Kategoria: Akcesoria graficzne »

"Szarpiący" pen i skaczący kursor przy tablecie ThinType P2006 - Pomocy

Utworzony: 2011.04.10 12:28

Dzień dobry, od wczoraj wieczora gnębi mnie pewien problem: jakoś w sierpniu zeszłego roku kupiłem tablet Pentagramu - ThinType P2006 i generalnie nie było z nim problemu, aż do sobotniego wieczora ( 9 kwietnia br) kiedy to nagle pen przestał kontaktować jak należy: Pen "szarpie" tzn mam problem z narysowaniem nawet jednej prostej linii, kiedy chce coś narysować to często kursor po prostu zatrzymuje się w miejscu od którego zaczynam wyprowadzać linię i albo w ogóle nie rusza z miejsca, albo zaczyna rysować jakieś krzywizny po swojemu. Szczególnie mocny jest ten problem kiedy próbuje coś rysować w dolnej części tabletu, u górnej połowy jeszcze jakoś idzie ale jest daleko od ideału, ba, kiedy skieruję pen na prawy dolny narożnik tabletu to kursor nagle potrafi pojawić się z drugiej strony! Co może być przyczyną? wymieniałem już baterię, rysik, wyczyściłem kilkukrotnie powierzchnię tabletu, próbowałem rysować na, jak i bez podkładki, bezpośrednio na tablecie, instalowałem sterowniki ze strony pentagramu i ciągle jest tak samo. Czy jest coś co można jeszcze zrobić? i co istotne, czy w najgorszym przypadku ta usterka podchodzi pod przekazanie tabletu do reklamacji?

Utworzony: 2011.04.11 09:33

Możesz pokazać jak to wygląda na jakiś liniach lub czymś takim. Jak masz gdzie to sprawdź na innym kompie i jak będzie to samo to może być problem z matrycą.

Utworzony: 2011.04.11 16:05

http://img577.imageshack.us/i/testom.jpg/

powyżej to screen z mojego testu, próbowałem nałożyć kilka poziomych i ukośnych linii po prawej stronie ekranu, który jak się zdaje jest szczególnie trefny, efektem czego zamiast prostych linii powstały mi jakieś poprzerywane krzywizny, ta długa linia przechodząca przez całe pole to przeskok jaki mi zrobił, kursor po raz kolejny nagle wskoczył mi na lewą stronę ekranu :(

Utworzony: 2011.04.11 16:05

postaram się to niebawem sprawdzić na innym kompie.

Utworzony: 2011.04.11 16:35

ok, sprawdziłem tablet na innym kompie, niestety problem jest taki sam - tablet ma ogromny problem z odczytywaniem ruchów po prawej stronie jak i w dolnej części matrycy, zamiast precyzyjnie odwzorowywać ruchy pena kursor albo się zatrzymuje albo robi jakieś szarpane linie :(

Utworzony: 2011.04.11 16:42

Te po prawej to są pionowe linie odrysowane od czegoś?

Utworzony: 2011.04.11 18:26

Nie, próbowałem zrobić w tamtym miejscu poziome linie biegnące z prawej strony na lewą, zamiast tego wychodziły mi pionowe, tablet nie odczytywał tych ruchów jak należy, niestety :/

Utworzony: 2011.04.13 10:19

Chyba bez serwisu się nie obejdzie i będzie coś z matrycą lub elektroniką. Spróbuj jeszcze narysować linie skośne tak jedna pod drugą i pionowe, ale wg. mnie raczej tylko serwis.

Utworzony: 2011.04.13 11:38

Hmm, tego też się obawiałem, cóż nie dalej jak wczoraj późnym popołudniem napisałem do serwisu, pozostaje mi czekać na odpowiedź, dzięki za odzew ;)