Kategoria: Nawigacja GPS »

Wymiana akumulatora w Nomadzie P5210

Utworzony: 2011.09.02 18:00

W mojej nawigacji P5210 akumulator był już bardzo słaby więc postanowiłem go wymienić na nowy. Według specyfikacji stary akumulator Li-ion miał 1100mAh pojemności oraz napięcie 3.7V. Trudno to potwierdzić bo na samym akumulatorze nic nie pisze. Z ciekawości zmierzyłem pobór prądu przez nawigację i tak - podczas pracy wynosi on 450mA, podczas uśpienia (słynne Zzzz) 11,5mA a przy całkowitym wyłączeniu 2,5mA. W pierwszym kroku zainstalowałem dodatkowy wyłącznik akumulatora (ten niebieski na zdjęciu), którym odłączam akumulator kiedy na dłuższy czas nawi ląduje w szafie. W ten sposób akumulator się nie niszczy (nie rozładowuje się poniżej 3.7V) i pozostaje naładowany przez długi czas. Potem poszukałem wśród akumulatorów z komórek i wybrałem akumulator za 21zł z telefonu SciPhone ponieważ ma dużą pojemność - 2800mAh. Po wymianie nawigacja pracuje na akumulatorze prawie 2,5h co w zupełności mi wystarcza. Akumulator jest przyklejony taśmą klejącą do płytki drukowanej tak jak jego poprzednik a przewody są przylutowane do niego na stałe.