Kategoria: Sieci i komunikacja »
Cereberus P6367 nie łączy z iPlus'em (HUAWEI E169)
Od 1 do 13 z 13
faj3r
Member
Utworzony: 2011.07.27 10:43
Witam,
mam problem z połączeniem z siecią PLusGSM przez modem HUAWEI E169.
Modem jest na liście obsługiwanych. Po podłączeniu pali się dioda niebieska 3G.
W ustawieniach mam wpisany zgodnie z zalecieniami Plus'a APN: internet.
Moja karta SIM ma wyłączony PIN, także go nie wpisuję.
Ruter nie łączy. Po podłączeniu samego modemu do komputera modem łączy prawidłowo.
Gdzie może być problem?
mam problem z połączeniem z siecią PLusGSM przez modem HUAWEI E169.
Modem jest na liście obsługiwanych. Po podłączeniu pali się dioda niebieska 3G.
W ustawieniach mam wpisany zgodnie z zalecieniami Plus'a APN: internet.
Moja karta SIM ma wyłączony PIN, także go nie wpisuję.
Ruter nie łączy. Po podłączeniu samego modemu do komputera modem łączy prawidłowo.
Gdzie może być problem?
golik
Member
Utworzony: 2011.07.27 10:55
Podaj dokładnie co gdzie wpisałeś w jakich pozycjach, w logu routera masz info usb modem found coś takiego.
Nie wiem czy jest jakaś różnica między EC169 a E169 a EC169 New.
Nie wiem czy jest jakaś różnica między EC169 a E169 a EC169 New.
faj3r
Member
Utworzony: 2011.07.27 11:10
ISP: OTHER
PIN: puste
Access Point: internet
reszta puste.
Logów zaraz poszukam.
PIN: puste
Access Point: internet
reszta puste.
Logów zaraz poszukam.
faj3r
Member
Utworzony: 2011.07.27 11:19
System 2. Search Modem device.
System No USB modem found.
System Zero-CD device found, vendor=[0x12d1]product=[0x1001].
System eject Zero CD device success.
System 3. Search Modem device.
System Modem Info: Vendor=12d1 ProdID=1001 Manufacturer=ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ Product=HUAWEI Mobile SerialNumber=ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ.
System USB modem found
System Zero-CD device found, vendor=[0x12d1]product=[0x1001].
System eject Zero CD device success.
System 3. Search Modem device.
System Modem Info: Vendor=12d1 ProdID=1001 Manufacturer=ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ Product=HUAWEI Mobile SerialNumber=ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ.
System USB modem found
golik
Member
Utworzony: 2011.07.27 11:21 Zmieniony: 2011.07.27 11:24
Na http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7589 znalazłem takie ustawienia dla sieci PLUS GSM. Musi być na pewno numer podany.
Edyt: Spróbuj tak.
APN internet
login i hasło puste
nr *99***1#
Plus
APN: www.plusgsm.pl lub internet lub plus
pro.plusgsm.pl (zewnętrzny dynamiczny adres IP - opcja dostępna w taryfach post-paid)
m2m.plusgsm.pl (zewnętrzny statyczny adres IP - opcja dostępna w taryfach post-paid)
optimizer (pobierane dane są kompresowane dla szybszej transmisji, po połączeniu się zarządzanie na www.optimizer.iplus.pl )
Login: plusgsm (przy optimizer brak)
Hasło: plusgsm (przy optimizer brak)
Numer dostępowy: *99***1#
Edyt: Spróbuj tak.
APN internet
login i hasło puste
nr *99***1#
movir
Member
Utworzony: 2011.08.28 23:46
Ja mam podobny problem ale z Huawei E180 iPlusa. Skonfigurowałem i połączenie komp->router mam, iplus z routerem raczej też, bo na routerze pojawia się 3g, na modemie miga niebieska dioda co oznacza, że sygnał jest ale nie mam połączenia z netem. Jakby połączyło to dioda na modemie świeciłaby longiem na niebiesko, ale nic z tego :( Nie wiem o co chodzi, modem jest na liście obsługiwanych. Macie jakieś pomysły?
faj3r
Member
Utworzony: 2011.08.29 10:21
U mnie okazało sie, że z modemem był jakiś problem. Identyczny inny egzeplaż z tą samą kartą sim poszedł bez problemu na tym samym ruterze.
movir
Member
Utworzony: 2011.08.29 22:59
Wygląda na to, że problem rozwiązałem. Karte sim z iplusa wrzuciłem do tel i wyłączyłem PIN.
W ustawieniach
PIN: puste pole
APN: internet
Dial: *99***1#
PPP
username: plusgsm
password: plusgsm
i router podłączony do sieci, nie do kompa (podobno przez USB z kompa słabo zasila i może nie chulać- ale podobno)
W ustawieniach
PPP
i router podłączony do sieci, nie do kompa (podobno przez USB z kompa słabo zasila i może nie chulać- ale podobno)
maciejmo
Member
Utworzony: 2011.09.06 00:25 Zmieniony: 2011.09.06 00:31
<blockquote><cite>Wysłany przez: movir</cite>Wygląda na to, że problem rozwiązałem. Karte sim z iplusa wrzuciłem do tel i wyłączyłem PIN.
W ustawieniach
No właśnie, ten router ma ewidentne problemy z wpisaniem kodu PIN do karty iplus. Na karcie Play bez zabezpieczenia PIN-em hula aż miło. Niestety mam kartę iplusa z abonamentem bez możliwości wyłączenia PIN-u. Podczas próby wyłączenia PIN-u telefonem, telefon podaje komunikat, że operacja jest niedozwolona. No i kicha !!.
PPP
i router podłączony do sieci, nie do kompa (podobno przez USB z kompa słabo zasila i może nie chulać- ale podobno)</blockquote>
W ustawieniach
No właśnie, ten router ma ewidentne problemy z wpisaniem kodu PIN do karty iplus. Na karcie Play bez zabezpieczenia PIN-em hula aż miło. Niestety mam kartę iplusa z abonamentem bez możliwości wyłączenia PIN-u. Podczas próby wyłączenia PIN-u telefonem, telefon podaje komunikat, że operacja jest niedozwolona. No i kicha !!.
PPP
i router podłączony do sieci, nie do kompa (podobno przez USB z kompa słabo zasila i może nie chulać- ale podobno)</blockquote>
slan
Member
Utworzony: 2011.09.29 20:36
Wysłany przez: maciejmoWysłany przez: movir
(...) No właśnie, ten router ma ewidentne problemy z wpisaniem kodu PIN do karty iplus. Na karcie Play bez zabezpieczenia PIN-em hula aż miło. (...)
Ten router wogóle ma problemy z obsługą PIN-ów - ja w Blueconnect mam to samo. Trzeba wyłączać PIN na karcie SIM i już (o ile się da :))
maciejmo
Member
Utworzony: 2012.05.03 15:37
Z przykrością zauważyłem , że w nowym sofcie 3.35.15 w dalszym ciągu nie usunięto tego problemu :(
maciejmo
Member
Utworzony: 2012.05.05 17:29
No i jeszcze jedno, po wgraniu nowego softu niestety router przestał widzieć modem E-173u-2, który dotychczas procował prawidłowo. Niestety ponowne wgranie starego softu nie pomogło. Bardzo proszę o pomoc. Coś mi się zdaje, że ten router to jakieś NIEPOROZUMIENIE :((
Od 1 do 13 z 13