Kategoria: Sieci i komunikacja »

Cerberus P6367 + HUAWEI E173

Utworzony: 2011.11.17 20:10

Wgrałem najnowszy jaki był: v3.35.06. Nie wiem czy pomogę Ci "slan" ponieważ wcześniej (przed wymianą firmware) po zerwanym połączeniu router automatycznie łączył się z siecią. Teraz też nie mam tego problemu. Może chodzi o modem, którego używasz. Ja łączę się za pomocą huawei 1752. Odnośnie opcji, które opisujesz to jeśli dobrze pamiętam są one w sofcie PENTAGRAM, w ustawieniach WAN SETTINGS (sprawdziłem również w instrukcji na str. 21).

Utworzony: 2011.11.18 09:13

Witam, mam modem Huawei E173 z internetem od Vectry i nie potrafie go skonfigurować pod ruter p6367. Na infolinii vectry nie potrafią mi pomóc, mówią, że nie da się podłączyć ich modemu do rutera:( czy da się coś z tym zrobić?

Utworzony: 2011.11.18 12:35

Dzięki, dp12; miałeś rację - przeoczyłem to jakoś :)
Jednak problem i tak pozostał. Wygląda na to, że to rzeczywiście wina modemu (E173u-2) - łączy mi się tylko po włączeniu zasilania routera. Wszelkie rozłączenia (np. standardowe Aero po godzinie) nie są wznawiane - muszę wtedy wyłączyć i ponownie włączyć zasilanie :(
Cóż, chyba poszukam innego modemu (np. 1752 :)).

Utworzony: 2011.11.18 12:38

kaneda1984, z routerem 6367 współpracuje tylko i wyłącznie (niestety) modem E173u-2 - ważna jest właśnie ta końcówka "u-2". Zdejmij obudowę, pod którą jest pełne oznaczenie i sprawdź.

Utworzony: 2011.11.18 21:47

, z routerem 6367 współpracuje tylko i wyłącznie (niestety) modem E173u-2 - ważna jest właśnie ta końcówka "u-2". Zdejmij obudowę, pod którą jest pełne oznaczenie i sprawdź.

Do Slan

Podaj mi e-mail to wyślę ci screena z mojego P6367 z firmwarem TENDA
Router pobiera IP. Brama i DNS to lipa.
Mógłbyś wysłać mi screen System Status z twoje go zalogowanego routera.
Mój e-mail minitel@o2.pl
Z góry dziękuję.

Utworzony: 2011.11.18 21:49

Router mój pracuje z modemem E220.

Utworzony: 2011.11.20 13:02 Zmieniony: 2011.11.20 14:38

Trzarek, wysłałem Ci.
Podejrzewam, że bramę i DNS-y masz podobne jak ja i to jest prawidłowe.
Zwróć też uwagę na maskę podsieci. Przy tego typu połączeniach tak to ma być :)

Utworzony: 2011.11.21 22:46

Panowie i panie!!! mam mały problem. Posiadam router P6367 + E173 (dokładnie z opisu pod klapką z u-2) i chciałbym to razem skonfigurować pod Aero2. Proszę o jakieś pomysły, bez routera śmiga bez problemu. Już aktualizowałem router do wersji 3.35.06.... i nic nie pomogło...

Utworzony: 2011.11.22 11:15

michtom, P6367 bez problemu współpracuje z E173u-2 pod warunkiem przeflashowania modemu do wersji firmware: 11.126.85.00.209 - podejrzewam, że masz starszą wersję.

Utworzony: 2011.11.22 13:40

masz racje wgralem nowy firmware i dziala bez zarzutu, dzięki :)

Utworzony: 2011.11.22 17:30 Zmieniony: 2011.11.23 08:31

Cieszę się, że pomogłem.
Jednak, aby nie było zbyt różowo: współpraca P6367 z E173u-2 nie jest stuprocentowa - nie działa automatyczne wznawianie połączeń - trzeba wyłączyć i ponownie włączyć zasilanie routera :( Z tego powodu rozglądam się za innym modemem. Podobno poprawnie działa np. E1752.
No, chyba, że z softem Tenda działa wznawianie połączeń na E173. Jeśli tak, napisz proszę, michtom.

Utworzony: 2011.11.26 07:49

Witam! Wznawianie działa i wszystko było dobrze przez dwa dni... Teraz najprawdopodobniej uszkodził mi się Router (sam modem E173 działa ok). Tylko kontrolki reagują, router już nie może się połączyć i nie można wbić 192.168.1.100 (zero reakcji) Kontaktowałem się ze serwisem i otrzymałem info że teraz to mogą mi zrobić sprzęt (który mam tydzień) poza gwarancją, ponieważ WGRAŁEM soft (Tenda) nie zalecany przez firmie Pentagram. Więc masakra, co radzicie??? Pozdro

Utworzony: 2011.11.26 09:02

Witam ponownie! tak mnie temat wziął, że postanowiłem przewertować dokładnie google.pl
I router jest ok, najprościej w świecie oprogramowanie Tenda zmieniło mi adres ip na 192.168.0.1 i działa...
Wystarczyło sprawdzić: start==>uruchom==>cmd==>ipconfig /all
Pozdrawiam

Utworzony: 2011.11.27 19:44 Zmieniony: 2011.11.27 19:47

Czyli potwierdzasz, że z softem Tenda działa Ci automatyczne wznawianie połączeń we współpracy z E173u-2? Pytam, ponieważ też w ten sposób pozbawiłbym się gwarancji, więc chcę wiedzieć na 100%, zanim wrzucę nowy firmware :)
A sprawdzałeś inne opcje, np. połączenie na żądanie, albo o zadanych porach?

Swoją drogą zachowanie serwisu Pentagrama jest wyjątkowo bezczelne - przecież wystarczy, żeby udostępnili firmware. Coraz częściej zaczyna się potwierdzać zła opinia o nich, niestety :(
Sama firma Pentagram też ani myśli wypuścić poprawiony soft (w przeciwieństwie do Tendy).

Utworzony: 2011.11.27 20:41

hmm, nie aktualizujcie do tendy. Przerobilem to. wersja 35 nie laczyla sie z modemem e180, kompletne bzdury wychodzily podczas laczenia.E173s-1 to samo jak nie wykrywal to nie wykrywa.Na T-Mobile nie moglem sie juz polaczyc, AERO2 na e180 tez sie nie laczylo jak i wczesniej. Wgralem tende 34 i wrocilo do normy, czyli rwie polaczenia na e180 ,e173 niewidzi. Nie ma w opcjach nic wiecej co bylo by warte przesaidki na te chwile, moze kolejny firmware.
PS.Mam 2 cerberusy na obu testowalem to samo.
Te cerberusy sprawdzaja sie jako przenoscne routerki wifi do hotelu, jakis AP gdzies w firmie wsadzic podczas pracy z np. serwerami i prad z USB pobrac, tutaj sie sprawdzaja, WISP dziala dosc ladnie, generlanie dzialaja ladnie i stabilnie, ale nie jako routery 3G, odradzam wam je do tego, szukam innego routera 3G, raczej huawei, odradzam tez e960 itd. sa przeplacone.

Utworzony: 2011.11.27 20:47

Urządzenie fajne, ale moim zdaniem nie do 3G (może nie ten modem Huawai)... Nie ryzykuj z Tenda bo będziesz walczył tak jak ja. Nie może tak być, że konfiguruje router, działa fajnie ale przez jakiś czas (później dostaję jakby zawieszki a modem Huawei nie może się połączyć, coś jakby brak zasięgu)... Cały czas jestem w kontakcie mailowym z serwisantem z firmy Pentagram. Poprosiłem, o podesłanie oryginalnego softu (ciekawe czy dostane), ponieważ chcę sprzedać router i wrócić do sprawdzonej przez ze mnie firmy :) (ze względu na forum nie mogę reklamować innej firmy). Pozdrawiam

Utworzony: 2011.11.27 21:02 Zmieniony: 2011.11.27 21:03

OK, w takim razie nie ryzykuję z Tendą.
Potwierdzam, że 6367 fajnie działa jako WISP; ma przy tym zaskakująco duży zasięg :)
Swoją drogą zastanawiam się, kiedy wreszcie Pentagram się zreflektuje i wypuści nowy firmware. Chodzi tu nie tylko o reconnecty, (itp.), ale wogóle brak współpracy z bardzo dużą ilością modemów.

Utworzony: 2011.11.27 22:41

Panowie, Pentagram d-link i inne firmy juz nic nie robia, to sprzety innych firm, i firmware tez, tylko szata graficzna sie zmienia. dzisiaj kazda firma robi badziew, siedze w temacie i powiem wam ze nawet cisco robi juz smieci dla soho.Np. RV082 (dawniej linksys)prosto z pudelka wyciagniete, a ochrona diod odpada, jak sie sypaly tak sie sypia.Kondensatory wielkosci M&Msow, a pojemnosci wielkosci sliwek. Takie czasy made in china. tu raczej decyduje szczescie czyli numer seryjny, bo czasiem sie trafi dobra seria. Na allegro kupuje zawsze sprzet uzywany, bo sprawdzony i dziala.Dla siebie rzecz jasna.Zasilacze sa juz notorycznie zaslabe, tz to co pisza na tabliczkach znamionowych to maxymalna moc, a nie normalne obciazenie. porazka i jeszcze ta socjalistyczo-faszystowska dyrektywa ROHS, unikajcie tego jak ognia, zastanowcie sie 3 razy zanim cos kupicie, najleposzym przykladem PS3 i YLOD.

Utworzony: 2012.01.17 02:35

Sprawdziłem co to jest YLOD. Mam PS3 i się zmartwiłem. Nie jestem znawcą ale sposób w jaki układy montowane są w konsolach jest głupi. Przecież jak nic pierwsze skojarzenie to tylko serwis firmowy zacierający ręce i czekający na frajera który miał pecha i zrobił mu się zimny lut pod procesorem.