Kategoria: Sieci i komunikacja »

Cerberus adsl wifi lite brak synchronizacji

Utworzony: 2011.05.25 19:26

Witam!
Zakupiłem niedawno używanego cerberusa adsl wifi lite.
Miał służyć do podłączenia jednego kompa przez kabel i stworzenia sieci bezprzewodowej w domu.
Próbuje skonfigurować go na wszystkie możliwe sposoby lecz nadal nie działa;/
Router nie chce się zsynchronizować, wciąż mryga lampka od ADSL
Posiadam neostrade 1mb
Błędy jakie pojawiają się w logu:

1/1/2000 0:2:2> No DNS server available
1/1/2000 0:2:2> Last errorlog repeat 10 Times
1/1/2000 0:2:2> adjTimeTask fail: no server available
1/1/2000 0:2:2> adjtime task pause 1 day
1/1/2000 0:3:40> netMakeChannDial: err=-3001 rn_p=80488150

Czy mógłby ktoś opisać mi proces konfiguracji tego routera krok po kroku?

Utworzony: 2011.05.26 16:44

Raczej nikt ci nie opisze jak nie podasz dokładnego modelu, przestaw ustawienia ADSL na G.DMT.

Utworzony: 2011.05.26 18:48

Model to pentagram cerberus adsl wifi 802.11g lite
Próbowałem przestawić to co napisałeś, wprowadzałem też dns-y neostrady ręcznie i nic nie pomaga;/

Utworzony: 2011.05.27 12:52

To ten z pomarańczowym menu? Po kolei DNS'y nic nie dadzą jak dioda ADSL będzie migać. Zrób diagnostykę i czego on nie przechodzi?

Użyj innego kabla telefonicznego chyba że on ci działa na innym modemie, czy ten router działał już u ciebie wcześniej czy od razu po zakupie nie działa.

Utworzony: 2011.05.27 14:55

Tak, z pomarańczowym. Kabel jest w porządku, działa na nim modem sagema od neostrady.
Nie działał u mnie wcześniej ale sprzedawca zapewniał że jest w 100% OK.
W diagnostyce, tak jak pisałem, nie synchronizuje ADSL

>> Testing Ethernet LAN connection ... PASS

>> Testing ADSL Synchronization ... FAIL

>> Testing ATM OAM segment ping ... SKIPPED

>> Testing ATM OAM end to end ping ... SKIPPED

>> Ping Primary Domain Name Server . SKIPPED
>> Ping www.yahoo.com ... SKIPPED

Utworzony: 2011.05.27 15:45 Zmieniony: 2011.05.27 15:47

Co masz poustawiane w zakładce Advanced Setup ->ADSL w ADSL Mode i ADSL Type?

Masz możliwość u kogo innego podłączyć ten router, na innej linii, może być uszkodzony.

Utworzony: 2011.05.27 17:30 Zmieniony: 2011.05.27 17:30

ADSL Type mam ANNEX A tak jak być powinno a ADSL Mode aktualnie G.DMT tak jak pisało w instrukcji, ale na pozostałe opcje (adsl2, adsl2+, auto sync-up, g.lite, t1.413) też przełączałem i nic to nie pomagało:/
Wybiorę się jeszcze jutro do kuzyna, też ma neostrade to zobaczę jak będzie u niego wyglądać sytuacja i dam wtedy znać;)

Utworzony: 2011.05.29 15:34

Podłączyłem router u kumpla pod neostrade, ustawiliśmy u niego i działa.
Przyniosłem go z powrotem do domu, zmieniłem tylko swój login i hasło i zonk. Neta brak.
Podpiąłem go bezpośrednio do gniazdka, bo kabel telefoniczny do kompa ciągnie mi się przez cały dom, i okazało się że router działa, bez problemu synchronizuje się i przesyła neta bezprzewodowo.
Problemem jest kabel biegnący przez cały dom. Tylko zastanawia mnie jedna sprawa: czemu modem z neostrady, sagem, działa na tym kablu bez problemu a pentagram nie może się zsynchronizować?
Co mogę zrobić? Nie przeniosę kompa bliżej gniazdka bo nie mam jak, ewentualnie pozostaje zakup bezprzewodowej karty sieciowej do stacjonarnego, ale boje się że sygnał z routera będzie słaby i będzie mi net na stacjonarnym mulił (mieszkam w domu jednorodzinnym, gniazdko na parterze, komp na piętrze;/ ). Jakieś inne pomysły co można na to poradzić?

Utworzony: 2011.05.30 09:25

Może kable we wtyczce są przestawione, zobacz czy wyglądają tak samo jak na krótszym kablu.

Wysłany przez: nowakPodpiąłem go bezpośrednio do gniazdka....

Nie ma jednego kabla są jakieś łączniki.

Utworzony: 2011.05.30 10:14

Kable nie są poprzestawiane. Ten długi kabel wychodzący z gniazdka jest tam zamontowany na stałe i na całej długości nie ma żadnych złączek. Dopiero w pokoju gdzie mam kompa jest zrobione gniazdko i do niego podpięty jest router.
Ale to nie wina jakiegoś przestawienia kabli bo tak jak już pisałem na tych samych kablach działa mi modem sagem 800 (czy jakoś tak;P) i nie ma z nim żadnego problemu.
Nie wiem co to może być... już mnie nerwy powoli biorą.

Utworzony: 2011.05.30 12:51

No i sprawa się wyjaśniła. Winą było złe podłączenie kabli prze panów z tp. Wymieniali mi kiedyś kabel w domu i były w nim 4 żyły: niebieska, pomarańczowa i 2 białe. Podłączyli nie tą białą żyłę, którą trzeba, przez co ruter nie mógł się zsynchronizować. Dziwi mnie tylko to, że modem od neostrady, sagem, działał bezproblemowo podłączony tylko na jednej żyle. Nie wiem w jaki sposób on funkcjonował, ale funkcjonował:D
Tak czy siak problem rozwiązany:) Dziękuję za pomoc wszystkim;) Temat uważam za zamknięty.

Utworzony: 2011.05.30 16:14

Coś tak myślałem. To zależy od urządzenia, na niektórych modelach możesz definiować jak para kabli ma być wykorzystywana (wtyczka to 4P4C, ale wykorzystuje realnie 4P2C http://en.wikipedia.org/wiki/Modular_connector), czy ma być na wprost czy przekros, urządzenie też może samo wykrywać układ lub działać w innej kombinacji.

Utworzony: 2012.02.02 21:08

"Winą było złe podłączenie kabli prze panów z tp. Wymieniali mi kiedyś kabel w domu i były w nim 4 żyły: niebieska, pomarańczowa i 2 białe. Podłączyli nie tą białą żyłę, którą trzeba, przez co ruter nie mógł się zsynchronizować."
Mam identyczny problem, co Ty kiedyś. Na routerze nie działa, na Sagemie bez problemu.
Gdzie dokładnie mam szukać "podobnej winy"? W gniazdku telefonicznym, czy w puszce ściennej tp.
Masz może zdjęcia jak te kable powinny być połączone, albo BARDZO dokładny opis?

POZDRAWIAM

Utworzony: 2012.02.03 10:04

Modulację zmieniałeś te GDMT itd.

Utworzony: 2012.02.04 13:53

Konfiguracja na 100% jest poprawna:
Testowałem z ADSL Mode :G.DMT oraz G.lite, ADSL Type oczywiście ANNEX A.
Encapsulation : PPPoA VC-Mux, VPI : 0, VCI : 35 login oraz hasło poprawnie wpisane.
To musi być to co u kolegi wyżej. Czy połączenie kabli telefonicznych mogę sprawdzić urządzeniem (jakimś testerem) albo programem komputerowym?
I oczywiście czekam na odpowiedź na wcześniej zadane pytanie.

Utworzony: 2012.02.05 11:11

U mnie sytuacja wygląda tak, że w domu na parterze mam gniazdko telefoniczne do którego podłączony jest telefon (przez filtr oczywiście) i drugi kabel (zamontowany wewnątrz gniazdka, nie przez wtyczkę), biegnący przez cały dom i również zakończony gniazdkiem telefonicznym (to właśnie w tym drugim gniazdku był problem ze źle podłączonymi kablami). Do tego drugiego gniazdka mam podłączony router kabelkiem z zestawu. Mój problem polegał na tym, że kabel zamontowany wewnątrz gniazdka na dole był podłączony przewodami w kolorze niebieskim i biały nr1, a w gniazdku u góry podłączone były przewody niebieski i biały nr2. Po zamianie białych przewodów wewnątrz gniazdka u góry problem zniknął.

Utworzony: 2012.02.06 13:28 Zmieniony: 2012.02.07 15:13

U mnie wygląda to tak.
Kabel telefoniczny od głównej nitki z ulicy był 2 razy uszkodzony - naprawiany przez Pogotowie telefoniczne. W budynku jest jedno gniazdo telefoniczne (jeszcze nie rozkręcałem).
Pod gniazdo zamontowany jest rozgałęźnik, następnie telefon mikro-filtrem i oczywiście kabel do modemu Sagem.
Router działa na 100% - testowany u znajomych na Netii i Neostradzie.
Po konfiguracji router podłączałem nawet osobno bez telefonu i rozgałęźnika, i nadal nic.
Dlatego zakładałem podobną (identyczną) usterkę.
Tylko pytanie jeśli mam tę samą usterkę to czy telefon powinien działać w moim przypadku?
Znacie może router, który daje sobie tak samo radę ze synchronizowaniem ADSL, co modem Sagem.

Utworzony: 2012.02.08 14:26 Zmieniony: 2012.02.08 14:26

???

Utworzony: 2012.02.09 10:02

Zależy od tego z jakich pinów korzysta telefon a z jakich router zobacz w gniazdach, ew zobacz te kabelki.