Kategoria: Sieci i komunikacja »

podłączenie Pentagrama 6361 do routera UPC Thomsona.

Utworzony: 2011.09.25 20:42

Niby miało być wszystko proste ? Podłączam przewód sieciowy (z pudełka) do LAN Thomsona i WAN Pentagrama. Restartuję routery, kompa > w różnych konfiguracjach... i nic ! Podłączam przewód sieciowy (z pudełka) do LAN Thomsona i LAN Pentagram, restarty jak wyżej.. i nic. Oczywiście konfiguruję zgodnie z programem z płytki Pentagrama... i nic. Podobno trzeba połączyć kablem cross over czyli odwróconą skrętką ??
Pomóżcie ludziska, bo straciłem całą niedzielę... i nic !

Utworzony: 2011.09.26 01:35 Zmieniony: 2011.09.26 01:35

Idź do kościoła teraz cały poniedziałek się modlić. Na instrukcji obiecali Tobie że wszystko proste ?

Sam Thomson działa, tzn. on skonfigurowany dobrze jest, jak podłączasz komputer pod niego pod ethernet działa Ci (pytam bo możesz od kogoś innego pisać) ?
Ethernet idący od Thomsona (popielate gniazdo, jest ich aż 4 jeśli twój Thomson to TGW850-4U) podłączasz pod Line Pentagrama (niebieskie gniazdo jest tylko jedno).
Dalej żebyś miał internet z Pentagrama, bo mogłeś coś kogo dżambo namieszać, zresetuj go na start :]
Operacja opisana w instrukcji, zazwyczaj albo z menu routera albo przycisk na obudowie.
Teraz sprawdź przez Ethernet z Pentagrama (żółte gniazdo jest ich aż 4) podłączając do komputera, czy jest internet. Bez żadnych zmian, standardowe powinny zadziałać ustawienia. Ew. Filtr MAC na wifi, hasło na wifi. I działać teraz tylko.

Inna sprawa jaką masz prędkość ? Co prawda nie orientuję się do ile MB Penta obsługuje.

Utworzony: 2011.09.26 21:09

Kruca bomba sam sobie zaprzeczasz, tak jak piszesz, to to jest proste... tyle, że nie jest. Robiłem tak jak to opisałeś.. i nic. Zmieniłem dzisiaj dla pewności przewód sieciowy, ten od producenta na "sprawdzony", z pracy. Jeszcze raz robiłem zgodnie z Twoją poradą, zgodnie z instrukcją.. i nic.
Tak, to ten router TGW850-4U, system Win 7 zaktualizowany, prędkość na Thompsonie ok. 20 MB z wykupionego transferu 25 MB od UPC, czyli nie jest zła.
Czytałem w pomocy technicznej Microsoftu, ale tu tylko o Viście, że miała problemy że "nie może uzyskać adresu IP z niektórych routerów".
Jeśli wiesz, że TAK POWINNO DZIAŁAĆ jak opisałeś, to chyba tylko zostało szukać paragonu..
Załączam zdjęcia tabliczek z obu routerów, bo może znajdziesz chwilę czasu by mi pomóc.

ps. do emerytury mam jeszcze 12 lat, zdążę się pomodlić; na razie jestem samoukiem w obsłudze kompa i spotykam różne problemy, choć zdarza mi się innym (młodszym) pomóc :bigsmile:
pozdrowienia z Gdańska

Utworzony: 2011.09.27 10:42

Klonowałeś mac adres z komputera na router? Thompson puszcza adres IP prywatny czy publiczny na komputer.

Utworzony: 2011.09.27 16:52

Jestem zwykłym użytkownikiem UPC, czyli publiczny. Jestem uparty na ten dodatkowy router, bo laptopa z pracy mogę używać (jak chcę po sieci trzeba restartować Thomsona, taki on ci jest) oraz HTC.

Próbowałem obu wersji, i klonowania MAC i bez. Oczywiście przy zmianach resetowałem ustawienia PENTAGRAMA a w kompie cofałem się do ustawień o 2 dni, bo nie chciał widzieć "starej" konfiguracji.

Utworzony: 2011.09.28 10:04

W statusie router w WAN dostajesz jakiekolwiek parametry?

Utworzony: 2011.09.28 13:49

Niestety nie.
Poradził mi facet z dz. sprzedaży żebym wyłączył serwer DHCP i ustawił na Pentagramie IP takie jak w Thompsonie, tyle że z końcówką .250..
Tylko jak to się robi ? Mam Win 7

Utworzony: 2011.09.28 16:12

hmmm dziwne thompson powinien być chyba przeźroczysty i powinieneś dostać adres publiczny. Jaki adres dostaje komputer jak podłączysz do niego bezpośrednio Thompsona?

Utworzony: 2011.09.28 16:29

Jestem w pracy, więc odpowiem późnym wieczorem, sorry.

Utworzony: 2011.09.28 18:59 Zmieniony: 2011.09.28 19:04

Nie napisałeś mi tylko czy bezpośrednio podłączony Thomson-Komputer, czy komputer ma wtedy połączenie z internetem.

Pentagram ma zaznaczone, żeby dostawać z automatu DNS i IP ? (Obtain DNS automatically, Obtain IP Address automatically/'0.0.0.0' means Obtain an IP address automatically)

@koti
Co ma adres nadawany przez Thomsa do komputera w routerem ?
Myślisz żeby sztywno nadać Pentagramowi adres, jaki ma aktualnie przypisany podłączony komputer do Thomsona?

A może opcje połączenia na pentagramie są inne, że nie może się dogadać z Thomsonem ?
Chociaż to bez sensu, jak ja miałem UPC, kupiłem Linksysa i tylko na wifi hasło ustawiłem i śmigało bez kombinowania ~~" że tak powiem Plug&Play.

To tak jakbym ja podłączył przez ethernet Thomsona do swojego stacjonarnego, a dalej dystrybucja szła np. przez moją kartę wifi w komputerze, więc wszystkie połączenia inne by szły przeze mnie, żadne kombinowanie nie byłoby potrzebne. Pentagram tak właśnie powinien się zachować.

Próbowałeś też resetu na Pentagramie tak jak proponowałem (nie restartu, wymazanie danych do początkowych fabrycznych) ?

<strong>OT: Podrzuć ktoś jak zna komendy to TelNetu do pentagrama, zalogowałem się, ale nie wiem jak wybrać/wysłać plik do upgradu firmware ~~ (jako ciekawostkę podam, że w usługach nie mam telnetu, ale przez cmd da się ją uruchomić :D)</strong>

Utworzony: 2011.09.28 20:27

Mój net z UPC chodzi normalnie na Thompsonie. Chcę wstawić dodatkowo PENTAGRAMA by mieć WiFi nie płacąc UPC co miesiąc po 15 zł. A więc Thompson > Pentagram > komputer.
Oczywiście resetowałem ustawienia (przycisk na obudowie PENTAGRAMu przez min. 10 sekund.
Wklejam dane obecnego połączenia na screenie. Może to pomoże ?

Utworzony: 2011.09.28 21:02

To pomoże koti, jeśli swój pomysł rozwinie i przedstawi ^^

Cyt. moją powyższą wypowiedź:
"Pentagram ma zaznaczone, żeby dostawać z automatu DNS i IP ? (Obtain DNS automatically, Obtain IP Address automatically/'0.0.0.0' means Obtain an IP address automatically)"

I jakbyś z ciekawości sczytał Software Version czyli wersję firmware Pentagrama.
Może update pomoże, bo mi szczerze mówiąc do głowy nic logicznego już nie przychodzi (dlatego podaj jakbyś mógł wersję) ~~" chyba że uszkodzenie mechaniczne wtyku lub połączenia gniazda na płycie głównej od kabla wejściowego w Pentagramie (czyli tego co łączy Thoms. z Pent.).

P.S. Też z Gdańska jestem, mam do upc używanego na starym mieszkaniu linksysa starego, jakbyś nie miał od kogo pożyczyć routera, żeby sprawdzić czy Thomson coś się kłóci daj znać.

Utworzony: 2011.09.28 21:25

1. Z automatu dostaje DNS i IP
2. Nie wiem jak wyłączyć DHCP (jak radził facet ze sprzedaży), czy tu > foto
3. Jak podłączę PENTA by sczytać firmware, to stracę neta jak wyżej pisałem: każde "nowe" włączenie się kablem sieciowym do Thompsona powoduje konieczność restartu tego routera a córka już chyba mnie zabije (siedzi za ścianą na 2 kompie). PENTA kupiłem 3 tyg temu, więc nie powinien być stary, bo w BALTRADE (sklep internetowy k/Hallera) nie mają wielkiego ; ) magazynu.

unlimited1991 > Dzięki za chęć aż takiej pomocy, to już rzadkość !

Utworzony: 2011.09.28 21:40 Zmieniony: 2011.09.28 21:40

Zakładka DHCP Server http://imageshack.us/photo/my-images/36/skaner.png/ tutaj takie okienko powinno być, odznaczasz ptaszka przy "Enable", chociaż nie wiem w czym ma to pomóc.

Wystarczy że sam siebie od internetu odetniesz.
Masz chyba jakiś drugi kabel Ethernetowy (taki żeby połączyć Thomsona z Pentagramem, komputer z Thomsonem) ? Wtedy tylko Pentagrama do prądu i do swojego komputera podłączysz kablem, a córka na Thomsonie będzie siedzieć spokojnie. I wtedy firmware też podać mógłbyś.

I nie chodziło mi o ustawienia komputera z DNS i IP, a Pentagrama.

edit: widzisz co nudy z człowieka robią :P

Utworzony: 2011.09.28 21:57

1. połączyć Thomsona z Pentagramem, komputer z Thomsonem ?
2. Zakładka DHCP Server > to chyba dopiero jak podłączę Pentagrama ?
3. ustawienia Penta > hmm.. mogę go podłączać za pomocą programu z załączonej płytki lub na przeglądarce ale tam po ang a ja w szkole miałem rosyjski (nie śmiej się) yes, malboro please..

Co do podłączeń i problemów to jest tak, że jak wcześniej pisałem każde podłączenie się do Thompsona powoduje konieczność jego restartu (facet z UPC sam mówił, że to złomy jakich mało). Jak tego nie zrobię to nie mam pewności czy coś dalej jest złego w ustawianiu Penta, czy to Th nie podaje sygnału ? To złom, podłączenie służbowego lapka też to samo, mam komunikat, że "kabel sieciowy odłączony" a po restarcie Th łapie lapek internet. Cóż, popróbuję w wolnym czasie, jak nikomu to nie będzie przeszkadzać (córka też człowiek). Daj mi tylko odp na pyt. 2, oki ?

Utworzony: 2011.09.29 01:40

Tak, bo ja ciągle o pentagramie pisałem, ani razu nie miałem namyśli komputera Twojego i tak, po podłączeniu pentagrama do komputera, nie koniecznie z podłączonym thomsonem do niego (pentagrama).

Utworzony: 2011.09.29 23:30

No cóż, spróbowałem z over cross i mam neta, ale tylko przewodowego. HTC rozpoznaje Pentagrama ale nie ma w nim neta, czyli widzi urządzenie, wskazuje, że nie zabezpieczone i tyle. Nie mogę skonfigurować Pentagramu, bo komp widzi tylko Thomsona a tam login i hasło ustawiło UPC; zresztą niepotrzebne mi to, bo przecież chcę ustawić sieć bezprzewodową w Pencie. Poprzez przeglądarkę > Thompson, programem z płytki załączonej do Pentagramu > nie widzi routera.
Wychodzi na to, że mam nie router Pentagram a przedłużacz...

Utworzony: 2011.09.30 09:29

Zobacz czy ten Thompson nie daje teraz przypadkiem adresu IP identycznego (3 pierwsze części z adresem pierwotnym router) tzn. np. 10.10.10.xx a drugi 10.10.10.xxx lub inne adres 192.168.0.x a routera 192.168.0.xxx

Utworzony: 2011.10.01 12:11

Thompson miał 192.168.0.1, więc w Pentagramie ustawiłem z końcówką .250.
Dzisiaj wieczorem będę próbował od nowa i opiszę, bo może komuś się to przyda ?

Utworzony: 2011.10.03 09:55

Zostaw końcówki jak były, ustaw na routerze 192.167.0.1 (w LAN to zmieniasz), zapisz na routerze, zrób restart routera i komputera (komputer musi się przestawić na nawą adresację 192.167.0.x, można też ręcznie odnowić adresy dla karty sieciowej komputera) i powinno działać.