Kategoria: Sieci i komunikacja »
Cerberus P 6362 - problem z instalacją
Od 1 do 9 z 9
Martastheme
Member
Utworzony: 2011.08.29 19:00 Zmieniony: 2011.08.29 19:00
Hej zakupiłam router Ce3rberus P 6362. Instalacja powinna przebiegać lekko i bezboleśnie, niestety poległam już na początkowym etapie .. :/ (Mam internet z Netii).
Po poprawnym podłączeniu wszystkich kabli i urządzeń należy wybrać rodzaj połączenia z usługodawcą. wybieram dynamiczny IP/ DHCP, następny krok to klonowanie adresu MAC. szczerze mówiąc nie mam pojęcia o co w tym chodzi, ale postępuję zgodnie z instrukcją kreatora routera (jeśli usługa internetowa została powiązana z adresem sprzętowym MAC karty sieciowej bieżącego komputera kliknij przycisk "Klonuj adres MAC", jeśli nie masz pewości nie zmieniaj tego ustawienia) -> najpierw pozostawiłam adres który sam się wygenerował, próbowałam też opcji "klonuj adres"; niestety wciąż wyskakuje informacja, że nie udało się uzyskać połączenia internetowego. Próbowałam tego typu kombinacji chyba 100 razy ..
Będę wdzięczna za pomoc, gdyż naprawdę nie wiem co zrobić.. :)
z góry dzięki,
Marta
Po poprawnym podłączeniu wszystkich kabli i urządzeń należy wybrać rodzaj połączenia z usługodawcą. wybieram dynamiczny IP/ DHCP, następny krok to klonowanie adresu MAC. szczerze mówiąc nie mam pojęcia o co w tym chodzi, ale postępuję zgodnie z instrukcją kreatora routera (jeśli usługa internetowa została powiązana z adresem sprzętowym MAC karty sieciowej bieżącego komputera kliknij przycisk "Klonuj adres MAC", jeśli nie masz pewości nie zmieniaj tego ustawienia) -> najpierw pozostawiłam adres który sam się wygenerował, próbowałam też opcji "klonuj adres"; niestety wciąż wyskakuje informacja, że nie udało się uzyskać połączenia internetowego. Próbowałam tego typu kombinacji chyba 100 razy ..
Będę wdzięczna za pomoc, gdyż naprawdę nie wiem co zrobić.. :)
z góry dzięki,
Marta
FellAngel
Member
Utworzony: 2011.08.29 20:33
Niestety, ustawienia z Easy Setup nie zawsze są dobre. Proponuję zrobić to nieco inaczej. Wejdź do routera (odsyłam do instrukcji). Potem w zakładkach WAN, LAN odszukaj i ustaw:
Virtual Circuit PVC0
VPI = 8
VCI = 35
ISP PPPoA/PPPoE
Encapsulation = PPPoE LLC (ewentualnie próbuj z VC-Mux jak nie pójdzie)
Half-Bridge = Deactivated
Connection = Always On
TCP MSS = domyślnie
Get IP Adress = Dynamic
TCP MTU = domyślnie
Dynamic Route = RIP1
Direction = Both
Multicast = Disabled
NAT = enable
ADSL Mode: G.DMT (przy prędkości do 6 Mb), ADSL 2+ (przy prędkości powyżej 6 Mb)
ADSL Type: ANNEX A (ew. ANNEX B)
Virtual Circuit PVC0
VPI = 8
VCI = 35
ISP PPPoA/PPPoE
Encapsulation = PPPoE LLC (ewentualnie próbuj z VC-Mux jak nie pójdzie)
Half-Bridge = Deactivated
Connection = Always On
TCP MSS = domyślnie
Get IP Adress = Dynamic
TCP MTU = domyślnie
Dynamic Route = RIP1
Direction = Both
Multicast = Disabled
NAT = enable
ADSL Mode: G.DMT (przy prędkości do 6 Mb), ADSL 2+ (przy prędkości powyżej 6 Mb)
ADSL Type: ANNEX A (ew. ANNEX B)
Martastheme
Member
Utworzony: 2011.08.29 23:13 Zmieniony: 2011.08.29 23:15
hmm wg instrukcji żeby wejść w router muszę wpisać w przeglądarce http://192.168.x.xxx. wpisuję te cyfry ale strona nie odpowiada.. (za długo się wczytuje) .. najwidoczniej coś robię nie tak .. pytanie tylko co to takiego ?
:)
:)
AE
Member
Utworzony: 2011.08.30 12:24
Mam dokładnie to samo. Dostawca internetu (kablówka) stwierdził, że prawdopodobnie router nie był zabezpieczony (a kto to wiedział???) i każdy mógł z niego ciągnąć sygnał, mógł tez popełniać przestępstwa internetowe. I być może (ale JAK to sprawdzić???) jakiś koleś zmienił hasło (którego nie było) i zawładnął tym routerem.
Strona http://192.168.1.100. nie odpowiada, co PODOBNO ma być dowodem (????), że router jest zawładnięty i ktoś pozmieniał hasła.
Ta legenda jakoś do mnie nie przemawia...
Ja się na tym nie znam, ale może jest ktoś kto wie, jak można zmienić ustawienia routera przez komputer Apple, bo takieg używam. Bo ta dołączona płytka ma tylko opis, jak tam grzebać przez Windows. Szkoda, że urządzenie jest kompatybilne z Mac OS a nie ma ŻADNEJ instrukcji, jak zmieniać ustawienia z poziomu Apple.
Ma ktoś jakąś ideę?
Strona http://192.168.1.100. nie odpowiada, co PODOBNO ma być dowodem (????), że router jest zawładnięty i ktoś pozmieniał hasła.
Ta legenda jakoś do mnie nie przemawia...
Ja się na tym nie znam, ale może jest ktoś kto wie, jak można zmienić ustawienia routera przez komputer Apple, bo takieg używam. Bo ta dołączona płytka ma tylko opis, jak tam grzebać przez Windows. Szkoda, że urządzenie jest kompatybilne z Mac OS a nie ma ŻADNEJ instrukcji, jak zmieniać ustawienia z poziomu Apple.
Ma ktoś jakąś ideę?
AE
Member
Utworzony: 2011.08.30 14:16
No tak... z Netią walczyliśmy przez tydzień i nie zadziałało. Inne pecety się łączyły ale Apple nie, rwało połączenie i w kółko trzeba było restartować ten ichniejszy modem.
FellAngel
Member
Utworzony: 2011.08.30 15:57
Cóż, jeśli mieszka się w bliskim sąsiedztwie innych ludzi to o włamanie nie jest trudno. Zresetujcie całkowicie router. Trzeba trzymać chyba reset przez 30s. Wtedy będzie ok. Jak ustawicie internet to zabezpieczcie go:
Zakładka: Wireless -> Security
SSID type - root
Encryption - WPA2 AES
WPA Authentication Mode - Personal (Pre-Shared Key)
Pre-Shared Key Format - Passphrase
Pre-Shared Key - podajesz klucz min 8 znaków
Zakładka: Wireless -> Security
SSID type - root
Encryption - WPA2 AES
WPA Authentication Mode - Personal (Pre-Shared Key)
Pre-Shared Key Format - Passphrase
Pre-Shared Key - podajesz klucz min 8 znaków
Paweł Dziubak
Member
Utworzony: 2011.08.30 16:43
ustawiłem Router, Lan działa, nie działa wi-fi, ustawiłem hasło, jak się próbóje połączyć ze swoją siecią, to podaje , że hasło jest nieprawidłowe. ustawiałem to przez stronę internetową, Prosze o pomoc
AE
Member
Utworzony: 2011.08.30 17:29 Zmieniony: 2011.08.30 17:39
DZisiejszy dzień przyniósł następującą wiedzę:
Trzeba podłączyć komputer z ruterem kablem RJ45 (internetowym) i wtedy wpisać ten magiczny adres http://192.168.1.100. Po lewej stronie pojawi się menu i tam trzeba wybierać, co komu potrzebne.
Jednak musiałem skontaktować się z moim kablowym dostawcą internetu i wspólnymi siłami jakoś tam włączyli (tzn podobno facet nic nie zrobił, a ja tylko restartowałem urządzenia).
Czyli wiadomo, że nic nie wiadomo!
Natomiast wydaje sie, ze ten ruter nie lubi jakichkolwiek zmian w zabezpieczeniach internetowych. Do tej pory nie miałem żadnych zabezpieczeń (wyświetlał się stan "bez kłódeczki"). Ale jak wszystko ruszyło, to spróbowałem wpisać jakieś hasło i wybrać protokuł zabezpieczeń (bodajże AWP2, czyli jakiś najlepszy). Od tamtej pory wszystko znów stanęło i nie działa.
Nie pomagają resety itp czary.
Więc jutro znów będę dzwonił do kablówki...
A w ogóle ten interfejs Pentagrama P 6362 jest całkiem inny, niż ten na obrazkach w instrukcji. Więc chyba zmienili na stronce i teraz... nie można odnaleźć takich tabelek, jak w instrukcji pokazane i trzeba kombinować na czuja.
Trzeba podłączyć komputer z ruterem kablem RJ45 (internetowym) i wtedy wpisać ten magiczny adres http://192.168.1.100. Po lewej stronie pojawi się menu i tam trzeba wybierać, co komu potrzebne.
Jednak musiałem skontaktować się z moim kablowym dostawcą internetu i wspólnymi siłami jakoś tam włączyli (tzn podobno facet nic nie zrobił, a ja tylko restartowałem urządzenia).
Czyli wiadomo, że nic nie wiadomo!
Natomiast wydaje sie, ze ten ruter nie lubi jakichkolwiek zmian w zabezpieczeniach internetowych. Do tej pory nie miałem żadnych zabezpieczeń (wyświetlał się stan "bez kłódeczki"). Ale jak wszystko ruszyło, to spróbowałem wpisać jakieś hasło i wybrać protokuł zabezpieczeń (bodajże AWP2, czyli jakiś najlepszy). Od tamtej pory wszystko znów stanęło i nie działa.
Nie pomagają resety itp czary.
Więc jutro znów będę dzwonił do kablówki...
A w ogóle ten interfejs Pentagrama P 6362 jest całkiem inny, niż ten na obrazkach w instrukcji. Więc chyba zmienili na stronce i teraz... nie można odnaleźć takich tabelek, jak w instrukcji pokazane i trzeba kombinować na czuja.
FellAngel
Member
Utworzony: 2011.08.31 16:01 Zmieniony: 2011.08.31 16:02
@AE
Wszystko praktycznie jest w dwóch pierwszych zakładkach - LAN i WAN. Ewentualnie Security. Kiedyś dawno też ustawiałem router i na moment działał. A potem przestał - okazało się, że jednak dobrze to nie by ustawiony. Zresetuj router, i ustaw tylko połączenie z internetem, wcześniej przesłałem parametry. Ewentualnie dopytaj się ich czy jakiś parametr jest inny niż Ci podałem. Dopiero potem zrób zabezpieczenie internetu.
@Pawel Dziubak
Hasło trzeba wpisać dokładnie takie samo jak na routerze - duże i małe litery są uwzględniane. Po za tym zaznacz sobie by wyświetlało Ci hasło by wykluczyć pomyłkę. Na routerze przy ustawianiu hasła unikaj polskich ogonków "ąęść".
Wszystko praktycznie jest w dwóch pierwszych zakładkach - LAN i WAN. Ewentualnie Security. Kiedyś dawno też ustawiałem router i na moment działał. A potem przestał - okazało się, że jednak dobrze to nie by ustawiony. Zresetuj router, i ustaw tylko połączenie z internetem, wcześniej przesłałem parametry. Ewentualnie dopytaj się ich czy jakiś parametr jest inny niż Ci podałem. Dopiero potem zrób zabezpieczenie internetu.
@Pawel Dziubak
Hasło trzeba wpisać dokładnie takie samo jak na routerze - duże i małe litery są uwzględniane. Po za tym zaznacz sobie by wyświetlało Ci hasło by wykluczyć pomyłkę. Na routerze przy ustawianiu hasła unikaj polskich ogonków "ąęść".
Od 1 do 9 z 9