Kategoria: Nawigacja GPS »

Karty typu SDHC a PENTAGRAM Nomad P 5210

Utworzony: 2009.05.22 15:04 Zmieniony: 2010.03.12 14:50

W związku ze zgłoszeniami użytkowników dotyczącymi nieprawidłowego działania urządzenia Nomad P 5210 wraz z kartami typu SDHC firma PENTAGRAM rozpoczęła procedurę wyjaśniającą. Zgłoszona usterka polega na konieczności wyjęcia a następnie umieszczenia karty SDHC w czytniku kart Nomada aby ta karta była widoczna w urządzeniu.
W celu potwierdzenia wystąpienia tego problemu zakupiliśmy w Polsce u autoryzowanych dystrybutorów próbki kart pamięć SDHC:
Toshiba SDHC 4GB klasa 6
Kingston SDHC 4GB klasa 4
Sandisk SDHC Ultra 2 4GB klasa 2
Kingston Micro SDHC 8GB klasa 2
Sandisk SDHC Extreme 3 8GB klasa 6
Goodram SDHC 8GB klasa 4

Na wymienionych powyżej kartach typu SDHC przeprowadzono na losowych 5 egzemplarzach Nomada następujące testy:
- sprawdzenie poprawności wykrywania karty po włączeniu urządzenia
- sprawdzenie poprawności wykrywania karty po resecie urządzenia
- sprawdzenie poprawności uruchamiania nawigacji AutoMapa ver. 5.5.1
- sprawdzenie poprawności wyszukiwania oraz uruchamiania plików testowych, muzycznych oraz wideo
- sprawdzenia poprawności odczytu oraz zapisu w trybie pracy „Wince”

Przeprowadzone testy NIE wykazały zgłoszonej usterki. Wszystkie testy zakończono pomyślnie.
W związku z brakiem potwierdzenia usterki na przykładowych kartach pamięci zwracam się z uprzejmą prośbą do użytkowników u których wystąpił ten problem o umieszczenie na forum dokładnym danych kart których ten problem dotyczy: producenta, modelu, pojemności, klasy.

Pozdrawiam,

Michał Rochalski

Utworzony: 2009.05.22 22:30

U mnie problem z niewykrywaniem karty występuje z Kingston SDHC 4GB klasa 6. Sugerowałbym aby testy były przeprowadzane przez kilka dni. W moim przypadku Nomad przestał wykrywać kartę po 3 dniach, wcześniej współpracowały dobrze. Dodam że ta karta dalej działa normalnie w innych urządzeniach.

Utworzony: 2009.05.25 10:04

Niestety potwierdzam u mnie także był tenm sam problem z kartą Kingston SDHC 4GB klasa 6. Zmieniłem kartę na SanDisc SDHC 4GB i jest OK.

Utworzony: 2009.05.26 20:50 Zmieniony: 2009.05.26 20:53

U mnie problem występuje na karcie Kingston 4 GB SDHC Class 4. Nie widzialo od początku i nic sie nie zmieniło nawet wraz z najnowyszym softem którego musialem wgrac z karty 2 GB. Nomad D49

Utworzony: 2009.05.27 21:55

Posiadam Nomada z oryginalną kartą (2GB) i to działa. Zakupiłem kartę SanDisk SDHC 4GB (2kę) i niestety po kilku minutach pracy automapa 5.5.1 zawiesza całe urządzenie

Utworzony: 2009.06.05 12:46

Wysłany przez: PabloPceU mnie problem występuje na karcie Kingston 4 GB SDHC Class 4. Nie widzialo od początku i nic sie nie zmieniło nawet wraz z najnowyszym softem którego musialem wgrac z karty 2 GB. Nomad D49

Potwierdzam u mnie podobnie urzadzenie widzi karte dopiero jak sie wlaczy urzadzenie odpali wince wyjmie i wlozy karte. Karta Kingston 4GB class 4

Utworzony: 2009.06.05 19:44

Ja mam kartę SDHC 8GB Class 6 Kingstona i cały opisywany problem wygląda tak samo.Aby sprzęt widział kartę muszę ją najpierw wyciągnąć i ponownie włożyć.Nie stanowi to jakiegoś super problemu ale jest uciążliwe i na moje oko może doprowadzić do uszkodzenia karty albo i samego urządzenia

Utworzony: 2009.06.05 21:49

miejmy nadzieje ze pentagram cos z tym zrobi przy nowym sofciku... ze nie bedzie to tylko nowa grafika calego menu ale i jakies rozwiazanie problemu...

Utworzony: 2009.06.08 11:08

Wysłany przez: jedivaderze nie bedzie to tylko nowa grafika calego menu

W przypadku tej wersji oprogramowania (będzie udostępniona w tym miesiącu) wprowadzone zmiany będą dotyczyć tylko elementów graficznych.

Utworzony: 2009.06.08 17:27

No i D... poleciłem kumplowi z pracy Nomada.Kumpel zachwycony moją recenzją owej nawigacji poleciał zaraz do Wrocka i zakupił wraz z kartą Kingston SDHC 4GB Class 6.W tym momencie znowu pojawił się problem z kartą,którą niestety musi wyciągać i wkładać za każdym razem jak chce odpalić AutoMapę.Rozumiem,że nie jest to podstawą do złożenia reklamacji na samą nawigację ale jestem bardzo ale to bardzo ciekaw dlaczego Nomad ma taki wielki problem z kartami SDHC tym bardziej że coraz więcej osób ma taki sam "wkurzający" problem.

Utworzony: 2009.06.08 17:49

Edgar31 nie wiem czy widzisz jakąś dziwna prawidłowość każdy kto tu umieszcza info pisze o Kingstonie. Nie żeby miał coś do tych kart, ale jest to dość ciekawe.

Utworzony: 2009.06.09 10:47

Kingston ma masę podróbek miernej jakości.
Najlepiej kupić jakiegoś Sandiska (tylko w sklepie a nie na aukcji internetowej bo można trafić na podróbkę.
Dobra firma to również Lexar , Goodram innych nie polecam.

Utworzony: 2009.06.10 01:47

u mnie również: Kingston SDHC 4GB klasa 6
widzę ze problem dotyczy niewielu kart, głownie kingstona klasa 4 i 6

Utworzony: 2009.06.10 17:13

na moim pentagramie nie mogę odczytać karty SanDisk 2 GB (a to nie jest nawet SDHC)?, natomiast karta Kingston 4GB spisuje się bardzo dobrze.

Utworzony: 2009.06.12 16:01

markus napisal ze kingstone ma mase podróbek ... to jest troche inaczej,,,

parę lat temu i wcześniej firma kingston była dobrą firmą, można powiedzieć ze pracowała na swoja słusznie zasłużona renomę, była to firma pierwsza klasa

ale parę lat temu FIRMA KINGSTON ZOSTAŁA SPRZEDANA - zmieniła właściciela i od tego czasu mamy gówno warte pamięci, nie ważne czy są to pamięci typu sd, ram- ddr, do kompa czy do innych urządzeń, porostu jest to gówniany towar w złotym opakowaniu, mówiąc opakowanie mam na myśli nazwę firmy którą wszyscy znają i pamiętają z przed lat, która aktualnie nie ma nic wspólnego z tym co było kiedyś ... JAK KOGOŚ NIE LUBISZ POLECAJ MU KINGSTONA

POZDRAWIAM

Utworzony: 2009.06.12 22:51 Zmieniony: 2009.06.12 22:53

Z moich obserwacji wynika, że Nomady bez magicznych literek D,E,F świetnie sprawują się właśnie z kartami Kingstona. Natomiast średnio radzą sobie np. z kartami SanDisk. Pisałem już o tym wcześniej. http://forum.pentagram.pl/discussion/181/2/automapa-europa-na-karcie4gb/#Item_4

Utworzony: 2009.06.18 20:25

Szczerze to się wku..... i to dosyć mocno.Siedzę przed kompem i tak sobie myślę o tych kartach,które nie chcą prawidłowo działać w Nomadzie.Każdy mówi,że nie można złożyć reklamacji na nawigację bo karta nie stanowi jej części.OK ale w tym momencie naszła mnie taka myśl,że można to podpiąć pod celowe wprowadzenie klienta w błąd gdyż producent deklaruje współpracę z kartami SD i SDHC o pojemności do 8GB a tu zonk,przecież nie pójdę do sklepu i nie powiem do sprzedawcy żeby wziął wypakował ileś tam kart z pudełka i znalazł mi taką,która wkońcu zaskoczy,bo żaden się na to nie zgodzi a na pudełku i w instrukcji też nie znalazłem wzmianki o tym że nawigacja działa tylko z kartą producenta X i parametrami Y.Najciekawsze jest to,że niektórzy usiłóją mi wmówić iż karty które posiadam są wadliwe a tu jak na złość te szatańskie urządzenia bezproblemowo działają z 2 nawigacjami Mio i 3 aparatami fotograficznymi.Więć moim skromnym zdaniem Pentagram powinien coś z tym zrobić a nie tylko gadać :)

Utworzony: 2009.06.19 09:17

Miałbym pewne wątpliwości co do tego, że nie mogę reklamowac urządzenia na podstawie źle działającej karty.

Moim zdaniem stanowi to podstawę do reklamacji z tytułu "Odpowiedzialność sprzedawcy za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową":

- brak jest użyteczności ze względu na cel w umowie oznaczony (np. podano parametry na urządzeniu, a te w nim nie działają),
- rzecz nie ma właściwości, o których kupujący był zapewniany (np. sterowany falami
radiowymi zegarek, mimo zapewnień kupującego nie reguluje się drogą radiową),

W innych nawigacjach nie występuje problem "przeładowania" karty, więc jak mniemam dotyczy on tylko Nomada ? Nie chciałbym wysuwać daleko idących wniosków ale mam odczucie, że to właśnie Nomad ma problem z kartami, a nie to, że karty stanowią problem w poprawnym działaniu.

Utworzony: 2009.06.20 22:13

Miło by było gdyby ktoś z Penta dał znać jak ma się sprawa i kiedy można liczyć na jakieś poprawki.

Utworzony: 2009.06.23 15:34 Zmieniony: 2009.06.23 15:42

Witam. Jak widzę nie tylko ja mam problem z czytaniem karty Kingston SDHC 4GB klasy 6 przez nomada. Co prawda nie wiesza mi się Auto Mapa ani filmy lecz jest to dość irytujące gdy za każdym razem po włączeniu urządzenia trzeba ów kartę wyciągać i ponownie wkładać. Mam nadzieje ze Pentagram uwzględnił ten problem w dzisiejszej aktualizacji dla modeli o numerze seryjnym XXXXXE49XXXXXX.

Utworzony: 2009.06.23 20:11

Czy ktoś testował nawigację Nomad P 5210 z kartami SD i SDHC firmy LEXAR ?

Utworzony: 2009.06.24 10:14

Witam. Mam nowa nawi z nowa karta mikroSD z adapterem Kingston SDHC 8GB klasy 4. Wszystko śmiga. Nie mam kłopotu z tą kartą. Przy każdym włączeniu nawi widzi kartę. Może problemy jw jednak dotyczą "podróbek" kart. Dodam że używam też 2 karty mikroSD Kingston 2GB, również jest Ona bezproblemowa

Utworzony: 2009.06.24 11:57

Wysłany przez: szwendak Może problemy jw jednak dotyczą "podróbek" kart.

Ja też mam nową kartę Kingstona z dobrego sklepu komputerowego. Odbierałem ją osobiście wiec w grę raczej nie wchodzi możliwość sprzedażny podrobionego towaru. Dodam że karta bez problemu działa z innymi urządzeniami.
Pozdrawiam.

Utworzony: 2009.06.25 06:17

Co do współpracy z kartami to zauważyłem następujący problem - mam kartę SD 2GB która teoretycznie powinna chodzić bez najmniejszego problemu lecz również nie jest widoczna jeżeli została włożona do NOMADA przed jego uruchomieniem - ale tylko wtedy gdy urządzenie to jest odłączone od zasilania. W momencie kiedy zasilanie jest podłączone urządzenie po wystartowaniu widzi kartę - może testy przeprowadzone przez producenta wykonywane były nierzetelnie tzn. tylko z podłączonym zasilaniem i wtedy wyszło że niby wszystko jest OK ? Swoją drogą trochę to wkurzające i liczę na wyjaśnienie ze strony producenta dlaczego nawet z kartami SD są problemy ?

Utworzony: 2009.06.25 09:13

U mnie nie czyta kingstona 4 GB class 4 i na baterii i na zasilaniu sieciowym niestety....

Utworzony: 2009.06.27 10:05

Ja używałem Lexara profi speed x 133 2 GB i działa świetnie ale nie jest to karta SDHC.
Z innego forum (foto) wiem , że najbardziej stabilne i najmniej awaryjne są karty Sandisk Extreme III.
Sam używam od kilku lat kart SD Lexara i Sandiska nie zdarzyło się żeby któraś uległa awarii.
Karty Goodram są chyba równie dobre skoro producent AM na nich zamieszcza swoją mapę.

Utworzony: 2009.07.09 10:49

Kingston 4gb nie działa po wyłączeniu. Kupiona w euro rtv.

Utworzony: 2009.07.09 12:12 Zmieniony: 2009.07.12 16:36

Pentagram Nomad wersja F49
Kingstone SDHC 4GB class 6 - widoczna po włączeniu
Kingstone SDHC 8GB class 6 - niewidoczna po włączeniu, trzeba wyjąć i włożyć kartę aby była widoczna.
Obie karty kupione w tym samym sklepie.
W nomadzie w wersji A08 obydwie karty są widoczne po włączeniu.
Wersja F49 ma soft w wersji 909775
Wersja A0 ma soft w wersji 919096

Pozdrawiam,

Utworzony: 2009.07.10 11:21

Witam,
u mnie ten sam problem z kartą A-Data 8 GB Turbo SDHC class 6 (kod producenta ASDH8GCL6C1/ASD2008GCL6BU-CR). Uważam, że jeżeli piszę się w specyfikacji, że urz. obsługuje karty SDHC 8 GB to aby uznać urzączenie za sprawne i stwierdzić, że to wina karty, należy udowodnić, że dana karta jest nie zgodna ze specyfikacją (nie spełnia wymagań) norm SDHC. W związku z tym, nie mogę zwrócić ani wymienić karty, gdyż producent zapewnia zgodność Z SDHC.

Kiedy Pentagram coś zrobi z tym problemem.
Pozdrawiam

Utworzony: 2009.07.10 16:36

Nie miałem styczności z tym urządzeniem,ale za to z innymi urządzeniami PDA/PNA. Pozwolę Sobie jednak na wypowiedź na podstawie przeczytanych postów.

- KINGSTON - nie ważne gdzie kupujesz, jest na tony kart z naklejką KINGSTON .W "dobrych sklepach" też sprzedają nieświadomie podróbki, zresztą nie tylko Kingston'a podrabiają
- MMV może wprowadzi rozwiązania software'owe/konstrukcyjne, a na razie uważam, że postąpili dość rzeczowo i uczciwie (czytaj > post główny)
- teoretycznie miały znaleźć się tutaj katy NIE DZIAŁAJĄCE z dokładną specyfikacją, co ułatwi sprawę kolejnym/przyszłym użytkownikom w wyborze karty...wiec do roboty userzy Nomada, uzupełniać posty :)
- co do ustawy - klient może nawet reklamować żarówkę, że nie świeciła tyle godzin ile jest napisane na opakowaniu; tym bardziej jest uzasadnione reklamowanie urządzenia, które miało czytać wszystkie karty a nie czyta. W tej sytuacji jak zwykle prawda leży gdzieś po środku (pisali, że SDHC działa, a mi nie działa akurat z moją karta - ale działa poprawnie z inną kartą)