Kategoria: Sieci i komunikacja »
Pentagram Cerberus P 6331-6, komputer traci połączenie wifi
Od 1 do 5 z 5
iMarekPL
Member
Utworzony: 2011.05.30 15:35
Witam.
Posiadam router jak w temacie. Ustawione zabezpieczenia WPA2.
Łączy mi w sieć i dzieli internet przez wifi dla urządzeń:
- MacBook Pro z OSX 10.6
- HP z Windows 7
- drukarka HP P1102w
Już dość dawno zauważyłem pewien problem na MacBook Pro. Po kilku/kilkunastu/kilkudziesięciu minutach bez korzystania z internetu komputer jakby tracił połączenie z wifi. Niby w ustawieniach widnieje informacja, że jestem podłączony do sieci przez wifi, ale próba odpalenia jakiejkolwiek strony nie udaje się. Musze wyłączyć i ponownie włączyć wifi w komputerze i wszystko jest ok.
Bardziej wkurza mnie problem z nową drukarką HP P1102w. Posiada ona wifi i opcję automatycznego wchodzenia w stan oszczędzania energii po kilku minutach. Wybudza się z tego stanu po sygnale otrzymanym przez wifi po wybraniu drukowania w jakimś programie. Problem w tym, że po niedługim czasie od wejścia w ten stan drukarka również jakby traciła połączenie z siecią. Dioda wskazuje, że cały czas połączona jest z siecią a mimo to nie ma możliwości ani drukowania, ani wejścia w ustawienia drukarki przez przeglądarkę,
Laptopa z Windowsem używam na tyle rzadko, że nie mam możliwości określenia, czy występuje ten sam problem.
Wydaje mi się, że skoro dwa urządzenia mają podobny problem, wina musi leżeć po stronie routera.
Jakieś sugestie?
Pozdrawiam.
Posiadam router jak w temacie. Ustawione zabezpieczenia WPA2.
Łączy mi w sieć i dzieli internet przez wifi dla urządzeń:
- MacBook Pro z OSX 10.6
- HP z Windows 7
- drukarka HP P1102w
Już dość dawno zauważyłem pewien problem na MacBook Pro. Po kilku/kilkunastu/kilkudziesięciu minutach bez korzystania z internetu komputer jakby tracił połączenie z wifi. Niby w ustawieniach widnieje informacja, że jestem podłączony do sieci przez wifi, ale próba odpalenia jakiejkolwiek strony nie udaje się. Musze wyłączyć i ponownie włączyć wifi w komputerze i wszystko jest ok.
Bardziej wkurza mnie problem z nową drukarką HP P1102w. Posiada ona wifi i opcję automatycznego wchodzenia w stan oszczędzania energii po kilku minutach. Wybudza się z tego stanu po sygnale otrzymanym przez wifi po wybraniu drukowania w jakimś programie. Problem w tym, że po niedługim czasie od wejścia w ten stan drukarka również jakby traciła połączenie z siecią. Dioda wskazuje, że cały czas połączona jest z siecią a mimo to nie ma możliwości ani drukowania, ani wejścia w ustawienia drukarki przez przeglądarkę,
Laptopa z Windowsem używam na tyle rzadko, że nie mam możliwości określenia, czy występuje ten sam problem.
Wydaje mi się, że skoro dwa urządzenia mają podobny problem, wina musi leżeć po stronie routera.
Jakieś sugestie?
Pozdrawiam.
jumor
Member
Utworzony: 2011.12.27 22:06
Dołączam sie do wątku i jednocześnie odświeżam.
Mam już serdecznie dość codziennego wyłaczania tego rutera
by wifi było wifi. Niby podłączone a nie podłączone.
Na pewno to nie laptop, bo na dwóch bywa to samo
w tej samej chwili. Gdy sie to zdarzy, próżno odświeżać
przeszukiwanie sieci. Albo widzi Cerberusa ale martwego,
albo w ogóle go nie widzi wśród innych sieci.
Może ktoś z Was to rozgryzł?
Niby jest jeszcze na 5-letniej gwarancji...
Mam już serdecznie dość codziennego wyłaczania tego rutera
by wifi było wifi. Niby podłączone a nie podłączone.
Na pewno to nie laptop, bo na dwóch bywa to samo
w tej samej chwili. Gdy sie to zdarzy, próżno odświeżać
przeszukiwanie sieci. Albo widzi Cerberusa ale martwego,
albo w ogóle go nie widzi wśród innych sieci.
Może ktoś z Was to rozgryzł?
Niby jest jeszcze na 5-letniej gwarancji...
karol66
Member
Utworzony: 2011.12.27 22:13
Witaj
Spróbuj wyłączyć we właściwościach karty wifi, pole dotyczące oszczędzania energii i ustaw aby, router nadawał na kanale 11. Karta już powinna sama się dostosować do kanału po odebraniu ramki beacom z routera, no chyba, że jest kilkuletnia wtedy trzeba samemu ustawić kanał w karcie.
Pozdrawiam
Spróbuj wyłączyć we właściwościach karty wifi, pole dotyczące oszczędzania energii i ustaw aby, router nadawał na kanale 11. Karta już powinna sama się dostosować do kanału po odebraniu ramki beacom z routera, no chyba, że jest kilkuletnia wtedy trzeba samemu ustawić kanał w karcie.
Pozdrawiam
iMarekPL
Member
Utworzony: 2011.12.27 22:14
Mi pomogła... zmiana routera na NETGEAR WNR3500L. Cerberus robi mi teraz tylko za modem ADSL i jest podłączony kablem do NETGEAR'a.
Możesz spróbować oddać na gwarancję. Chętnie się dowiem czy jest to usterka czy "normalne" działanie tego modelu.
Możesz spróbować oddać na gwarancję. Chętnie się dowiem czy jest to usterka czy "normalne" działanie tego modelu.
balibali
Member
Utworzony: 2011.12.28 12:39
jumor jak jest na gwarancji to co się zastanawiasz, jak router to ci wymienią a jak nie to nie.
Od 1 do 5 z 5