Kategoria: Nawigacja GPS »
Nomad GT P5220 nie włącza się
Od 1 do 7 z 7
ruszok
Member
Utworzony: 2011.05.16 23:09
Witam.
Czytałem o podobnym problemie w EVO, ale nie w GT P5220... Mianowicie urządzenie się nie włącza. Leżało w szafce od marca, dziś chciałem skorzystać i śmierć... Podładowałem raz - dość szybko się naładował - dalej się nie włącza. Zauważyłem, że przy przełączaniu z off na on ekran na ułamek sekundy się podświetla. W ogóle nie reaguje na przycisk power. Próbowałem zastosować:
1. podłącz do ładowania (adapter sieciowy) na 5 sekund
2. po 5 sekundach odłącz urządzenie (ekran nadal jest czarny)
3. pozostaw urządzenie na 10-14 godzin aż akumulator ulegnie całkowitemu rozładowaniu
4. po upływie tego czasu, podłącz urządzenie do ładowania (adapter sieciowy) i naciśnij 2 x przycisk Reset (na tylnej ściance obudowy)
5. pojawi się ekran powitalny, urządzenie zacznie się ładować'
Ale nie działa :( Dalej ekran tylko miga na ułamek sekundy. W momencie gdy jest on i urządzenie działa na baterii to z głośniczka słychać bardzo cieniutki i cichy pisk. Bateria się wyładowuje po jakichś 3-4 godzinach. Co oznacza, że coś tam działa.
Wgrana jest AM6.7. Nic więcej. Ładuję ładowarką sieciową, ale nic to nie daje :(
Urządzenie nie ma przycisku reset na zewnątrz. Posiada taki wewnątrz? Nie mam raczej gwarancji ponieważ sprzęt zakupiono rok temu w komputroniku, ale nie dano mi żadnych papierów (prezent od firmy)...
Ktoś miał podobne historie? Jakieś rozwiązania? Myślę, że przez ten czas wyczerpała się całkowicie bateria. Tyle, że wcześniej też się rozładowywała i dało się korzystać podłączając do ładowarki...
Czytałem o podobnym problemie w EVO, ale nie w GT P5220... Mianowicie urządzenie się nie włącza. Leżało w szafce od marca, dziś chciałem skorzystać i śmierć... Podładowałem raz - dość szybko się naładował - dalej się nie włącza. Zauważyłem, że przy przełączaniu z off na on ekran na ułamek sekundy się podświetla. W ogóle nie reaguje na przycisk power. Próbowałem zastosować:
1. podłącz do ładowania (adapter sieciowy) na 5 sekund
2. po 5 sekundach odłącz urządzenie (ekran nadal jest czarny)
3. pozostaw urządzenie na 10-14 godzin aż akumulator ulegnie całkowitemu rozładowaniu
4. po upływie tego czasu, podłącz urządzenie do ładowania (adapter sieciowy) i naciśnij 2 x przycisk Reset (na tylnej ściance obudowy)
5. pojawi się ekran powitalny, urządzenie zacznie się ładować'
Ale nie działa :( Dalej ekran tylko miga na ułamek sekundy. W momencie gdy jest on i urządzenie działa na baterii to z głośniczka słychać bardzo cieniutki i cichy pisk. Bateria się wyładowuje po jakichś 3-4 godzinach. Co oznacza, że coś tam działa.
Wgrana jest AM6.7. Nic więcej. Ładuję ładowarką sieciową, ale nic to nie daje :(
Urządzenie nie ma przycisku reset na zewnątrz. Posiada taki wewnątrz? Nie mam raczej gwarancji ponieważ sprzęt zakupiono rok temu w komputroniku, ale nie dano mi żadnych papierów (prezent od firmy)...
Ktoś miał podobne historie? Jakieś rozwiązania? Myślę, że przez ten czas wyczerpała się całkowicie bateria. Tyle, że wcześniej też się rozładowywała i dało się korzystać podłączając do ładowarki...
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2011.05.17 10:03 Zmieniony: 2011.05.17 10:04
Wysłany przez: ruszokDalej ekran tylko miga na ułamek sekundy. W momencie gdy jest on i urządzenie działa na baterii to z głośniczka słychać bardzo cieniutki i cichy pisk.
Prawdopodobnie jest to problem zasilania urządzenia i bez wizyty w serwisie się nie obejdzie (najczęściej przy takich objawach "Dalej ekran tylko miga na ułamek sekundy." dokonywana była przez serwis wymiana urządzenia). Rozwiązanie z modelu Nomad 4.3 w tym przypadku nie nie da.
Przycisk ON/OFF pełni także funkcję Resetu.
ruszok
Member
Utworzony: 2011.05.17 10:52 Zmieniony: 2011.05.17 10:52
Urządzenie było kupione w 2010 roku, data produkcji poniżej 2 lat od dziś. Ale nie mam papierów więc jest jakaś szansa na serwis? Czy tylko odpłatnie? No bo jak odpłatna wymiana to nie ma co się bawić :(
A co do tego zasilania. Czy jesteś w stanie cokolwiek doprecyzować. Doszedłem do tego, że ten pisk to nie z głośnika tylko prawdopodobnie jakieś cewki wewnątrz urządzenia.
Ale co się może stać urządzeniu, które leży 2 miesiące w szafce... Jeszcze z przyciskiem na off.
Nie ma jakiejś procedury hard resetu? No bo jeśli nie będę mógł jednak wysłać do serwisu na naprawę gwarancyjną to byłbym skłonny go jeszcze otworzyć...
A co do tego zasilania. Czy jesteś w stanie cokolwiek doprecyzować. Doszedłem do tego, że ten pisk to nie z głośnika tylko prawdopodobnie jakieś cewki wewnątrz urządzenia.
Ale co się może stać urządzeniu, które leży 2 miesiące w szafce... Jeszcze z przyciskiem na off.
Nie ma jakiejś procedury hard resetu? No bo jeśli nie będę mógł jednak wysłać do serwisu na naprawę gwarancyjną to byłbym skłonny go jeszcze otworzyć...
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2011.05.17 12:25
Wysłany przez: ruszokUrządzenie było kupione w 2010 roku, data produkcji poniżej 2 lat od dziś. Ale nie mam papierów więc jest jakaś szansa na serwis?
Decyzje może podjąć tylko kierownik serwisu. Skontaktuj się z Pomocą techniczną pod nr 022 338 90 30 lub adresem pomoc@mmv.pl
Wysłany przez: ruszokA co do tego zasilania. Czy jesteś w stanie cokolwiek doprecyzować. Doszedłem do tego, że ten pisk to nie z głośnika tylko prawdopodobnie jakieś cewki wewnątrz urządzenia.
Dostałem informacje z serwisu, że przy takich objawach najczęściej urządzenie jest kwalifikowane do wymiany. Więcej szczegółów niestety nie znam.
Wysłany przez: ruszokAle co się może stać urządzeniu, które leży 2 miesiące w szafce... Jeszcze z przyciskiem na off.
Nic. Urządzenie w dalszym ciągu powinno być w 100% sprawne.
Wysłany przez: ruszokNie ma jakiejś procedury hard resetu?
Nie.
Wysłany przez: ruszokNo bo jeśli nie będę mógł jednak wysłać do serwisu na naprawę gwarancyjną to byłbym skłonny go jeszcze otworzyć...
Proszę się najpierw skontaktować z pomocą techniczną lub kierownikiem Piotrem Ziemkiewiczem.
ruszok
Member
Utworzony: 2011.05.17 17:40
Pan Ziemkiewicz wyraził zgodę na naprawę pod warunkiem, że na swój koszt podeślę urządzenie. Dzięki!
ruszok
Member
Utworzony: 2011.06.13 13:08
Finalnie urządzenie zostało naprawione. Wymiana elektroniki. Nie napisano co było prawdopodobną przyczyną, ale jeśli wymieniono elektronikę to na pewno było to coś poważnego. Wykonana została warunkowa naprawa gwarancyjna - jestem za to bardzo wdzięczny serwisowi, a przede wszystkim panu Piotrowi Ziemkiewiczowi. To bardzo dobrze świadczy o MMV i Pentagramie.
Jeszcze raz bardzo dziękuję - również Tobie <strong>Acmon</strong> za naprowadzenie mnie na dobrą ścieżkę
Pozdrawiam i uważam iż temat można zamknąć.
Jeszcze raz bardzo dziękuję - również Tobie <strong>Acmon</strong> za naprowadzenie mnie na dobrą ścieżkę

Pozdrawiam i uważam iż temat można zamknąć.
Od 1 do 7 z 7