Kategoria: Nawigacja GPS »

windows vista nie wykrywa pathfindera 3106

Utworzony: 2009.05.22 18:36 Zmieniony: 2010.03.12 14:15

Witam, dzis kupilem Pathfindera 3106, w drodze z pracy do domu przetestowalem jego dzialanie (w polaczeniu z nokia e51) i wszystko bylo super. Niestety po podlaczeniu do komputera kablem usb i zainstalowaniu gps photo taggera system ciagle nie rozpoznaje prawidlowo urzadzenia. W menedzerze urzadzen mam "GPS Receiver" i to tyle :/ Oczywiscie system byl restartowany.

Prosze o jakas pomoc

Utworzony: 2009.05.22 19:30 Zmieniony: 2009.05.22 19:31

zainstaluj oprogramowanie dołączone na płycie CD.
(razem z phototaggerem powinien się zainstalować sterownik)

Utworzony: 2009.05.22 19:56 Zmieniony: 2009.05.22 20:02

Wysłany przez: Krytyk_RoHS
zainstaluj oprogramowanie dołączone na płycie CD.
(razem z phototaggerem powinien się zainstalować sterownik)

dzieki za odpowiedz - zrobilem to, wraz z softem do zdjec zainstalowal sie sterownik, tylko co z tego skoro nie dziala.

aha, na odwrocie koperty z plytka jest napisane zeby sciagnac najnowsza wersje oprogramowania, jest podany adres ( http://pentagram.pl/wsparcie_techniczne/nawigacja_gps/odbiorniki_gps ) ale tam znalazlem tylko pdfa z instrukcja.

sprawdzalem tez tu http://download.pentagram.eu/en/drivers/gps/gps_photo_tagger/ ale wersja jest identyczna z ta z cd

Utworzony: 2009.05.22 22:21

Mam ten sam problem. Również nabyłem P3106 i z Nokia E51 śmiga należycie. Jednak przy podłączeniu kablem z komputerem system (XP PL Home SP3) nie wykrywa poprawnie urządzenia. Próbowałem użyć innego kabla - nic; próbowałem zainstalować nowszą wersję sterowników CP210x i nic; próbowałem na drugim komputerze (również XP HE SP3 + ostatnie poprawki) i nic. Mogę połączyć się z urządzeniem za pomocą Bluetooth (PC <-> GPS), wówczas emulowany w moim przypadku jest port COM7 ale chciałbym wykorzystywać do transmisji kabel USB.

Będę wdzięczny za pomoc.

Utworzony: 2009.05.23 12:15

ok, mam rozwiazanie. wchodzimy tu http://www.qstarz.com/download.htm
sciagamy sterownik do modelu GPS Travel Recorder BT-Q1000X ( http://www.qstarz.com/download/MT3329_USB_Installer.rar ), instalujemy. w menedzerze urzadzen pojawia sie w tym momencie (o ile mamy podlaczony via usb i uruchomiony gps) GPS USB Serial Interface Driver (COM8) - u mnie jest to wlasnie COM8, pewnie moze byc roznie. i teraz po uruchomieniu photo taggera i komunikacie o bledzie wybieramy polaczenie manualne, ustawiamy port COM8 (odpowiednio u siebie) i cieszymy sie dzialajacym sprzetem.

a tak swoja droga po przejrzeniu specyfikacji modeli BT-Q1000 nasuwaja sie wnioski - skoro pasuje soft od BT-Q1000X to chyba w moim egzemplarzu jest nowszy chipset MTK II GPS Module, ktory lapie maksymalnie 66 kanalow zamiast MTK GPS Module (51 kanalow). to by tez wyjasnialo informacje na kopercie plyty ze sterami - tylko ze jeszcze na stronie pentagrama ich nie ma - i to uwazam za skandal.

zaznaczam, ze pathfindera kupilem wczoraj, wczesniej przez dluzszy czas byl nie do dostania, byc moze wczesniejsze wersje byly na starszym chipsecie i dostarczone sterowniki pasowaly.

oczywiscie za wszelkie szkody nie biore odpowiedzialnosci itp itd. podziekowania dla Rafala za rozgryzanie tego problemu:)

Utworzony: 2009.05.23 15:51

Dziękuję że podzieliłeś się rozwiązaniem problemu. Jak widać nie jest to odosobniony przypadek i pozostaje nam liczyć, że producent zajmie w tej sprawie stanowisko, publikując oficjalne rozwiązanie omawianej przypadłości.

Za pomocą Twojej porady udało mi się bez problemu zmusić odbiornik do współpracy z PC za pomocą USB, z tym że, w moim przypadku urządzenie łączy się poprzez port COM15.

Ja również nabyłem P3106 w dniu wczorajszym i przyznaję, że już straciłem nadzieję że stanę się posiadaczem tego modelu. Po uważnym zapoznaniu się z opiniami na różnych forach, zdecydowałem się właśnie na Pentagrama a konkretnie P3106. To był początek kwietnia.
Zbliżał się długi majowy weekend, wyśmienita okazja aby wyjechać po za miasto, odpocząć na łonie natury, wybrać się na piesze wędrówki po lesie, aktywnie wypocząć. W połowie kwietnia złożyłem zamówienie w tradycyjnym sklepie. Kiedy pozostało zaledwie kilka dni do maja, a sprzedawca przyznał się, że nie zdąży otrzymać z magazynu GPS rozpocząłem intensywne poszukiwania w innych sklepach, również tych internetowych. W dwóch punktach z niedowierzaniem przyjąłem wiadomość, że Pentagram wycofał się ze sprzedaży(!), spekulując, że może mieć to wpływ z wadą oprogramowania(!!).

Majówkę spędziłem tradycyjnie, tradycyjnie błądząc. Dojazd, mimo że skomplikowany, przebiegł bez problemu - tutaj pomogła nawigacja konkurencyjnej firmy, ale stricte samochodowa, co wykluczało użycie jej zdala od auta, chyba że taszczyłbym na barkach akumulator.

Po powrocie jeszcze bardziej zaczęło mi zależeć na nawigacji w postaci modułu, który współpracowałby z obecnym (Nokia E51), jak i nabytym w przyszłości telefonem, bo te obecnie wypsażane w GPS niemiłosiernie zżerają energię, a telefon to jedno z moich narzędzi pracy. Kiedy we wszystkich, a było ich naprawdę sporo, sklepach, odprawiono mnie z kwitkiem zadzwoniłem do przedstawicielsta firmy Pentagram w Polsce, aby otrzymać konkretne informacje z wiarygodnego źródła.

Powiedziano mi, że duże zaintertesowanie odbiornikami GPS, jak również aspekty ekonomiczne, spowodowały, że był to towar deficytowy i że niebawem trafi na rynek pierwsza partia, po dłuższej przerwie. Faktycznie - po tygodniu dostałem informację z trzech sklepów, że towar jest już dostępny.

Teraz po zakupie urządzenia, po problemie przed jakim stanąłem i po wątku Kolegi, który przechodził to samo, można się zastanawiać czym to jest spowodowane, czy wszyscy nabywcy otrzymują dodatkową naklejkę na kopercie CD, czy tylko ci z "nowego rzutu", dlaczego trudno znaleźć (osobiście nie znalazłem) rozwiązanie problemu z łącznością zarówno w jędzyku polskim jak i angielskim oraz gdzie szukać aktualizacji oprogramowania w przyszłości.

Mam nadzieję, że forum jest monitorowane przez kompetentnych pracowników firmy Pentagram, otwartych na sugestie i problemy użytkowników.

Utworzony: 2009.05.23 16:11

ciesze sie ze pomoglem, ja rowniez czekam na stanowisko dystrybutora.

Utworzony: 2009.05.25 11:30

Utworzony: 2009.05.25 13:27 Zmieniony: 2009.05.25 13:29

pat76
dzieki za odpowiedz, tez zauwazylem ze juz jest nowa wersja.
co ciekawe po instalacji tej paczki ciagle chce sie instalowac CP210x pomino tego, ze wczesniej zainstalowal sie wlasciwy sterownik MT3329. Spokojnie mozna anulowac i wszystko dziala.

Utworzony: 2009.05.25 13:41

Dziękuję.

Utworzony: 2009.05.25 14:11

nie ma sprawy, może jest jakaś zmiana lub coś w tym stylu i to dlatego z tym CP210x wychodzi

Utworzony: 2010.07.09 11:05

Proponuje proste rozwiazanie.
1. Program BT747 (wymagana java), dziala na Win/Lin/Mac
2. Bardzo polecam podpinac pod Ubuntu, tam wystarczy zainstalowac jave (z Centrum Oprogramowania), odpalic BT747 i kliknac polacz, nie trzeba zadnych sterownikow.

BT747 moze konwertowac do kilku formatow i ma jakies opcje do tagowania, do tego mozna ustawic sporo funkcji samego logera.