Kategoria: Sieci i komunikacja »

Pentagram Cerberus 6362 ogranicza szybkość - dlaczego?

Utworzony: 2011.09.13 16:10

Witam,
jak w temacie, mam łącze kablowe 40 Mb/s, a max transfer jaki mogę uzyskać na WiFi to 9-10 Mb/s, a na Wan 15 Mb/s. Laptop i router ustawione w trybie n, szybkość łącza WiFi zazwyczaj powyżej 200 Mb/s. Nie jest to wina mojego kompa, ponieważ tak samo jest na drugim lapku oraz na PS3.
Będę wdzięczny za radę jak ten problem przeskoczyć.

Darek

Utworzony: 2011.09.26 02:03

Wifi to zawsze masz wolniej, jednak zanim wyśle i odbierze milisekunda minie nie ?

Sprawdź prędkość w menu routera, co on pokazuje.

Jak długo masz te 5MB/s ? Jakie wcześniej miałeś ? Od kiedy router ?

Łącze zabezpieczone czy dajesz sąsiadom (szyfrowanie, filtr MAC ?).

Sprawdź czy nie masz czegoś w system log, ew. daj je tutaj.

Stawiam na skopane ustawienia, albo że 40Mb masz na papierze tylko ^.^

Utworzony: 2011.09.26 08:42

Witam,
40Mb w dzień, a po północy 80Mb. Poprawiłem ustawienia w karcie sieciowej kablowej i teraz pokazuje 37-39Mb w dzień, więc po stronie WAN jest wszystko OK.
Na WLAN się trochę poprawiło, ale nadal nie jest całkiem dobrze. Teraz dociągam do ok. 20Mb.
Przed chwilą sprawdziłem logi routera i nic tam nie ma. Załączam aktualne ustawienia, ale wg mnie, wszystko jest tam OK.

Utworzony: 2011.09.26 16:31

Dziwne że na wifi (wlan) zamula.
Masz inny komputer z kartą WIFI/laptop ? Nie masz żadnych kwiatków na kompie ? Antywirus działa ?
Albo jakiś śmieszny firewall Symanteca ?

Utworzony: 2011.09.27 09:54

Mam inny laptop, ale z kartą b/g, max 54Mb, co w przypadku wifi daje teoretycznie 27Mb transferu, a w rzeczywistości dochodzi też do ok. 20Mb. Mam też PS3, ale nie wiem jak tam siedzi karta. Na teście łącza pokazuje zazwyczaj od 15 do 20 Mb. Kwiatków żadnych nie mam, co parę dni skanuję PC Tuneup, antywirus też w pełni sprawny. Nie mam nic od Symanteca. Nie jest to może jakiś straszny problem, ale jak wiem, że powinienem mieć 40Mb, a mam 20Mb, to mnie trochę denerwuje. Dochodzi też aspekt chęci ustalenia przyczyny, dlaczego tak się dzieje.
Pozdrawiam

Utworzony: 2011.09.28 19:13 Zmieniony: 2011.09.28 19:16

Nie powiedziałeś czy masz zabezpieczony router (filtr MAC, hasło WEP/WPA).

Sprawdź ustawienia QoS, jeśli nic tam nie masz to jest dobrze (w standardowej tam nic nie ma)
bo jeśli nie masz zabezp. routera to ktoś Tobie mógł zmniejszyć, żeby samemu korzystać z większego % zużycia łącza. Ew. jeśli masz rodzeństwo, bliskich wrednych :P

Inna rzecz przychodząca mi do głowy... sam masz znajomych na pewno, a może i w pracy gdzieś jest inny ROUTER. Może problem polega na zgraniu routera od kablówki, a twoim.

W swoim jakie masz ustawienia połączenia (enkapsulacja i inne pierdoły na automatyczne ?) ?

Możesz też w filtrze MAC kliknąć ADD i dalej candidates, sprawdź tylko jakie sam masz MAC-i na urządzeniach/komputerach i zobacz czy jest ktoś trzeci też ^.^

Utworzony: 2011.09.29 09:23

Witam,
zabezpieczony WPA2 z algorytmem AES. Router był konfigurowany przez technika od providera, więc zgrany. Wszystkie MAC-i były sprawdzone na ich serwerze. Myślę, że problem jest albo fizyczny z routerem, albo z moim laptopem. Zbliżam się niebawem do zakupu dysku, więc będę musiał postawić system na nowo. Wtedy na świeżutkim sprzęcie wykluczę jedno lub drugie.
Dzięki za chęć pomocy.

Pozdrawiam
Darek

Utworzony: 2011.09.29 09:28

Pożycz router od kumpla i podłącz u siebie wyeliminujesz albo router albo usługę.