając numer producenta po pierwszych 3 oktetach BD_ADDR. Do tego pentagrama działają sterowniki USB i oprogramowanie od Transystema. Cały myk polega na tym, że port szeregowy może zmieniać numer, ale to można zawsze sprawdzić w Menedżerze urządzeń.
Natomiast szałową aplikacją jest GPSView.exe który potrafi wgrać z internetu dane AGPS (MTK7d.EPO) na 5-6 dni i dzięki temu czas fixa znacznie się poprawia. Można też przyspieszyć częstotliwość update'u. Nie rozumiem, dlaczego Pentagram nie dał tego softu chociaż w sekcji pobierania, bo znacznie polepsza on możliwości GPSa.
Ściągnij to i powiedz, czy Ci działa :P
Natomiast szałową aplikacją jest GPSView.exe który potrafi wgrać z internetu dane AGPS (MTK7d.EPO) na 5-6 dni i dzięki temu czas fixa znacznie się poprawia. Można też przyspieszyć częstotliwość update'u. Nie rozumiem, dlaczego Pentagram nie dał tego softu chociaż w sekcji pobierania, bo znacznie polepsza on możliwości GPSa.
Ściągnij to i powiedz, czy Ci działa :P
Od 1 do 6 z 6