Kategoria: Sieci i komunikacja »

Pentagram cerberus p6361 diody sobie przestały świecić.

Utworzony: 2011.10.04 10:38

Po zakupie było wszystko ok, router skonfigurowany, sieć na 4 kompy śmigało idealnie przez 2 dni. Dzisiaj rano router zaczął zrywać połączenie-łączył się, chodził i po paru minutach przestawała świecić dioda system albo wlan, wystarczyło go rozłączyć i podłączyć od nowa,znów się łączył na chwilę, zawiecha zerwanie połączenia i tak kilka razy (zależało mi na necie bo musiałem zrobić przelew). W końcu modem przestał reagować -dioda sys i dioda wlan które powinny się świecić zgasły sobie na dobre, nie pomaga restart odłączenie od prądu i rzucanie zaklęciami (słowa zaczynające się na k a kończące na urwa). Jakieś pomysły, rady, pomoc?

Utworzony: 2011.10.04 11:04

Rozumiem, że dioda Power się świeci (czyli zasilacz teoretycznie działa). Profilaktycznie sprawdziłbym jednak zasilacz - zmierzył przynajmniej napięcie wyjściowe. Routery czasem dziwnie się zachowują przy niewłaściwym napięciu zasilającym.
Jeśli wykluczysz zasilanie, pozostaje elektronika lub firmware. A propos: próbowałeś zalogować się na router? Z jakim skutkiem?

Utworzony: 2011.10.04 11:15

Na routerka zalogować się nie mogę-po prostu komputer przestał go widzieć ( tak samo na kablu jak i na wi-fi). Napięcia nie mam czym sprawdzić. Nowego firmware (gdzie mogę je znaleźć?) chyba nie da rady zainstalować skoro komputer go nie widzi

Utworzony: 2011.10.04 11:58

Żeby załadować nowy firmware, rzeczywiście dobrze byłoby mieć połączenie z routerem :)
Przyjmując zatem, że zasilanie jest OK (świeci Power), a pozostałe diody nie świecą, padła elektronika lub software/firmware. Hmmm... masz jeszcze gwarancję? A propos gwarancji: problem nie pojawił się po jakiejś burzy/wyładowaniach/przepięciach? Jeśli tak, to współczuję. Współczuję, ponieważ, pomimo gwarancji door-to-door (kurier przyjedzie, a jakże) serwis Pentagrama odeśle uszkodzony router (bez naprawiania go), obciążając Cię kosztami przesyłki (do łapki kurierowi). Będzie tak jednak w przypadku, kiedy stwierdzą Twoją winę (dlatego pytam o nurzę/przepięcia).

Utworzony: 2011.10.04 12:11

Jest na gwarancji, kupiłem go dwa dni temu, nie było żadnej burzy czy przepięcia, podejrzewam że sklep mógł wcisnąć mi wadliwy produkt, właśnie pakuję wszystko w pudełko i pędzę z reklamacją. Ogólnie po zakupie miałem podejrzenia że ktoś mógł się nim wcześniej bawić (hasło fabryczne nie wskakiwało dopiero reset pomógł), nie wymieniałem bo nie miałem czasu (niedziela , potem poniedziałek cały na uczelni) a internet był mi strasznie potrzebny. Miałem nadzieję że będzie ok, jednak dzisiaj padł-zobaczymy jak będzie.

Utworzony: 2011.10.04 12:29

Jak SYS się nie pali to serwis i wymiana

Utworzony: 2011.10.04 12:44

Jeśli oryginalne hasło nie działało, ktoś musiał bawić się nim wcześniej :|
Powodzenia w sklepie :)

Utworzony: 2011.10.04 15:38

Właśnie wróciłem ze sklepu-dostałem zwrot kasy i kupiłem sobie kolejny routerek zobaczymy jak z nim będzie mi się współpracować .

Utworzony: 2011.10.04 19:08

Jaki typ/model (jeśli można wiedzieć)?