Kategoria: Sieci i komunikacja »
PENTAGRAM Cerberus DSL Wi-Fi 802.11n [P 6361] wielki problem
Od 1 do 8 z 8
dzejson
Member
Utworzony: 2011.09.13 06:05
witam was wszystkich jestem tu nowy i odrazu problem
zainstalowalem skonfigurowalem routera ustawilem polaczenie miesznae a na moim laptopie dalej mam 54mb a na slabszym kompie stacjonarnym mam 100mb dostawca jest MULTIMEDIA moze ktos wie i mi wytlumaczy jak ustawic na laptopie te 100 mb karta sieciowa na laptopie to Broadcom 802.11n Network Adapter co mam zmienic co ustawic co zamienic czekam na odpowiedz i z gory bardzo dziekuje jesli jest mozliwosc to odwdziecze sie
zainstalowalem skonfigurowalem routera ustawilem polaczenie miesznae a na moim laptopie dalej mam 54mb a na slabszym kompie stacjonarnym mam 100mb dostawca jest MULTIMEDIA moze ktos wie i mi wytlumaczy jak ustawic na laptopie te 100 mb karta sieciowa na laptopie to Broadcom 802.11n Network Adapter co mam zmienic co ustawic co zamienic czekam na odpowiedz i z gory bardzo dziekuje jesli jest mozliwosc to odwdziecze sie
kosami
Member
Utworzony: 2011.09.13 09:38
Wysłany przez: dzejsona na slabszym kompie stacjonarnym mam 100mb
Bo masz połączenie kablowe - taka karta to zazwyczaj 10/100Mbps lub lepsze 10/100/1000Mbps ale router i być może karta nie obsługuje Gbps więc tylko 100.
Wysłany przez: dzejsonna laptopie to Broadcom 802.11n Network Adapter
To że jest nka nie znaczy że się połączy na n, różne czynniki mają wpływ i nie zawsze zależne od sprzętu. %4Mbps wskazuje na połączenie w trybie G.
1. Sprawdź czy karta wifi w lap pokazuje tryb pracy AP router B/G, B/G/N, G/N itd jak pokazuje to widzisz jaką maksymalnie prędkość możesz uzyskać.
2. N to nie zawsze 300Mbps Nka to też 72,5Mbps zależnie od specyfikacji, sprzętu, MIMO itd
3. Jeśli lap ma rok to sprawdź czy nie ma nowszych sterowników do wifi laptopa (stary sterownik mógł początkowo nie obsługiwać Nki)
4. Sprawdź czy model karty wifi w lap na pewno obsługuje Nkę
5. Sprawdź czy profil sieci przy połączeniu wifi na laptopie na ustawiony tryb G/N, B/G/N
6. Zobacz czy w ustawieniach wifi - Basic na stronie konfiguracyjnej routera masz ustawiony tryb z Nką
7. !!!! Najważniejsze upewnij się, że szyfrowanie na routerze nie jest ustawione na TKIP lub MIX (TKIP nie jest supportowane przez specyfikację N i wówczas maksymalna prędkość połączenia to właśnie 54Mbps. Obsługiwane standardy w ramach 802.11n to WPA-PSK AES lub WPA2-PSK AES lepsze drugie w inne nie wnikam.
dzejson
Member
Utworzony: 2011.09.13 15:11
wiem ze pewnie o wiele prosze ale jak bys mi wytlumaczyl gdzie co znalesc
kosami
Member
Utworzony: 2011.09.13 15:57
Podłącz się kablem do routera (ten stacjonarny masz tak podpięty to przez niego rób konfigurację a na wifi sprawdzaj - lap postaw ok 3-4m od router, 1m to trochę za blisko)
7 - Wchodzisz na stronę konfiguracyjna routera tą 192.168.0.1 (admin/admin) potem w Wireless Settings -> Wireless Security Settings i tu musisz sprawdzić:
- Security Mode (najlepiej jak będzie WPA2-Presonal)
- WPA Algo.... (najlepiej jak będzie AES, jak miałeś TKIP&AES to stąd te 54Mbps)
- Pass Phrase zostaw takie jak miałeś (to klucz do twojego wifi lub zmień na jakiś nowy)
- reszta bez zmian
6 - w Wireless Settings -> Basic Settings masz:
- Network Mode - tu ma być 11b/g/n mixed mode
- Channel BandWidth - tu ma być 20/40]
- reszta bez zmian
5 - musisz zobaczy w tym programie co obsługuje twoja kartę sieciową, ale jak sprawdzisz 6tkę to to możesz odpuścić. Po prostu wyszukaj ponownie sieci i spróbuj się połączyć
3 i 4 - musisz sam ustalić i sprawdzić
7 - Wchodzisz na stronę konfiguracyjna routera tą 192.168.0.1 (admin/admin) potem w Wireless Settings -> Wireless Security Settings i tu musisz sprawdzić:
- Security Mode (najlepiej jak będzie WPA2-Presonal)
- WPA Algo.... (najlepiej jak będzie AES, jak miałeś TKIP&AES to stąd te 54Mbps)
- Pass Phrase zostaw takie jak miałeś (to klucz do twojego wifi lub zmień na jakiś nowy)
- reszta bez zmian
6 - w Wireless Settings -> Basic Settings masz:
- Network Mode - tu ma być 11b/g/n mixed mode
- Channel BandWidth - tu ma być 20/40]
- reszta bez zmian
5 - musisz zobaczy w tym programie co obsługuje twoja kartę sieciową, ale jak sprawdzisz 6tkę to to możesz odpuścić. Po prostu wyszukaj ponownie sieci i spróbuj się połączyć
3 i 4 - musisz sam ustalić i sprawdzić
dzejson
Member
Utworzony: 2011.09.14 19:44
osiaga mi 72 nie chce wiecej a nastepny problem gubi mi transfery spada mi do 3 mb
golik
Member
Utworzony: 2011.09.15 10:29
Sprawdź w specyfikacji karty sieciowej laptopa czy obsługuje Channel BandWidth - 20 i 40 Mhz inaczej przy samych 20 Mhz będziesz miał tylko 72,5 Mb/s. najlepiej doczytaj jaką masz dokładnie karte sieciową i zobacz do niej sterownik na stronie producenta tej karty.
dzejson
Member
Utworzony: 2011.09.16 17:42
jeszcze jedno pytanie miejmy nadzieje ze ostatnie jak jest wlaczony komputer stacjonarny to u mnie transfer spada nawet do 19mb
golik
Member
Utworzony: 2011.09.19 10:10
Transfer czy ta prędkość połączenia pokazywana. Na transfer nie ma gotowej odp trzeba szukać w kompie sprzęcie, systemie.
Od 1 do 8 z 8