Kategoria: Nawigacja GPS »
Karty typu SDHC a PENTAGRAM Nomad P 5210
Hazael
Member
Utworzony: 2009.07.12 21:25
Dodam, że moje urządzenie posiada magiczną literkę"G".
Korzystając z okazji że ktoś z "Pentagram" czyta i się zainteresował:
Nomad nie trzyma daty/godziny i to jest dopiero wkur....ce !!!
...a ponadto ostatnio w menu system/podświetlanie po niemalże każdym wyłączeniu przestawia się opcja z "zawsze włączone" na "WYŁĄCZENIE PO 1 MINUCIE" i to jest denerwujące, kiedy po włączeniu navi nagle w czasie jazdy gaśnie mi ekran i trzeba wszystko wyłączać żeby dostać się do opcji i przestawić poraz kolejny ustawienia !
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2009.07.13 09:22
http://forum.pentagram.pl/discussion/267/nomad-5210-plusy-i-minusy/
http://forum.pentagram.pl/discussion/230/pentagram-nomad-i-gasnacy-ekran/
http://forum.pentagram.pl/discussion/463/zmiana-ustawien-podwietlania-po-wylaczeniu-zasilania-nomada-/
marekamc
Member
Utworzony: 2009.07.13 12:11 Zmieniony: 2009.07.13 12:13
Wysłany przez: Hazael
...a ponadto ostatnio w menu system/podświetlanie po niemalże każdym wyłączeniu przestawia się opcja z "zawsze włączone" na "WYŁĄCZENIE PO 1 MINUCIE" i to jest denerwujące, kiedy po włączeniu navi nagle w czasie jazdy gaśnie mi ekran i trzeba wszystko wyłączać żeby dostać się do opcji i przestawić poraz kolejny ustawienia !
Zapewne korzystasz z AutoMapy.
1) Jak korzystasz z Auto Mapy to zrób tak:
Wyłącz AM i dopiero wyłącz urządzenie.
Jeżeli wyłączysz na działającej AM, Nomad przestawi się automatycznie na wyłącz po 1 minucie.
2) włącz AM / menu ---> ustawienia ---> inne ---> trzecia zakładka / tutaj wyłącz "zarządzaj energia i ekranem" ( ma być niezaznaczony), wyłączenie tej opcji w AM automatycznie ustawi ci w panelu startowym " na zawsze włączone".
dobromir007
Member
Utworzony: 2009.07.20 19:46
pozdrawiam
irys
Member
Utworzony: 2009.07.28 15:44
Dokupiłem do tego czytnik kart SDHC w MM za 10PLN i nigdy nie miałem najmniejszych problemów z tą kartą. Być może problemy niektórych, wynikają z wadliwej partii tych kart, bądź mają podróbki.
Dodam jeszcze, że mój Nomad ma literę "C" w numerze seryjnym a wersja oprogramowania to 919076.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników.
kszychol
Member
Utworzony: 2009.11.21 20:28
Zigi
Member
Utworzony: 2009.11.30 22:56
Biorąc po uwagę ilość problemów z kartami konkretnie tego typu (Kingston 4GB class 6) może warto byłoby napisać o tym na stronie produktu, bo nie każdy zagląda od razu na forum.
Alojzy
Member
Utworzony: 2009.11.30 23:24 Zmieniony: 2009.11.30 23:37
a jeśli chodzi o karty SD i użytkowników, to w większości przypadków najbardziej zadowolonymi użytkownikami są ci którzy używają oryginalnej karty SD z oryginalnym AM, a to dlatego ze w większości przypadków jedyna karta SD jaka działa poprawnie w tym sprzęcie i nie tylko w tym, to właśnie ta nieszczęsna oryginalna karta, generalnie karty kupione w sklepie, działają poprawnie bardzo sporadycznie.
p5210 jest naprawdę dobrym sprzętem jeśli chodzi o nawigacje, z takim małym wyjątkiem ze DO DUPY WSPÓŁPRACUJE Z 99% kart SD ,,, żenada
ps. mam w domu 5 albo 6 kart sd i sdhc, mam tez 5 czytników kart sd
tylko jedna z tych kart działa we wszystkich czytnikach
wszystkie z tych kart działają dobrze tylko w czterech z tych czytników
tylko jedna z tych kart działa dobrze w moim p5210
oznacza to ze mam jedna kartę która jest lepsza od innych i oznacza to ze mam tylko jeden czytnik który jest tak samo do dupy jak ten w moim p5210
ten jeden czytnik jest firmy pentagram kupiony z 5 lat temu albo lepiej i jako jedyny musi być zainstalowany w kompie bo nie jest plug and play:)
marekamc
Member
Utworzony: 2009.12.01 08:09
Tempak
Member
Utworzony: 2009.12.01 16:39
Zigi
Member
Utworzony: 2009.12.01 16:48
Alojzy
Member
Utworzony: 2009.12.01 18:54 Zmieniony: 2009.12.01 22:26
i tu sie znowu mylisz ... EHH karty sd powyżej 2gb ... wszystkie sa hc ... pełna nazwa sdhc ... gdzie hc oznacza konkretnie "high capacity" co w wolnym tłumaczeniu oznacza "większa pojemność" <<< klik tu a wszystkiego się dowiesz
a jeśli chodzi o twoją kartę i twoja nawigacje to po prostu masz farta albo do karty, albo trafił ci się fartowny egzemplarz nawigacji ... cieszyć się, nie umierać
po edycji:
TEMPAK ty masz zabawkę której ja bym nie chciał osobiście(p5230), polubiłem moje p5210, tyle tylko ze karty sdhc w p5230 podobno, z tego co obiło mi się o uszy działają dużo lepiej, innymi słowy podobno bez problemów
marekamc
Member
Utworzony: 2009.12.01 20:25
Tempak
Member
Utworzony: 2009.12.01 23:00
Co do urządzenia 5230 i jego klasy, daję głowę, że akurat czytnik zapewne śmiga na tym samym chipie. Tego już oczywiście nie wiem napewno, ale domyślam się, że to akurat będzie standard. A co do tego, że nie ma na nim problemów z dowolną kartą się nie zgodzę. Załozyłem wątek i już widać, że nie każda działa w 100% zadowalająco.
Made in Japan czy Made in China - dla mnie wszystko jedno. Liczy się specyfikacja techniczna.
Alojzy
Member
Utworzony: 2009.12.01 23:36
a jeśli chodzi made in japan lub china, to nie wytłumaczysz mi nigdy, za żadne skarby ze chińskie może być lepsze:) ja po prostu lubię japońską robotę:) ...
Tempak
Member
Utworzony: 2009.12.02 17:44
Co do karty właśnie dlatego wybrałem nie HC aby nie mieć ewentualnych problemów, o jakich czytałem wcześniej na forum. Wybór trafiony, czy też sprzęt akurat bardziej tolerancyjny - nie wiem. Tak czy siak znalazłem tego typu kartę tylko tego producenta i jestem zadowolony.
balibali
Member
Utworzony: 2009.12.02 17:51
Modeli kart jest pewnie tyle samo co czytników każdy robi, podrabia bo się to opłaca - w sumie to jestem ciekaw jak wygląda rynek kart na świecie włącznie z xyz modelami.
witek22
Member
Utworzony: 2010.02.12 20:14
Alojzy
Member
Utworzony: 2010.02.12 20:39 Zmieniony: 2010.02.12 20:41
pierwszy wniosek,,, karty są dobre i te gorsze, nie istnieją karty idealne (chyba)
ale jednego jestem pewny
drugi wniosek,,, ale na 100% istnieją idealne czytniki kart, tzn takie które czytają bez żadnych problemów wszystkie karty ... te lepsze i te gorsze tez ...
wiec ...
moim zdaniem szanująca się firma powinna w swoich urządzeniach instalować te lepsze czytniki (nie istotne czy jest to kwestia samego czytnika czy oprogramowania wewnętrznego w urządzeniu)
mam kilka kart które do tej pory uważałem za karty do d... i nie wątpliwie takimi są ... ale ostatnio kupiłem i moi znajomi tez posiadają czytniki kart które radzą sobie z tymi kartami bez żadnych problemów (100% braku problemów)
Pimare
Member
Utworzony: 2010.04.02 11:44
Pimare
Member
Utworzony: 2010.04.02 13:33
Problem w poprzednim moim poście pozostawiam otwarty, może jakieś oficjalne zdanie na ten temat od Pentagama, bo jednak nie działają te karty o których w pierwszym poście napisali, że działają.