Kategoria: Sieci i komunikacja »
Cerberus P6367 + HUAWEI E173
dp12
Member
Utworzony: 2011.11.17 20:10
Wgrałem najnowszy jaki był: v3.35.06. Nie wiem czy pomogę Ci "slan" ponieważ wcześniej (przed wymianą firmware) po zerwanym połączeniu router automatycznie łączył się z siecią. Teraz też nie mam tego problemu. Może chodzi o modem, którego używasz. Ja łączę się za pomocą huawei 1752. Odnośnie opcji, które opisujesz to jeśli dobrze pamiętam są one w sofcie PENTAGRAM, w ustawieniach WAN SETTINGS (sprawdziłem również w instrukcji na str. 21).
kaneda1984
Member
Utworzony: 2011.11.18 09:13
Witam, mam modem Huawei E173 z internetem od Vectry i nie potrafie go skonfigurować pod ruter p6367. Na infolinii vectry nie potrafią mi pomóc, mówią, że nie da się podłączyć ich modemu do rutera:( czy da się coś z tym zrobić?
slan
Member
Utworzony: 2011.11.18 12:35
Dzięki, dp12; miałeś rację - przeoczyłem to jakoś :)
Jednak problem i tak pozostał. Wygląda na to, że to rzeczywiście wina modemu (E173u-2) - łączy mi się tylko po włączeniu zasilania routera. Wszelkie rozłączenia (np. standardowe Aero po godzinie) nie są wznawiane - muszę wtedy wyłączyć i ponownie włączyć zasilanie :(
Cóż, chyba poszukam innego modemu (np. 1752 :)).
Jednak problem i tak pozostał. Wygląda na to, że to rzeczywiście wina modemu (E173u-2) - łączy mi się tylko po włączeniu zasilania routera. Wszelkie rozłączenia (np. standardowe Aero po godzinie) nie są wznawiane - muszę wtedy wyłączyć i ponownie włączyć zasilanie :(
Cóż, chyba poszukam innego modemu (np. 1752 :)).
slan
Member
Utworzony: 2011.11.18 12:38
kaneda1984, z routerem 6367 współpracuje tylko i wyłącznie (niestety) modem E173u-2 - ważna jest właśnie ta końcówka "u-2". Zdejmij obudowę, pod którą jest pełne oznaczenie i sprawdź.
Trzarek
Member
Utworzony: 2011.11.18 21:47
, z routerem 6367 współpracuje tylko i wyłącznie (niestety) modem E173u-2 - ważna jest właśnie ta końcówka "u-2". Zdejmij obudowę, pod którą jest pełne oznaczenie i sprawdź.
Do Slan
Podaj mi e-mail to wyślę ci screena z mojego P6367 z firmwarem TENDA
Router pobiera IP. Brama i DNS to lipa.
Mógłbyś wysłać mi screen System Status z twoje go zalogowanego routera.
Mój e-mail minitel@o2.pl
Z góry dziękuję.
Do Slan
Podaj mi e-mail to wyślę ci screena z mojego P6367 z firmwarem TENDA
Router pobiera IP. Brama i DNS to lipa.
Mógłbyś wysłać mi screen System Status z twoje go zalogowanego routera.
Mój e-mail minitel@o2.pl
Z góry dziękuję.
slan
Member
Utworzony: 2011.11.20 13:02 Zmieniony: 2011.11.20 14:38
Trzarek, wysłałem Ci.
Podejrzewam, że bramę i DNS-y masz podobne jak ja i to jest prawidłowe.
Zwróć też uwagę na maskę podsieci. Przy tego typu połączeniach tak to ma być :)
Podejrzewam, że bramę i DNS-y masz podobne jak ja i to jest prawidłowe.
Zwróć też uwagę na maskę podsieci. Przy tego typu połączeniach tak to ma być :)
michtom
Member
Utworzony: 2011.11.21 22:46
Panowie i panie!!! mam mały problem. Posiadam router P6367 + E173 (dokładnie z opisu pod klapką z u-2) i chciałbym to razem skonfigurować pod Aero2. Proszę o jakieś pomysły, bez routera śmiga bez problemu. Już aktualizowałem router do wersji 3.35.06.... i nic nie pomogło...
slan
Member
Utworzony: 2011.11.22 11:15
michtom, P6367 bez problemu współpracuje z E173u-2 pod warunkiem przeflashowania modemu do wersji firmware: 11.126.85.00.209 - podejrzewam, że masz starszą wersję.
michtom
Member
Utworzony: 2011.11.22 13:40
masz racje wgralem nowy firmware i dziala bez zarzutu, dzięki :)
slan
Member
Utworzony: 2011.11.22 17:30 Zmieniony: 2011.11.23 08:31
Cieszę się, że pomogłem.
Jednak, aby nie było zbyt różowo: współpraca P6367 z E173u-2 nie jest stuprocentowa - nie działa automatyczne wznawianie połączeń - trzeba wyłączyć i ponownie włączyć zasilanie routera :( Z tego powodu rozglądam się za innym modemem. Podobno poprawnie działa np. E1752.
No, chyba, że z softem Tenda działa wznawianie połączeń na E173. Jeśli tak, napisz proszę, michtom.
Jednak, aby nie było zbyt różowo: współpraca P6367 z E173u-2 nie jest stuprocentowa - nie działa automatyczne wznawianie połączeń - trzeba wyłączyć i ponownie włączyć zasilanie routera :( Z tego powodu rozglądam się za innym modemem. Podobno poprawnie działa np. E1752.
No, chyba, że z softem Tenda działa wznawianie połączeń na E173. Jeśli tak, napisz proszę, michtom.
michtom
Member
Utworzony: 2011.11.26 07:49
Witam! Wznawianie działa i wszystko było dobrze przez dwa dni... Teraz najprawdopodobniej uszkodził mi się Router (sam modem E173 działa ok). Tylko kontrolki reagują, router już nie może się połączyć i nie można wbić 192.168.1.100 (zero reakcji) Kontaktowałem się ze serwisem i otrzymałem info że teraz to mogą mi zrobić sprzęt (który mam tydzień) poza gwarancją, ponieważ WGRAŁEM soft (Tenda) nie zalecany przez firmie Pentagram. Więc masakra, co radzicie??? Pozdro
michtom
Member
Utworzony: 2011.11.26 09:02
Witam ponownie! tak mnie temat wziął, że postanowiłem przewertować dokładnie google.pl
I router jest ok, najprościej w świecie oprogramowanie Tenda zmieniło mi adres ip na 192.168.0.1 i działa...
Wystarczyło sprawdzić: start==>uruchom==>cmd==>ipconfig /all
Pozdrawiam
I router jest ok, najprościej w świecie oprogramowanie Tenda zmieniło mi adres ip na 192.168.0.1 i działa...
Wystarczyło sprawdzić: start==>uruchom==>cmd==>ipconfig /all
Pozdrawiam
slan
Member
Utworzony: 2011.11.27 19:44 Zmieniony: 2011.11.27 19:47
Czyli potwierdzasz, że z softem Tenda działa Ci automatyczne wznawianie połączeń we współpracy z E173u-2? Pytam, ponieważ też w ten sposób pozbawiłbym się gwarancji, więc chcę wiedzieć na 100%, zanim wrzucę nowy firmware :)
A sprawdzałeś inne opcje, np. połączenie na żądanie, albo o zadanych porach?
Swoją drogą zachowanie serwisu Pentagrama jest wyjątkowo bezczelne - przecież wystarczy, żeby udostępnili firmware. Coraz częściej zaczyna się potwierdzać zła opinia o nich, niestety :(
Sama firma Pentagram też ani myśli wypuścić poprawiony soft (w przeciwieństwie do Tendy).
A sprawdzałeś inne opcje, np. połączenie na żądanie, albo o zadanych porach?
Swoją drogą zachowanie serwisu Pentagrama jest wyjątkowo bezczelne - przecież wystarczy, żeby udostępnili firmware. Coraz częściej zaczyna się potwierdzać zła opinia o nich, niestety :(
Sama firma Pentagram też ani myśli wypuścić poprawiony soft (w przeciwieństwie do Tendy).
Alein_PL
Member
Utworzony: 2011.11.27 20:41
hmm, nie aktualizujcie do tendy. Przerobilem to. wersja 35 nie laczyla sie z modemem e180, kompletne bzdury wychodzily podczas laczenia.E173s-1 to samo jak nie wykrywal to nie wykrywa.Na T-Mobile nie moglem sie juz polaczyc, AERO2 na e180 tez sie nie laczylo jak i wczesniej. Wgralem tende 34 i wrocilo do normy, czyli rwie polaczenia na e180 ,e173 niewidzi. Nie ma w opcjach nic wiecej co bylo by warte przesaidki na te chwile, moze kolejny firmware.
PS.Mam 2 cerberusy na obu testowalem to samo.
Te cerberusy sprawdzaja sie jako przenoscne routerki wifi do hotelu, jakis AP gdzies w firmie wsadzic podczas pracy z np. serwerami i prad z USB pobrac, tutaj sie sprawdzaja, WISP dziala dosc ladnie, generlanie dzialaja ladnie i stabilnie, ale nie jako routery 3G, odradzam wam je do tego, szukam innego routera 3G, raczej huawei, odradzam tez e960 itd. sa przeplacone.
PS.Mam 2 cerberusy na obu testowalem to samo.
Te cerberusy sprawdzaja sie jako przenoscne routerki wifi do hotelu, jakis AP gdzies w firmie wsadzic podczas pracy z np. serwerami i prad z USB pobrac, tutaj sie sprawdzaja, WISP dziala dosc ladnie, generlanie dzialaja ladnie i stabilnie, ale nie jako routery 3G, odradzam wam je do tego, szukam innego routera 3G, raczej huawei, odradzam tez e960 itd. sa przeplacone.
michtom
Member
Utworzony: 2011.11.27 20:47
Urządzenie fajne, ale moim zdaniem nie do 3G (może nie ten modem Huawai)... Nie ryzykuj z Tenda bo będziesz walczył tak jak ja. Nie może tak być, że konfiguruje router, działa fajnie ale przez jakiś czas (później dostaję jakby zawieszki a modem Huawei nie może się połączyć, coś jakby brak zasięgu)... Cały czas jestem w kontakcie mailowym z serwisantem z firmy Pentagram. Poprosiłem, o podesłanie oryginalnego softu (ciekawe czy dostane), ponieważ chcę sprzedać router i wrócić do sprawdzonej przez ze mnie firmy :) (ze względu na forum nie mogę reklamować innej firmy). Pozdrawiam
slan
Member
Utworzony: 2011.11.27 21:02 Zmieniony: 2011.11.27 21:03
OK, w takim razie nie ryzykuję z Tendą.
Potwierdzam, że 6367 fajnie działa jako WISP; ma przy tym zaskakująco duży zasięg :)
Swoją drogą zastanawiam się, kiedy wreszcie Pentagram się zreflektuje i wypuści nowy firmware. Chodzi tu nie tylko o reconnecty, (itp.), ale wogóle brak współpracy z bardzo dużą ilością modemów.
Potwierdzam, że 6367 fajnie działa jako WISP; ma przy tym zaskakująco duży zasięg :)
Swoją drogą zastanawiam się, kiedy wreszcie Pentagram się zreflektuje i wypuści nowy firmware. Chodzi tu nie tylko o reconnecty, (itp.), ale wogóle brak współpracy z bardzo dużą ilością modemów.
Alein_PL
Member
Utworzony: 2011.11.27 22:41
Panowie, Pentagram d-link i inne firmy juz nic nie robia, to sprzety innych firm, i firmware tez, tylko szata graficzna sie zmienia. dzisiaj kazda firma robi badziew, siedze w temacie i powiem wam ze nawet cisco robi juz smieci dla soho.Np. RV082 (dawniej linksys)prosto z pudelka wyciagniete, a ochrona diod odpada, jak sie sypaly tak sie sypia.Kondensatory wielkosci M&Msow, a pojemnosci wielkosci sliwek. Takie czasy made in china. tu raczej decyduje szczescie czyli numer seryjny, bo czasiem sie trafi dobra seria. Na allegro kupuje zawsze sprzet uzywany, bo sprawdzony i dziala.Dla siebie rzecz jasna.Zasilacze sa juz notorycznie zaslabe, tz to co pisza na tabliczkach znamionowych to maxymalna moc, a nie normalne obciazenie. porazka i jeszcze ta socjalistyczo-faszystowska dyrektywa ROHS, unikajcie tego jak ognia, zastanowcie sie 3 razy zanim cos kupicie, najleposzym przykladem PS3 i YLOD.
tommo1982
Member
Utworzony: 2012.01.17 02:35
Sprawdziłem co to jest YLOD. Mam PS3 i się zmartwiłem. Nie jestem znawcą ale sposób w jaki układy montowane są w konsolach jest głupi. Przecież jak nic pierwsze skojarzenie to tylko serwis firmowy zacierający ręce i czekający na frajera który miał pecha i zrobił mu się zimny lut pod procesorem.