Kategoria: Nawigacja GPS »

Nomad GT P5220 nie włącza się

Utworzony: 2011.05.16 23:09

Witam.

Czytałem o podobnym problemie w EVO, ale nie w GT P5220... Mianowicie urządzenie się nie włącza. Leżało w szafce od marca, dziś chciałem skorzystać i śmierć... Podładowałem raz - dość szybko się naładował - dalej się nie włącza. Zauważyłem, że przy przełączaniu z off na on ekran na ułamek sekundy się podświetla. W ogóle nie reaguje na przycisk power. Próbowałem zastosować:
1. podłącz do ładowania (adapter sieciowy) na 5 sekund
2. po 5 sekundach odłącz urządzenie (ekran nadal jest czarny)
3. pozostaw urządzenie na 10-14 godzin aż akumulator ulegnie całkowitemu rozładowaniu
4. po upływie tego czasu, podłącz urządzenie do ładowania (adapter sieciowy) i naciśnij 2 x przycisk Reset (na tylnej ściance obudowy)
5. pojawi się ekran powitalny, urządzenie zacznie się ładować'
Ale nie działa :( Dalej ekran tylko miga na ułamek sekundy. W momencie gdy jest on i urządzenie działa na baterii to z głośniczka słychać bardzo cieniutki i cichy pisk. Bateria się wyładowuje po jakichś 3-4 godzinach. Co oznacza, że coś tam działa.
Wgrana jest AM6.7. Nic więcej. Ładuję ładowarką sieciową, ale nic to nie daje :(

Urządzenie nie ma przycisku reset na zewnątrz. Posiada taki wewnątrz? Nie mam raczej gwarancji ponieważ sprzęt zakupiono rok temu w komputroniku, ale nie dano mi żadnych papierów (prezent od firmy)...

Ktoś miał podobne historie? Jakieś rozwiązania? Myślę, że przez ten czas wyczerpała się całkowicie bateria. Tyle, że wcześniej też się rozładowywała i dało się korzystać podłączając do ładowarki...

Utworzony: 2011.05.17 10:03 Zmieniony: 2011.05.17 10:04

Wysłany przez: ruszokDalej ekran tylko miga na ułamek sekundy. W momencie gdy jest on i urządzenie działa na baterii to z głośniczka słychać bardzo cieniutki i cichy pisk.

Prawdopodobnie jest to problem zasilania urządzenia i bez wizyty w serwisie się nie obejdzie (najczęściej przy takich objawach "Dalej ekran tylko miga na ułamek sekundy." dokonywana była przez serwis wymiana urządzenia). Rozwiązanie z modelu Nomad 4.3 w tym przypadku nie nie da.

Przycisk ON/OFF pełni także funkcję Resetu.

Utworzony: 2011.05.17 10:52 Zmieniony: 2011.05.17 10:52

Urządzenie było kupione w 2010 roku, data produkcji poniżej 2 lat od dziś. Ale nie mam papierów więc jest jakaś szansa na serwis? Czy tylko odpłatnie? No bo jak odpłatna wymiana to nie ma co się bawić :(
A co do tego zasilania. Czy jesteś w stanie cokolwiek doprecyzować. Doszedłem do tego, że ten pisk to nie z głośnika tylko prawdopodobnie jakieś cewki wewnątrz urządzenia.
Ale co się może stać urządzeniu, które leży 2 miesiące w szafce... Jeszcze z przyciskiem na off.
Nie ma jakiejś procedury hard resetu? No bo jeśli nie będę mógł jednak wysłać do serwisu na naprawę gwarancyjną to byłbym skłonny go jeszcze otworzyć...

Utworzony: 2011.05.17 12:25

Wysłany przez: ruszokUrządzenie było kupione w 2010 roku, data produkcji poniżej 2 lat od dziś. Ale nie mam papierów więc jest jakaś szansa na serwis?

Decyzje może podjąć tylko kierownik serwisu. Skontaktuj się z Pomocą techniczną pod nr 022 338 90 30 lub adresem pomoc@mmv.pl

Wysłany przez: ruszokA co do tego zasilania. Czy jesteś w stanie cokolwiek doprecyzować. Doszedłem do tego, że ten pisk to nie z głośnika tylko prawdopodobnie jakieś cewki wewnątrz urządzenia.

Dostałem informacje z serwisu, że przy takich objawach najczęściej urządzenie jest kwalifikowane do wymiany. Więcej szczegółów niestety nie znam.

Wysłany przez: ruszokAle co się może stać urządzeniu, które leży 2 miesiące w szafce... Jeszcze z przyciskiem na off.

Nic. Urządzenie w dalszym ciągu powinno być w 100% sprawne.

Wysłany przez: ruszokNie ma jakiejś procedury hard resetu?

Nie.

Wysłany przez: ruszokNo bo jeśli nie będę mógł jednak wysłać do serwisu na naprawę gwarancyjną to byłbym skłonny go jeszcze otworzyć...

Proszę się najpierw skontaktować z pomocą techniczną lub kierownikiem Piotrem Ziemkiewiczem.

Utworzony: 2011.05.17 17:40

Pan Ziemkiewicz wyraził zgodę na naprawę pod warunkiem, że na swój koszt podeślę urządzenie. Dzięki!

Utworzony: 2011.06.13 13:08

Finalnie urządzenie zostało naprawione. Wymiana elektroniki. Nie napisano co było prawdopodobną przyczyną, ale jeśli wymieniono elektronikę to na pewno było to coś poważnego. Wykonana została warunkowa naprawa gwarancyjna - jestem za to bardzo wdzięczny serwisowi, a przede wszystkim panu Piotrowi Ziemkiewiczowi. To bardzo dobrze świadczy o MMV i Pentagramie.
Jeszcze raz bardzo dziękuję - również Tobie <strong>Acmon</strong> za naprowadzenie mnie na dobrą ścieżkę :wink:

Pozdrawiam i uważam iż temat można zamknąć.

Utworzony: 2011.06.13 15:36

:)