Kategoria: Nawigacja GPS »

PathFinder p3106 - tryby dzialania i czas pracy loggera

Utworzony: 2011.05.26 11:23

Witam wszystkich na forum. Powaznie mysle o zakupie modelu p3106 na wyprawe rowerowa i w zwiazku z tym prosze o pomoc, poniewaz instrukcja do tego urzadzenia dostepna w sieci nie zawiera praktycznie niczego. Szukam GPS logera na 12 dniowa wyprawe rowerowa w celu zapisywania danych do zdjec. Zalozenia sa takie ze bede w trasie do 10h dziennie, nie bede uzywal nawiagacji, ale chcialbym miec mozliwosc awaryjnego polaczenia sie z odbiornikiem GPS z telefonu i podejrzenie mojej lokalizacji. Poniewaz zadko bede nocowal w miejscach gdzie bede mogl podladowac baterie mam zamiar zaopatrzyc sie w cztery zamienniki i ladowac w razie mozliwosci. Moje pytania w skrocie:
- ile wytrzyma p 3106 w trybie logowania z zalozeniami takim jak napisalem powyzej - potrzebuje stalego zapisu trasy bez laczenia sie przez BT? W karcie jest 24h ale nie moge zrozumiec jakiego trybu sie to tyczy.
- jaki tryb powinien byc najlepszy do zalozen wycieczki?
- czy bez problemu moge sie polaczyc na chwile przez BT bez koniecznosci przerywania pracy loggera?
- jaka czestotliwosc zbierania sladow mozna ustawic, czy da sie np co minute?
- ile na prawde trwa ladowanie baterii w urzadzeniu?

Utworzony: 2011.05.26 16:53

Wysłany przez: dodo02- czy bez problemu moge sie polaczyc na chwile przez BT bez koniecznosci przerywania pracy loggera?

Kumpel ma i w trybie log tylko rejestruje zapisuje ścieżkę a w trybie navi robi obie rzeczy. Praktycznej strony nie znam, ustawienia chyba robisz przez ten program, tu masz instrukcję http://download.pentagram.eu/pl/sterowniki/gps/gps_photo_tagger/gpsPhotoTagger_manual_Polish.pdf

Utworzony: 2011.05.28 15:05

Cześć dodo02,używam p3106 od 2 lat i mogę ci go śmiało polecić. Mój p3106 działa w zestawie z tel SE k530i + trekbuddy. Używam go głównie na wypadach rowerowych.Co do twoich pytań to może trochę ci pomogę: tryb NAV jeśli chcesz korzystać z nawigacji {bez zapisywania trasy w p3106} ,ja najdłużej korzystałem ok 13 godz. w ciągu jednego dnia,następnego ok 9 godz. i jeszcze się nie rozładował.Oznacza to iż w trybie NAV może działać ok 24 h.Trasę mogę zapisywać w Trekbuddy.Natomiast tryb LOG pozwala na jednoczesne korzystanie z nawigacji i zapisywanie trasy w logerze p3106 a czas pracy powinien być ten sam.Inna sprawa jest gdy masz włączony tryb LOG ale nie włączyłeś bluta w fonie,wtedy zapisuje trasę ale nie traci energi na połączenie z telefonem przez BT. W każdej chwili jeśli potrzebujesz możesz odpalić BT i sprawdzić sobie pozycję bez obawy że przerwie zapisywanie.Podejrzewam że w trybie LOG bez ciągłego łączenia z BT może działać kilka dni.Teraz trochę o zgrywaniu danych z p3106: Instalujesz na kompie program GPS Photo Tagger i odpalasz,następnie jeśli twój komp ma łącze BT musisz połączyć p3106 z kompem[u mnie łączy za pomocą portu COM 12] .Loger musi być w trybie LOG. Ustawienia p3106 : Ma 3 tryby pracy samochodowy,rowerowy i pieszy,wiąże się to z częstotliwością zapisywania logu. Ja ustawiłem zapis co 6 sekund.Kiedyś miałem co 2 sek. ale wtedy zmiejsza się pojemność pamięci zapisu[o ile pamiętam to jakieś 35Mb] .Przy ustawieniu 6 sek. miałem zapisane 3 trasy ,każda po około 130-140 km i pamięć była zapełniona w ok 30%. I to tyle, życzę udanego zakupu pozdro.

Utworzony: 2011.05.30 00:49

Hej! Dzieki Wam za informacje. Czyli nie ma problemu zeby urzadzenie samo sie wylaczylo i przestalo zbierac slady, jesli nie podlacze bluetootha? Generalnie nie mam zamiaru korzystac z nawigacji wiecej niz raz, a zalezy mi na tym zeby po tychdwoch tygodniach miec obraz tego gdzie bylem i zeby dzial jak najdluzej. Z tego co wyczytalem program bt747 jest w stanie zgrywac logi i czyscic pamiec p3106 przez bluetooth z telefonu. Przed chwila wgralem go na SE w620i i dziala. Zastanawia mnie tylko to co wszyscy pisza ze zgrywanie danych z pentagramow potrafi trwac parenascie minut! Druga sprawa to te 32 MB i tylko 150 000 punktow. Widzialem urzadzenie majace 4 MB i 200 000 punktow. Nie znam sie na GPS, ale taki log jest pewnie zwyklym plikiem tekstowym, wiec co tam tyle wazy? Jak wyglada ladowanie tego modelu, w pudelku powinien byc "zasilacz sieciowy" czyli nie musze inwestowac w przejsciowki na 230V? Mozna przez USB? Co sie dzieje po wylaczeniu i wlaczeniu z powrotem urzadzenia w tryb log? Czy on wykrywa nowa trase, czy jedzie z zapisem logow od ostatniego punktu?
Troche sie namieszalo, bo chcialem go kupic jeszcze przed weekendem, ale sie okazalo, ze nigdzie juz go nie ma. Jutro mialem isc i kupic konkurencje, a tu dostalem oferte kupna p3106 i teraz mam zagwozdke co wybrac. Za Pentagramem przemawia ten przycisk do zapamietywania punktów i wylaczajacy sie bluetooth w przypadku braku polaczenia. Nie wiem czy to dobrze zrozumialem, ze bez polaczenia z bluetoothem on bedzie zapisywal loga wiecej niz 24h? Az nie chce mi sie wierzyc... W pentagramie dodatkowo mam ladowarke w komplecie :D

Utworzony: 2011.06.02 23:32

Ufff ,lawina pytań ale spróbuje po kolei : p3106 w trybie log zapisuje trasę cały czas czy korzystasz z bluta czy nie.Jak chcesz przerwać zapisywanie to wyłączasz gps i tyle.Nie pamiętam na jakiej stronie w necie czytałem że w trybie czuwania może działać około 10 dni.Sam nigdy tego nie sprawdzałem.Nie mam pojęcia czy będzie wtedy zapisywał trasę.W ustawieniach jest opcja: po zapełnieniu pamięci nadpisywać trasę czy przerwać zapisywanie,ja ustawiłem przerwij.Co do zgrywania logu z gps to nie mam z tym problemu.W pudełku znajdziesz ładowarkę z wtyczką mini usb, ładowarkę samochodową,kabel usb-mini usb,płytkę z progr. GPS photo tagger i locr gps photo.Za pomocą tych programików zgrasz sobie logi,wyświetli ci trasę w Google Earth,jeśli robiłeś fotki to wgrasz je sobie i w miejscu zrobienia na trasie się wyświetlą[ Tagowanie ] ,zapisywana jest prędkość,odległość i wysokość npm.Co do wielkości zgranego pliku to jest różnie,po zgraniu logu przez photo tager tworzy się plik ITM , u mnie przy ustawieniu zapisu co 6 sek. trasa długości 150 km [około 8 h zapisu] to jakieś 2 Mb a czas zgrywania to jakieś 2 min.Po wyłączeniu trybu LOG przerywa zapis ,po włączeniu zapisuje nową trasę ale w programie GPS photo tagger jest funkcja połącz trasę,podziel,usuń wybraną itp.Jedno jest pewne w p3106 mocne argumenty to :funkcjonalność,małe gabaryty i bateria lit-polimerowa 850 mAh czyli dobrze wydana kasa.