Kategoria: Sieci i komunikacja »
Liczba podłączonych klientów CERBERUS P6361
Od 1 do 11 z 11
hoflik
Member
Utworzony: 2011.09.28 22:10
Witam, mam internet z sieci UPC, modem podłączony do routera CERBERUS P6361, w mieszkaniu są dwa laptopy, które łączą się z siecią bezprzewodową. W system status widnieje: Connected Clients 3. Z czego wynika ta liczba? Czy oznacza ona, że połączone z routerem są dwa laptopy przez wi-fi oraz modem za pomocą kabla,czy jest jakaś inna przyczyna?
unlimited1991
Member
Utworzony: 2011.09.29 01:44
Sam sobie odpowiedz, czy jesteś leniem i zabezpieczyłeś sieć kilkunastu znakowym szyfrem z małymi i dużymi oraz znakami specjalnymi, oraz ustawiłeś filtr adresów MAC dla sieci bezprzewodowej.
Bo jeśli zrobiłeś to, to raczej wszystko okej, a jak nie to sąsiadom neta dajesz.
On modemu nie liczy, bo on modemowi internetu nie rozdziela dalej, a sam go otrzymuje.
Tam gołego connected clients nie ma, po kliknięciu przynajmniej adresy MAC się pojawiają i sposób podłączenia, często nazwy sieciowe pokaże również. Więc łaskawie w Advanced statusu wejdź albo kliknij w connected clients albo more, nie pamiętam jak to tam w menu wygląda.
Bo jeśli zrobiłeś to, to raczej wszystko okej, a jak nie to sąsiadom neta dajesz.
On modemu nie liczy, bo on modemowi internetu nie rozdziela dalej, a sam go otrzymuje.
Tam gołego connected clients nie ma, po kliknięciu przynajmniej adresy MAC się pojawiają i sposób podłączenia, często nazwy sieciowe pokaże również. Więc łaskawie w Advanced statusu wejdź albo kliknij w connected clients albo more, nie pamiętam jak to tam w menu wygląda.
hoflik
Member
Utworzony: 2011.09.29 14:18
Odpowiadam szanownemu unlimited1991, że pierwsze co zrobiłem przy konfiguracji modemu, to założenie wspomnianego hasła, maksymalna ilość znaków w haśle dla tego modelu routera to 13 znaków i tyle też użyłem. Przed założeniem tematu sprawdziłem też Wireless Connection Status, który znajduje się w zakładce WLAN Settings:
NO. MAC Address Bandwidth
0 **:**:**:**:**:** 20M
1 **:**:**:**:**:** 20M
(*- to znaki z adresów MAC, których nie chce podać na ogólnodostępnym forum)
Uprzedzając, tak sprawdziłem, czy do adresy moich laptopów.
Natomiast w system status widnieje:
Connected Clients 3
Dlatego też moje pytanie: Z czego wynika ta liczba?
Odpowiem zatem sobie, jak i użytkownikowi unlimited1991, że nie wygląda na to bym okazał się leniem.
Spytam się również czy unlimited1991 nie mógłby łaskawie odpisać w normalnym tonie?
Mogłem najzwyczajniej nie wiedzieć jak skonfigurować/zabezpieczyć router. W instrukcji załączonej do routera nie ma dokładnego opisu instalacji poprzez przeglądarkę, nawet jeśli nie założyłbym hasła, to nie wynikałoby to z mojego lenistwa lecz z braku wiedzy, do uzyskania której przeznaczone jest te forum. Jest ono przeznaczone dla użytkowników produktów, również dla tych którzy nie są znawcami tematu i ciężko im odróżnić router od kombajnu zbożowego Claas Lexion 570 (przykładem mogę być tu ja), nie zaś dla specjalistów od sieci, informatyków itp.
Natomiast w system status widnieje:
Connected Clients 3
Dlatego też moje pytanie: Z czego wynika ta liczba?
Odpowiem zatem sobie, jak i użytkownikowi unlimited1991, że nie wygląda na to bym okazał się leniem.
Spytam się również czy unlimited1991 nie mógłby łaskawie odpisać w normalnym tonie?
Mogłem najzwyczajniej nie wiedzieć jak skonfigurować/zabezpieczyć router. W instrukcji załączonej do routera nie ma dokładnego opisu instalacji poprzez przeglądarkę, nawet jeśli nie założyłbym hasła, to nie wynikałoby to z mojego lenistwa lecz z braku wiedzy, do uzyskania której przeznaczone jest te forum. Jest ono przeznaczone dla użytkowników produktów, również dla tych którzy nie są znawcami tematu i ciężko im odróżnić router od kombajnu zbożowego Claas Lexion 570 (przykładem mogę być tu ja), nie zaś dla specjalistów od sieci, informatyków itp.
kosami
Member
Utworzony: 2011.09.29 14:47
Wysłany przez: hoflikmaksymalna ilość znaków w haśle dla tego modelu routera to 13 znaków i tyle też użyłem
13 znaków masz dla WEP ustaw mocniejszy system WPA2 AES (tam gdzie wcześniej ustawiałeś tylko inna opcja)
Wysłany przez: hoflik1 **:**:**:**:**:** 20M
Czyli wszystko 3 adresy MAC są twoje, zobacz czy liczba się zmienia jak zmniejszysz czas dzierżawy adresu IP w ustawieniach DHCP serwer. Być może status się nie odświeżył a być może pamięta i zapisuje tam wszystkie połączenia do czasu restartu router lub czasu długości dzierżawy. Jeśli to są faktycznie adresy twoich PC to bym sobie głowy nie zajmował.
hoflik
Member
Utworzony: 2011.09.29 16:30
Dzięki kosami, twój post nieco rozwiał nieco moje wątpliwości. Jednakże 3 adresy MAC nie należą do mnie ponieważ wyświetlają się tylko dwa w zakładce WLAN Settings:
DHCP Server\DHCP List&Binding wygląda następująco:
Host Name IP Address MAC Address Lease
komp0 192.168.0.*** **:**:**:**:**:** 20:12:23
komp1 192.168.0.*** **:**:**:**:**:** 20:27:34
DHCP Server\DHCP List&Binding wygląda następująco:
Host Name IP Address MAC Address Lease
komp0 192.168.0.*** **:**:**:**:**:** 20:12:23
komp1 192.168.0.*** **:**:**:**:**:** 20:27:34
kosami
Member
Utworzony: 2011.09.29 16:54
trochę się pogubiłem.
Status podaje że masz podłączonych 3 klientów z tym 2 po wlan i 1 prawdopodobnie po lan. W statusie wlan masz tylko dwóch bo oni są lub byli podłączeniu bezprzewodowo.
Sprawdzałeś czy te FF:CC:00:xx... bla bla należą do twoich kart sieciowych (najlepiej spr wszystkie urządzenia które były podłączane do sieci lub te które mają wifi). Wejdź w start -> uruchom -> wpisz CMD -> Enter i teraz wpisz tam ipconfig /all wyświetli się informacja o wszystkich połączeniach sieciowych wraz z adresami MAC.
Status podaje że masz podłączonych 3 klientów z tym 2 po wlan i 1 prawdopodobnie po lan. W statusie wlan masz tylko dwóch bo oni są lub byli podłączeniu bezprzewodowo.
Wysłany przez: hoflikJednakże 3 adresy MAC nie należą do mnie ponieważ wyświetlają się tylko dwa w zakładce WLAN Settings:
Sprawdzałeś czy te FF:CC:00:xx... bla bla należą do twoich kart sieciowych (najlepiej spr wszystkie urządzenia które były podłączane do sieci lub te które mają wifi). Wejdź w start -> uruchom -> wpisz CMD -> Enter i teraz wpisz tam ipconfig /all wyświetli się informacja o wszystkich połączeniach sieciowych wraz z adresami MAC.
hoflik
Member
Utworzony: 2011.09.29 18:27
Dwa adresy mac podłączone wlan należą do moich urządzeń, przewodem z modem połączony jest modem upc. Nie podłączałem innych urządzeń (jedynie jeden z laptopów był podłączony kablem podczas konfiguracji routera), w mieszkaniu nie mam innych urządzeń z wifi.
start -> uruchom -> wpisz CMD -> Enter -> ipconfig /all
Wyświetlają się:
-dwa połączenia lokalne ("nośnik wyłączony") -karty sieciowe 1laptopa,
-jedno połączenie sieci bezprzewodowej, 1laptopa
Nie ma żadnych informacji o połączeniu drugiego laptopa.
start -> uruchom -> wpisz CMD -> Enter -> ipconfig /all
Wyświetlają się:
-dwa połączenia lokalne ("nośnik wyłączony") -karty sieciowe 1laptopa,
-jedno połączenie sieci bezprzewodowej, 1laptopa
Nie ma żadnych informacji o połączeniu drugiego laptopa.
hoflik
Member
Utworzony: 2011.09.30 17:42
Wysłany przez: unlimited1991
Skąd bierze sie zatem trzeci podłączony klient, bo nadal do końca nie rozumiem.
FellAngel
Member
Utworzony: 2011.10.01 12:17
Wyłącz sieć WiFi i sprawdź ile masz podłączonych klientów. Myślę, że wtedy sytuacja się wyjaśni
kosami
Member
Utworzony: 2011.10.03 09:29
Zrób jak pisze FellAngel - odłącz zbędne, wyłącz na 5 min router, włącz zrób jego restart i wtedy zobacz.
Od 1 do 11 z 11