Kategoria: Akcesoria graficzne »
Virtuoso problem z działaniem pióra - wariuje (kursor skacze, narzędzia się zmieniają)
Od 1 do 4 z 4
Kiara 0
Member
Utworzony: 2011.03.30 23:24 Zmieniony: 2011.03.31 07:19
Witam!
Przed napisaniem tematu przeczytałam cały dział czy aby ktoś nie napisał w podobnej sprawie, nic nie znalazłam.
Tablet Virtuoso SE dostałam jako prezent urodzinowy. Na początku były problemy, gdyż posiadałam monitor kineskopowy, specjalnie dla tabletu zakupiłam sobie LCD. Wszystko działało dobrze.
Pewnego razu zaczęły się problemy przy użytkowaniu: (nacisk działa dobrze)
używam zwykle Photoshopa CS3. Przypuśćmy ze rysuję kreskę to w pewnym momencie, kursor zawiesza się na chwilę, potem jedzie dalej, a narzędzie pędzla zmienia się samoczynnie na gumkę [inną (wielkościowo) niż ta, którą wywołuję przyciskiem tabletu], po czym po jakiejś sekundzie wraca znów do pędzla i tak w kółko. Czasem potrafi rysować i minutę bez problemu, ale ten zawsze wraca.
Sprawdziłam kilka możliwych przyczyn problemu ale:
- nie jest to wina posiadanej bezprzewodowej klawiatury i myszy, bo kupiłam je później niż wystąpił ten problem, a po odłączeniu ich nadajnika pióro i tak się zacina,
- ani też Photoshopa bo przetestowałam również w Gimpie (tylko Paint nie pokazał żadnych anomalii),
- ani zużytego rysika, bo i wymieniony na nowy źle działa,
- a o nieco porysowanej powierzchni tabletu wyczytałam, że nie powinna sprawiać problemów.
Męczę się z tym od pół roku, i wujek Google nie wskazał mi żadnej porządnej recepty.
Proszę o pomoc,
Zdesperowany Grafik
Przed napisaniem tematu przeczytałam cały dział czy aby ktoś nie napisał w podobnej sprawie, nic nie znalazłam.
Tablet Virtuoso SE dostałam jako prezent urodzinowy. Na początku były problemy, gdyż posiadałam monitor kineskopowy, specjalnie dla tabletu zakupiłam sobie LCD. Wszystko działało dobrze.
Pewnego razu zaczęły się problemy przy użytkowaniu: (nacisk działa dobrze)
używam zwykle Photoshopa CS3. Przypuśćmy ze rysuję kreskę to w pewnym momencie, kursor zawiesza się na chwilę, potem jedzie dalej, a narzędzie pędzla zmienia się samoczynnie na gumkę [inną (wielkościowo) niż ta, którą wywołuję przyciskiem tabletu], po czym po jakiejś sekundzie wraca znów do pędzla i tak w kółko. Czasem potrafi rysować i minutę bez problemu, ale ten zawsze wraca.
Sprawdziłam kilka możliwych przyczyn problemu ale:
- nie jest to wina posiadanej bezprzewodowej klawiatury i myszy, bo kupiłam je później niż wystąpił ten problem, a po odłączeniu ich nadajnika pióro i tak się zacina,
- ani też Photoshopa bo przetestowałam również w Gimpie (tylko Paint nie pokazał żadnych anomalii),
- ani zużytego rysika, bo i wymieniony na nowy źle działa,
- a o nieco porysowanej powierzchni tabletu wyczytałam, że nie powinna sprawiać problemów.
Męczę się z tym od pół roku, i wujek Google nie wskazał mi żadnej porządnej recepty.
Proszę o pomoc,
Zdesperowany Grafik

balibali
Member
Utworzony: 2011.03.31 16:01
Nie ma za dużego doświadczenia w tabletach, ale w sprzęcie już lepiej. Najprościej jak się da sprawdzałeś na innym komputerze?
Odłączenie nic nie da jeśli to sterownik. Działa tak od nowości czy po czasie się stało.
jeśli to Vista lub 7ka to powyłączaj opcje z klawiaturą wirtualną te moduły table PC coś takiego nie pamiętam dokładnie nazwy.
Wysłany przez: Kiara 0- nie jest to wina posiadanej bezprzewodowej klawiatury i myszy, bo kupiłam je później niż wystąpił ten problem, a po odłączeniu ich nadajnika pióro i tak się zacina,
Odłączenie nic nie da jeśli to sterownik. Działa tak od nowości czy po czasie się stało.
jeśli to Vista lub 7ka to powyłączaj opcje z klawiaturą wirtualną te moduły table PC coś takiego nie pamiętam dokładnie nazwy.
Kiara 0
Member
Utworzony: 2011.03.31 16:25 Zmieniony: 2011.03.31 22:15
Mam XP , napisałam, że na początku wszystko działało dobrze. Zaraz jeszcze sprawdzę działanie na laptopie.
Edit:
Wygląda na to, że na innym komputerze działa poprawnie:
laptop ICom, Gimp, XP.
Proszę, może jakiś inny użytkownik tabletu miał takie problemy ?
Edit:
Wygląda na to, że na innym komputerze działa poprawnie:
laptop ICom, Gimp, XP.
Proszę, może jakiś inny użytkownik tabletu miał takie problemy ?
Kiara 0
Member
Utworzony: 2011.04.03 21:14
Przepraszam za powtórny post, ale nie dostałam odpowiedzi, a problem jest dość naglący.
Od 1 do 4 z 4