Kategoria: Nawigacja GPS »

Karty typu SDHC a PENTAGRAM Nomad P 5210

Utworzony: 2009.07.12 21:25

SanDisk Ultra II SDHC 4GB [15MB/s] klasa4 - chodzi idealnie i nigdy nie miałem problemów. Kartę kupiłem osobiście w sklepie, a nie na allegroszu:)
Dodam, że moje urządzenie posiada magiczną literkę"G".

Korzystając z okazji że ktoś z "Pentagram" czyta i się zainteresował:
Nomad nie trzyma daty/godziny i to jest dopiero wkur....ce !!!
...a ponadto ostatnio w menu system/podświetlanie po niemalże każdym wyłączeniu przestawia się opcja z "zawsze włączone" na "WYŁĄCZENIE PO 1 MINUCIE" i to jest denerwujące, kiedy po włączeniu navi nagle w czasie jazdy gaśnie mi ekran i trzeba wszystko wyłączać żeby dostać się do opcji i przestawić poraz kolejny ustawienia !

Utworzony: 2009.07.13 12:11 Zmieniony: 2009.07.13 12:13

Wysłany przez: Hazael

...a ponadto ostatnio w menu system/podświetlanie po niemalże każdym wyłączeniu przestawia się opcja z "zawsze włączone" na "WYŁĄCZENIE PO 1 MINUCIE" i to jest denerwujące, kiedy po włączeniu navi nagle w czasie jazdy gaśnie mi ekran i trzeba wszystko wyłączać żeby dostać się do opcji i przestawić poraz kolejny ustawienia !

Zapewne korzystasz z AutoMapy.

1) Jak korzystasz z Auto Mapy to zrób tak:
Wyłącz AM i dopiero wyłącz urządzenie.
Jeżeli wyłączysz na działającej AM, Nomad przestawi się automatycznie na wyłącz po 1 minucie.

2) włącz AM / menu ---> ustawienia ---> inne ---> trzecia zakładka / tutaj wyłącz "zarządzaj energia i ekranem" ( ma być niezaznaczony), wyłączenie tej opcji w AM automatycznie ustawi ci w panelu startowym " na zawsze włączone".

Utworzony: 2009.07.20 19:46

Witam ponownie. Pisałem już wcześniej o problemie mojego pentagrama z czytaniem karty KINGSTON 4GB SDHC Class 6. Wróciłem niedawno z małej wycieczki Gdynia -> Zakopane -> Gdynia. Musze powiedzieć ze SAMA NAWI sprawdziła się dość dobrze (szczególnie czytelny wyświetlacz) ale z karta było już zdecydowanie gorzej. W drodze do Zakopanego AutoMapa zawiesiła się z 2 może 3 razy ale w drodze powrotnej to był istny koszmar, zawieszała się dosłownie co 10 minut, aż w końcu karta stała się niewidoczna dla urządzenia. Po powrocie do GA nawet komputer miał problemy z widzialnością karty wiec zaniosłem ja do serwisu gdzie została stwierdzona jej wada i wymieniono mi towar na nowy. Teraz okazuje się, że nawi widzi kartę BEZ KONIECZNOŚCI jej wyciągania i ponownego wkładania do urządzenia. Rdze wszystkim osobą, które maja karty KINGSTONA i od początku miały problemy z widzialnością karty przez nawi aby udały się do sklepów i wymieniły je na nowe.
pozdrawiam

Utworzony: 2009.07.28 15:44

Mój Nomad został zakupiony w grudniu ub. roku w merlin.pl wraz z kartą KINGSTON SDHC 4GB Class 6.
Dokupiłem do tego czytnik kart SDHC w MM za 10PLN i nigdy nie miałem najmniejszych problemów z tą kartą. Być może problemy niektórych, wynikają z wadliwej partii tych kart, bądź mają podróbki.
Dodam jeszcze, że mój Nomad ma literę "C" w numerze seryjnym a wersja oprogramowania to 919076.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników.

Utworzony: 2009.11.21 20:28

Właśnie od wczoraj stałem się posiadaczem Nomad. Dziś kupiłem w sklepie Arest W-w karte Kingston SDHC 4GB klasa 4. Niestety, Nomad jej nie widzi. Czytając opinie innych użytkowników dochodzę do wniosku, że wypowiedź Pana Michała Rochalskiego lekko mija się z prawdą.

Utworzony: 2009.11.30 22:56

Dysponuje nomadem z literka D i problemy z kingstonem SDHC 4GB class6 mam praktycznie od kilku miesięcy (czyli od zakupu kompletu). Do niedawno jakoś dawało się z tym żyć bo pamiętać trzeba było jedynie o włączaniu sprzętu <strong>bez zasilania</strong>. Inaczej karta była niewidoczna. Zwisy trafiały się sporadycznie. Ostatnio jednak jest ich nieco więcej a szczególnie nasilają w trakcie przeliczania trasy. Kartę już kilka razy formatowałem i niewiele to jej pomaga.
Biorąc po uwagę ilość problemów z kartami konkretnie tego typu (Kingston 4GB class 6) może warto byłoby napisać o tym na stronie produktu, bo nie każdy zagląda od razu na forum.

Utworzony: 2009.11.30 23:24 Zmieniony: 2009.11.30 23:37

wnioskuje ze nie używasz oryginalnej AM, na oryginalnej karcie SD, na której oryginalnie producent instaluje swoje AM

a jeśli chodzi o karty SD i użytkowników, to w większości przypadków najbardziej zadowolonymi użytkownikami są ci którzy używają oryginalnej karty SD z oryginalnym AM, a to dlatego ze w większości przypadków jedyna karta SD jaka działa poprawnie w tym sprzęcie i nie tylko w tym, to właśnie ta nieszczęsna oryginalna karta, generalnie karty kupione w sklepie, działają poprawnie bardzo sporadycznie.

p5210 jest naprawdę dobrym sprzętem jeśli chodzi o nawigacje, z takim małym wyjątkiem ze DO DUPY WSPÓŁPRACUJE Z 99% kart SD ,,, żenada

ps. mam w domu 5 albo 6 kart sd i sdhc, mam tez 5 czytników kart sd
tylko jedna z tych kart działa we wszystkich czytnikach
wszystkie z tych kart działają dobrze tylko w czterech z tych czytników
tylko jedna z tych kart działa dobrze w moim p5210
oznacza to ze mam jedna kartę która jest lepsza od innych i oznacza to ze mam tylko jeden czytnik który jest tak samo do dupy jak ten w moim p5210
ten jeden czytnik jest firmy pentagram kupiony z 5 lat temu albo lepiej i jako jedyny musi być zainstalowany w kompie bo nie jest plug and play:)

Utworzony: 2009.12.01 08:09

To wypuszczanie przez Pentagrama sprzętu nie do końca sprawdzonego odbije się czkawką na ich marce. Tak to bywa.

Utworzony: 2009.12.01 16:39

Co prawda mam Pentagrama 5230, ale na Waszym miejscu zamiast pisać o tym, że najlepsze karty sprzedają z Automapą poleciłbym kartę SD bez SDHC. Zapewne kartę do AM też tłuką chińczycy, więc wątpię aby miała jakieś wybitne parametry. Karty "nie SDHC" współpracują z nowymi i starszymi urządzeniami, stąd są dobre dla wszystkich. Że nie są aż tak szybkie jak SDHC akurat nawigacji wątpię aby to pzekszadzało. Osobiście mam taką 4GB i śmiga bez żadnych problemów, bez względu na to co na niej mam. Ani raz urządzenie nie zaprotestowało przy jej odczycie, widzi ją zawsze bez względu czy urządzenie wyłączam, restartuję, czy tylko usypiam. Niestety karty "nie SDHC" są nieco droższe, ale moim zdaniem warto.

Utworzony: 2009.12.01 16:48

Właśnie użyczyłem kartę 2GB SD kingstona i zobaczymy co moje testy wykażą.

Utworzony: 2009.12.01 18:54 Zmieniony: 2009.12.01 22:26

TEMPAK i tu się trochę mylisz .... moja oryginalna karta sd od AutoMapy MA NAPIS WYTŁOCZONY NA PLASTIKU ... MADE IN JAPAN

i tu sie znowu mylisz ... EHH karty sd powyżej 2gb ... wszystkie sa hc ... pełna nazwa sdhc ... gdzie hc oznacza konkretnie "high capacity" co w wolnym tłumaczeniu oznacza "większa pojemność" <<< klik tu a wszystkiego się dowiesz

a jeśli chodzi o twoją kartę i twoja nawigacje to po prostu masz farta albo do karty, albo trafił ci się fartowny egzemplarz nawigacji ... cieszyć się, nie umierać

po edycji:
TEMPAK ty masz zabawkę której ja bym nie chciał osobiście(p5230), polubiłem moje p5210, tyle tylko ze karty sdhc w p5230 podobno, z tego co obiło mi się o uszy działają dużo lepiej, innymi słowy podobno bez problemów

Utworzony: 2009.12.01 20:25

Urządzenie 5230 to zupełnie inna klasa nawigacji w porównaniu do 5210. Zupełnie inne jest również 5220, nie ma żadnych problemów z kartami. Tak jak pisałem 5210 to dobre urządzenie ale ma swoje plusy i minusy.

Utworzony: 2009.12.01 23:00

Odnośnie tego, że karty powyżej 2GB są HC - niby tak, ale konkretnie, moja to Transcend TS4GSDC, według producenta opisana jako 4GB, Standard Speed, MLC. Oprócz tego ten sam producent ma w ofercie karty TS4GSDHC6, opisane jako 4GB Ultra Speed, Class6, MLC. Ma również TS4GSDHC150 opisane jako 4GB, Extreme Speed 150X, C6, SLC. Mamy więc przykład trzech róznych kart 4GB tego samego producenta, mimo wszystko zupełnie innych. Pytanie czy moja to już standard SDHC? Nie sądzę aby to był standard SD 2.0. Poszukaj w sieci, nikt nie pisze że ho HC, a do tego niekórzy jawnie piszą, że jest non-HC. Na forach znajdziesz wypowiedzi ludzi, którzy używają tej karty w czytnikach nie czytających już kart SDHC. Innymi słowy znajdźcie mi dowód na to że moja TS4GSDC jest HC. HC to nie tylko High Capacity ale również inny standard.

Co do urządzenia 5230 i jego klasy, daję głowę, że akurat czytnik zapewne śmiga na tym samym chipie. Tego już oczywiście nie wiem napewno, ale domyślam się, że to akurat będzie standard. A co do tego, że nie ma na nim problemów z dowolną kartą się nie zgodzę. Załozyłem wątek i już widać, że nie każda działa w 100% zadowalająco.

Made in Japan czy Made in China - dla mnie wszystko jedno. Liczy się specyfikacja techniczna.

Utworzony: 2009.12.01 23:36

no faktycznie twoja karta sd 4gb nie jest hc, miłe zaskoczenie ... poczytałem sobie trochę o kartach właśnie i już nie mogę się doczekać kiedy standardem będzie sdxc:) ... ten wyjątek to jakaś nowość w śród kart sd i sprawia ze muszę ci zwrócić honor:)

a jeśli chodzi made in japan lub china, to nie wytłumaczysz mi nigdy, za żadne skarby ze chińskie może być lepsze:) ja po prostu lubię japońską robotę:) ...

Utworzony: 2009.12.02 17:44

Odnośnie made in Japan vs China - nie będę dyskutował kto produkuje lepszą elektronikę. Każdy ma prawo lubić to co chce. Na marginesie na moim pentagramie na plackach widnieje made in China :)

Co do karty właśnie dlatego wybrałem nie HC aby nie mieć ewentualnych problemów, o jakich czytałem wcześniej na forum. Wybór trafiony, czy też sprzęt akurat bardziej tolerancyjny - nie wiem. Tak czy siak znalazłem tego typu kartę tylko tego producenta i jestem zadowolony.

Utworzony: 2009.12.02 17:51

Kiedyś Japonia nie była lepsza od Chin, też kopiowali wszystko jak leciało z magicznego USA. Chiny idą w tym samym kierunku co dość dobrze im wróży na przyszłość (odległą, ale raczej pewną).
Modeli kart jest pewnie tyle samo co czytników każdy robi, podrabia bo się to opłaca - w sumie to jestem ciekaw jak wygląda rynek kart na świecie włącznie z xyz modelami.

Utworzony: 2010.02.12 20:14

Potwierdzam, że problem istnieje. Karta GoodRAM 4GB nie współpracuje poprawnie ani z modelem P5210 zakupionym wczoraj, ani z egzemplarzem mającym ok. 1 roku. Nie dotyczy to tylko nawigacji, ale urządzenia jako takiego. Pomaga wysunięcie i włożenie , ale to nie jest akceptowalne rozwiązanie. Firma Pentagram powinna opublikować listę kart, które poprawnie działają z ich urządzeniem. Obecnie karta to nie majątek, ale jaką mam pewność, że następna będzie dobra?

Utworzony: 2010.02.12 20:39 Zmieniony: 2010.02.12 20:41

ja ostatnio doszedłem do dwóch wniosków ...

pierwszy wniosek,,, karty są dobre i te gorsze, nie istnieją karty idealne (chyba)

ale jednego jestem pewny

drugi wniosek,,, ale na 100% istnieją idealne czytniki kart, tzn takie które czytają bez żadnych problemów wszystkie karty ... te lepsze i te gorsze tez ...

wiec ...

moim zdaniem szanująca się firma powinna w swoich urządzeniach instalować te lepsze czytniki (nie istotne czy jest to kwestia samego czytnika czy oprogramowania wewnętrznego w urządzeniu)

mam kilka kart które do tej pory uważałem za karty do d... i nie wątpliwie takimi są ... ale ostatnio kupiłem i moi znajomi tez posiadają czytniki kart które radzą sobie z tymi kartami bez żadnych problemów (100% braku problemów)

Utworzony: 2010.04.02 11:44

No i jak wygląda sprawa z widocznością karty Kingston SDHC 4GB klasa 4, zostało coś wyjaśnione ? Zakupiłem kilka dni temu wspomnianą kartę i mam ten sam problem co większość tu napisała: muszę wyjąc i włożyć kartę do Nomada 5210 po włączeniu aby ją zobaczył ! Czy jest jakieś rozwiązanie ?

Utworzony: 2010.04.02 13:33

Irytujący jest ten problem, wziąłem w końcu tego Kingstona SDHC 4GB klasa 4 i poszedłem do sklepu, gdzie tą kartę kupiłem, sprzedawca sprawdził na innym egzemplarzu tego samego modelu i ten sam problem ! Zaryzykowałem i kupiłem "Verbatim SD High Capacity 4GB Go Class 6" i działa bez problemu - karta jest widoczna po włączeniu urządzenia ! Straciłem zaufanie do Kingstona, to był ostatni mój zakup tej marki. Dobrze napisał Alojzy kilkanaście postów wcześniej, wymyślił też dobre hasło reklamowe "JAK KOGOŚ NIE LUBISZ POLECAJ MU KINGSTONA" :-)
Problem w poprzednim moim poście pozostawiam otwarty, może jakieś oficjalne zdanie na ten temat od Pentagama, bo jednak nie działają te karty o których w pierwszym poście napisali, że działają.