Kategoria: Sieci i komunikacja »
Problem z siecią bezprzewodową!
Od 1 do 14 z 14
agatap2
Member
Utworzony: 2011.09.28 15:07 Zmieniony: 2011.09.28 16:07
Mam następujący problem. Posiadam router Pentagram P 6381-3. W domu mam komputer i laptop. Router jest podłączony do modemu i na laptopie najczęściej łączyłam się z internetem przewodowo ale od jakiegoś czasu nie mogę tego zrobić bezprzewodowo. Laptop nie widzi mojego routera, a jak już go "złapie" to nie zdąża się połączyć i gubi sygnał. Karta sieciowa jest włączona i zarówno w szkole jak i u chłopaka jestem w stanie połączyć się bezprzewodowo i nie gubię sygnału. Wszystko działa tam jak należy więc to musi być problem z moim routerem. Resetowałam go i konfigurowałam jeszcze raz i nic to nie dało. Na laptopie mam zainstalowany system Windows 7. Proszę, pomóżcie, bo już nie wiem co jeszcze mogę zrobić!!!
koti
Member
Utworzony: 2011.09.28 16:09
Połącz się innym urządzeniem z tym routerem, jak będzie identyczny efekt to wifi w routerze może być uszkodzone.
agatap2
Member
Utworzony: 2011.09.28 20:06
Nie mam na razie gdzie podłączyć tego routera ale mogę dodać, że mój tata ma wbudowane wi-fi w telefonie i jak próbuje się połączyć z moim routerem to też wyskakuje "brak zasięgu". A przecież router leży pięć kroków dalej ;/
unlimited1991
Member
Utworzony: 2011.09.28 21:14
Miałaś od początku używania routera hasło do połączenia z siecią oraz aktywny filtr MAC >?
Może masz kogoś podłączonego do routera, który to widząc niewiedzę właściciela bierze na własność wifi i blokuje Was samych.
Reset wykonany z instrukcją w ręku czy ''klikałam wydaje mnie się że resetowałam" ?
Weź to jedno powtórz jeszcze raz i tak nie zaszkodzi.
Przeczytaj p.w.
Może masz kogoś podłączonego do routera, który to widząc niewiedzę właściciela bierze na własność wifi i blokuje Was samych.
Reset wykonany z instrukcją w ręku czy ''klikałam wydaje mnie się że resetowałam" ?
Weź to jedno powtórz jeszcze raz i tak nie zaszkodzi.
Przeczytaj p.w.
FellAngel
Member
Utworzony: 2011.09.29 09:05
Sprawdź antenę od routera czy jest dobrze dokręcona. Spróbuj się połączyć z routerem, ale w niemal bezpośredniej odległości. Jak to nie poskutkuje, to WiFi powinno być walnięte.
@unlimited1991 reset powinien być dobrze wykonany, skoro koleżanka musiała ponownie konfigurować router. Wyklucza to też osoby trzecie włamujące się do routera, bo z tego co widzę, to po resecie i skonfigurowaniu, od samego początku jest problem z zasięgiem.
@unlimited1991 reset powinien być dobrze wykonany, skoro koleżanka musiała ponownie konfigurować router. Wyklucza to też osoby trzecie włamujące się do routera, bo z tego co widzę, to po resecie i skonfigurowaniu, od samego początku jest problem z zasięgiem.
agatap2
Member
Utworzony: 2011.09.29 09:15
Tego aktywnego filtra MAC na początku używania routera nie było, było za to hasło i wszystko działało jak należy. Teraz mam i filtr i hasło i i tak nie łapię sygnału z mojego routera. A leży jakieś 0,5 metra od laptopa ;/
agatap2
Member
Utworzony: 2011.09.29 09:22
Poza tym wciąż widzę dostępne sieci sąsiadów, tak jak i widziałam je na początku używania routera. Tyle że nie widzę mojej ;/
FellAngel
Member
Utworzony: 2011.09.29 16:04
Spróbuj zabezpieczenia bez MAC, lub w ogóle bez zabezpieczeń
agatap2
Member
Utworzony: 2011.09.29 18:46
Usunęłam wszystkie zabezpieczenia ale nic to nie dało. Tak samo były momenty kiedy widziałam moją sieć ale podczas łączenia jak zwykle wyskoczyło: "System Windows nie mógł nawiązać połączenia z tą siecią" i sygnał znika :(
FellAngel
Member
Utworzony: 2011.09.29 20:44
Czyli serwis na gwarancji, lub jeśli ona minęła, to kupno nowego sprzętu
agatap2
Member
Utworzony: 2011.09.30 09:45
Gwarancja jeszcze ważna więc będę dzwonić. Dzięki jeszcze raz za wszystkie podpowiedzi.
Od 1 do 14 z 14